Seler naciowy to warzywo niezbadane. Nie przeprowadzono jak dotąd wystarczającej liczby badań na temat jego regularnego spożywania i wszystkich korzyści, jakie to niesie, nie zdajemy sobie więc sprawy, jaka drzemie w nim potęga.
Obecnie wciąż czekamy na rzetelne badanie typu peer review na temat efektów picia 475 ml świeżego soku z selera dziennie na pusty żołądek.
Eksperymenty powiązane ze zdrowiem najczęściej przeprowadza się na gryzoniach. Badania medyczne i nauka pewnego dnia dowiodą tego, co wiedzą miliony ludzi, którzy poznali już uzdrawiającą moc soku z selera i cieszą się większą energią i witalnością niż kiedykolwiek, pozbyli się przewlekłych oraz ostrych schorzeń i po prostu odzyskali swoje życie.
Wtedy oficjalnie dowiemy się, że sok z selera to uzdrawiające lekarstwo naszych czasów.
Właściwości zdrowotne soku z selera
Przeprowadzono pewne badania na zwierzętach, które co prawda niekoniecznie mają odniesienie do ludzi, ale tak czy inaczej dają obiecujące wyniki, jeśli chodzi o spożywanie selera naciowego.
Seler spowalnia lub zatrzymuje wzrost komórek wybranych nowotworów
Seler zawiera 2 flawonoidy: apigeninę i luteolinę. Jak dowiodły badania, dieta bogata we flawonoidy obniża ryzyko raka piersi o 19%1. Apigenina chroni przed białaczką oraz nowotworami piersi, jajników, trzustki, płuc, prostaty i tarczycy2.
Jak wykazało pewne niewielkie badanie, kobiety spożywające największe ilości apigeniny miały o 21% mniejsze ryzyko raka jajnika3. Zwalcza ona też już występującego raka trzustki i sprzyja śmierci komórek nowotworowych4. W badaniach laboratoryjnych zaś okazało się, że luteoina wstrzymuje postęp raka okrężnicy5.
Seler naciowy zapobiega cukrzycy
Jak wykazało szeroko zakrojone badanie przeprowadzone w Holandii, pacjenci spożywający dużo witaminy K (obecnej w znacznej ilości w selerze) mają o 1/5 mniejsze ryzyko zapadania na cukrzycę typu 26.
Seler łagodzi stan zapalny żołądka i unicestwia patogeny jelitowe
Nasiona selera spowalniają wzrost bakterii Helicobacter pylori w jelitach7. W toku pewnego badania myszoskoczkom zakażonym H. pylori podano wysoką dawkę apigeniny, która znacznie ograniczyła rozprzestrzenianie się patogenu i wiążące się z nim zapalenie żołądka8.
Seler naciowy chroni serce
Wysokie spożycie pokarmów bogatych w witaminę C, takich jak seler, pomaga ochronić tętnice szyjne przed pogrubieniem, dzięki czemu krew przepływa przez nie swobodnie9.
Seler pomaga na dnę moczanową
Nasiona selera obniżają poziom kwasu moczowego w organizmie, który u szczurów chorujących na dnę moczanową (rodzaj zapalenia stawów) jest zawyżony aż o 56%10.
Detoks sokiem z selera — zasady
Po pierwsze trzeba zobowiązać się przed samym sobą do picia soku z selera codziennie po obudzeniu się przez co najmniej miesiąc. Zazwyczaj trzeba zająć się wieloma sprawami w naszym organizmie.
Z czym mamy tu do czynienia? Ze starymi, zjełczałymi złogami tłuszczu oraz zestalonymi białkami na nabłonku jelita. Z rozleniwioną, gnuśną wątrobą przepełnioną pestycydami, farmaceutykami, plastikiem i toksycznymi tłuszczami oraz kwasami odprowadzonymi z jelit. Z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem tłuszczu we krwi, a także z przewlekłym odwodnieniem, w jakim trwa większość ludzi. Nie zapominajmy też o patogenach, czyli groźnych wirusach i bakteriach czających się w naszych jelitach, o krwiobiegu nie wspominając, ani o innych zagrożeniach.
Opcjonalna woda z cytryną lub limonką
Przed poranną dawką soku z selera można też, w ramach oczyszczania organizmu, najpierw napić się na czczo wody z cytryną lub limonką (albo samej wody). Dobrze sprawdzi się 950 ml, pozwoli bowiem wątrobie oczyścić się z samego rana.
Jeśli decydujemy się na tę drogę, należy odczekać z sokiem z selera co najmniej 15-20 min, a najlepiej pół godziny po wypiciu wody, aby nie rozcieńczyć go w przewodzie pokarmowym.
Jeżeli to nasza pierwsza przygoda z tym sokiem, nie trzeba zaczynać od razu od 475 ml. Można na początek serwować sobie 120 czy 240 ml i stopniowo zwiększać dawkę aż do pełnej porcji. Jak zawsze, mamy tu na myśli 475 ml czystego, świeżego soku bez żadnych dodatków, a nie smoothie z dodatkiem selera. Zależy nam bowiem na prostocie.
Pamiętaj o śniadaniu
Co najmniej 15-20 min – a najlepiej pełne pół godziny lub więcej – po kuracji selerowej przychodzi czas na śniadanie. Spożywamy napój leczniczy, a nie źródło kalorii, dlatego trzeba dodać sobie energii, by zmierzyć się z porankiem. Najlepszą opcją będą tu świeże owoce bądź owocowe smoothie.
Podczas oczyszczania unikajmy na śniadanie pokarmów dostarczających energii w postaci tłuszczu, a więc orzechów, masła orzechowego, ziaren, olejów, kokosa, jajek, mleka orzechowego, sojowego oraz zwierzęcego, masła, śmietanki, sera, jogurtu i innego nabiału, a również kurczaka, mięsa, ryb, kapsułek z olejem rybnym, bekonu, kiełbasek czy szynki.
Gdy tylko zjemy lub wypijemy coś tłustego, wątroba musi się przełączyć na wytwarzanie znacznych ilości żółci i wysyłanie jej do przewodu pokarmowego, co wspomaga trawienie lipidów.
Jakby tego było mało, organ ten musi przetworzyć tłuszcz przedostający się do niego wraz z krwią, a także część z niego zmagazynować, aby serce nie zostało zbombardowane nadmierną zawartością lipidów w krwiobiegu. Wszystko to zaburza naturalne procesy oczyszczania organizmu o poranku.
Picie soku z selera na pusty żołądek bez tłuszczu, a następnie niespożywanie tłuszczu przez kilka kolejnych godzin – umożliwia klasterowym solom sodowym obecnym w soku z selera do rozprawienia się z patogenami w jelicie oraz stanem zapalnym, a więc problemami, które odpowiadają za takie objawy i schorzenia, jak rozrost bakteryjny jelit (SIBO, small intestinal bacterial overgrowth), zapalenie uchyłków, celiakia, zapalenie jelita grubego czy wzdęcia i zaparcia.
Gdy zaś w porannej diecie znajdują się tłuszcze, sok z selera utraci szansę na unicestwienie patogenów, podniesienie poziomu kwasu solnego i usprawnienie trawienia, a zatem podreparowanie wątroby.
Aby mu dać szansę, należy więc unikać tłuszczu co najmniej do pory obiadu, a zamiast tego warto raczyć się do woli odżywczymi, wzmacniającymi owocami i zielonymi warzywami liściastymi, wedle uznania. Inną polecaną opcją jest też owsianka.
Później, przed południem można dodać sobie energii gotowanymi na parze ziemniakami, batatami lub dynią. Ale uwaga: żadnych orzechów, nasion, masła orzechowego, oleju, awokado ani białka zwierzęcego przed południem.
Przez resztę dnia należy pilnować właściwego nawodnienia i stosować się do poniższej ściągawki w ciągu całego detoksu.
Unikaj problematycznych pokarmów
Przez całe 30 dni detoksu staraj się unikać następujących produktów:
- mleko, ser, masło, proszek proteinowy na bazie serwatki, jogurt i wszelki inny nabiał,
- jajka,
- gluten,
- kukurydza,
- soja,
- produkty wieprzowe,
- drożdże spożywcze,
- olej z rzepaku kanadyjskiego (kanola),
- naturalne środki smakowe,
- ocet,
- produkty fermentowane.
Przepisy na sok z selera
Prezentujemy prosty przepis na sok z selera autorstwa Anthony’ego Williama.
Przepis na sok z selera z wyciskarki
Jeśli mamy wyciskarkę, przyrządzenie soku jest bajecznie proste. Porcja dla jednej dorosłej osoby.
Składniki: 1 seler naciowy
- Odetnij około 1 cm u podstawy, jeżeli masz zamiar rozdzielić łodygi.
- Umyj łodygi pod bieżącą wodą.
- Wyciśnij warzywo w dowolnej wyciskarce.
- Przelej sok przez sitko, jeżeli chcesz usunąć miąższ i większe kawałki pulpy.
- Najlepiej wypij na czczo od razu po wyciśnięciu.
- Wstrzymaj się co najmniej 15-30 min ze spożyciem czegokolwiek innego.
Przepis na sok z selera z blendera
Jeśli nie masz dostępu do wyciskarki, sok z selera możesz też przyrządzić w blenderze. Porcja dla jednej dorosłej osoby.
Składniki: 1 seler naciowy
- Odetnij około 1 cm u podstawy, jeżeli chcesz rozdzielić łodygi.
- Umyj łodygi pod bieżącą wodą.
- Umieść selera na czystej desce do krojenia i posiekaj na kawałki o wielkości ok. 2 cm.
- Umieść pokrojonego selera w blenderze wysokoobrotowym i miksuj do uzyskania gładkiej masy (nie dodawaj wody). Jeśli trzeba, użyj funkcji ubijającej.
- Wyciśnij płyn ze zmiksowanej masy. Świetnie nada się do tego woreczek do mleka roślinnego.
- Najlepiej wypij na czczo od razu po wyciśnięciu. Wstrzymaj się co najmniej 15-30 min ze zjedzeniem czegokolwiek innego.
Sok z selera naciowego — z łodygi czy liści?
Często padają pytania o liście selera – czy są zdrowe i czy można wyciskać z nich sok. Odpowiedź brzmi: owszem, ponieważ liście selera mają potężne właściwości lecznicze. Zawierają pełno minerałów i innych składników odżywczych, a nawet korzystne hormony roślinne.
Jednak w smaku bywają bardzo gorzkie, dlatego warto oderwać liście, częściowo lub w całości. Warzywo ze sklepu często ma niewiele liści, natomiast uprawiany samodzielnie lub taki ze straganu miewa ich znacznie więcej. Jeśli wybierzemy seler z uprawy lokalnej bądź własnej, polecam oderwać część liści i upewnić się, że do wyciskarki trafia przede wszystkim łodyga. Zbyt duża ilość liści sprawi, że sok stanie się cierpki i nieprzyjemny, przez co odejdzie nam ochota, żeby pić go w znacznej ilości.
Mogą one też doprowadzić to zbyt gwałtownego detoksu, co również uprzykrzy nam całą przygodę i zniechęci nas do jej kontynuacji. Przy niewielkiej ilości listków wybór, czy wyciskać z nich sok, czy je oderwać, zależy tylko i wyłącznie od nas i naszych preferencji smakowych.
- Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2005; 14: 805–8
- Pharm Res, 2010, 27: 962–78
- Int J Cancer, 2009; 124: 1918–25
- Biochim Biophys Acta, 2012; 1823: 593–604; Mol Cancer, 2006; 5: 76
- BMC Gastroenterol, 2012; 12: 9
- Diabetes Care, 2010; 33: 1699–705
- J Pharm Pharmacol, 2009; 61: 1067–77
- J Ethnopharmacol, 2014; 151: 1031–9
- Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2009; 19: 8–14
- Pol J Food Nutr Sci, 2008; 58: 389–95