To cenne warzywo regeneruje organizm, wspiera walkę z cukrzycą i nadwagą

To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Jego charakterystyczny smak i aromat sprawiają, że jest niezwykle cenione i powszechnie wykorzystywane w kuchni, a bogactwo substancji odżywczych zostało docenione w medycynie naturalnej. Pomaga w regeneracji organizmu, wspiera walkę z cukrzycą i nadwagą, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, a nawet może redukować ryzyko rozwoju nowotworów.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Seler pochodzi z regionów basenu Morza Śródziem­nego, gdzie roślina ta rosła dziko na wilgotnych i bagiennych terenach. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z Egip­tu, Grecji i Rzymu, w których uznawano ją za leczniczą oraz traktowano jako symboliczny element rytuałów. W starożyt­nym Egipcie używano selera jako amuletu ochronnego, a w Grecji jego liście zdobiły głowy zwy­cięzców igrzysk – podobnie jak wawrzyn. W Europie zyskał popularność dopiero w śre­dniowieczu, kiedy zaczęto go uprawiać jako warzywo.

SELER ZWYCZAJNY (APIUM GRAVEOLENS)

seler
Występowanie: pochodzi z ba­senu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest na całym świecie, szczególnie w Euro­pie, Azji i Ameryce Północnej.
Surowiec: Część podziemna – bulwa oraz nadziemna – liście.
Uprawa: Wymaga żyznej, wilgotnej gleby i nasłonecznionych stanowisk. Wysiewany jest w marcu do inspek­tów lub pod osłony, a na miejsce stałe przesadzany w maju po ustą­pieniu przymrozków. Zbiór jesienią, od września do października.
Ważne: U niektórych osób może wywoływać alergie, to jeden z najczęstszych alergenów w Eu­ropie. Furanokumaryny mogą wpływać na metabolizm leków.

Olejek z nasion selera był tradycyjnie stosowany jako naturalny repelent przeciw komarom. W XVII w. wyhodo­wano odmiany mniej gorzkie, co przyczyniło się do jego szero­kiego zastosowania kulinarnego. Dziś seler uprawia się niemal na całym świecie i wykorzysty­wany jest zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej.

Seler jest warzywem ni­skokalorycznym, 100 g zawiera ok. 40 kcal, a wysoka zawartość błonnika wpływa na lepszą pery­staltykę jelit i ułatwia trawienie. Z tego względu często wykorzy­stywany jest w dietach odchu­dzających. Jest dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, witamin z grupy B (B1, B2, B6 i kwasu fo­liowego) oraz K.

Obfituje w potas, który jest kluczowym składni­kiem wspierającym pracę układu krążenia, żelazo, fosfor oraz wapń i magnez, które zapewniają zdrowie kości i mięśni, wspierają funkcje poznawcze, redukują stres i poprawiają jakość snu. Bardzo ważna jest obecność flawonoidów (apigenina, luteolina), ftalidów (np. 3-n-butylftalid) oraz kwasów fenolowych1. Mają one działanie przeciwutleniające, przeciwza­palne i przeciwnowotworowe.

Olejek eteryczny, odpowiedzial­ny za charakterystyczny aromat selera, zawiera limonen, selinen i sedanolid, które wykazują dzia­łanie antybakteryjne i uspokajają­ce. Z kolei furanokumaryny także mogą działać antyoksydacyjnie.

Seler często nazywany jest naturalnym afrodyzjakiem, a to za sprawą zawartości androste­nonu i androstenolu, które mogą wpływać na atrakcyjność zapa­chową i pobudzać zmysły2. Jest także naturalnym izotonikiem, bogatym w elektrolity. Sok z sele­ra może być doskonałym napojem regeneracyjnym po treningu.

Prolecznicze właściwości selera

seler
To warzywo o niezwykle sze­rokim spektrum działania, które łączy walory smakowe z liczny­mi korzyściami zdrowotnymi. Regularne spożywanie w postaci surowej, gotowanej czy jako sok, może znacząco poprawić jakość życia i zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Choć często niedoce­niane, powinno stać się stałym elementem zdrowej diety.

Seler wspiera układ krążenia

Seler wspomaga regulację go­spodarki wodno-elektrolitowej i pracę serca. Ftalidy pomagają rozluźnić mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, wspierając wal­kę z nadciśnieniem3. Zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobie­gając gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych.

Codzienne spożywanie soku z se­lera przez 6-8 tygodni może zna­cząco obniżyć ciśnienie tętnicze, co potwierdzono w badaniach klinicznych. Zmniejsza ryzyko miażdżycy poprzez ograniczanie utlenia­nia LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.

Seler ułatwia trawienie

Seler dostarcza znaczącą ilość zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nie­rozpuszczalnego, co wspomaga układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Olejki eterycz­ne działają przeciwbakteryjnie oraz wspierają zdrową mikroflorę jelitową. Sok z selera jest skutecznym remedium na zaburzenia trawienia, wzdęcia i nie­strawność, wspiera również regenerację wyściółki żołądka. Ekstrakt z nasion skutecznie działa przeciwko wrzodom żołądka.

Co ważne, nie zmniejsza kwa­sowości żołądka, dzięki czemu eliminuje negatywne skutki uboczne tradycyjnych leków zmniejszających wydzielanie kwa­su4. Wspomaga pracę wątroby, pomaga­jąc szybciej usunąć alkohol z organizmu, dlatego jest skuteczny w łagodzeniu objawów zatrucia alkoholowego (kaca).

Seler pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym

Warzywo to skutecznie pomaga w wal­ce ze stresem oksydacyjnym. Dzięki zawartości wielu cennych składników chroni organizm przed rozwojem cho­rób nowotworowych. I tak, flawonoidy hamują wzrost komórek nowotworo­wych, wspierają ich apoptozę i zapobie­gają tworzeniu naczyń krwionośnych odżywiających guzy5.

Poliacetyleny działają toksycznie na komórki rako­we, a furanokumaryny, pod wpływem światła UV, uszkadzają ich DNA. Do­datkowo seler pomaga usuwać z orga­nizmu szkodliwe związki, które mogą sprzyjać zmianom nowotworowym.

Seler ma właściwości przeciwzapalne

Apium graveolens ma silne zdolności do redukcji stanów zapalnych6. Zawarte w nim związki, takie jak apigenina i lu­teolina, skutecznie hamują procesy za­palne, które są przyczyną wielu chorób, w tym reumatyzmu, dny moczanowej czy zapalenia stawów7. Zmniejsza obja­wy reumatoidalnego zapalenia stawów, obrzęki i bóle, jednocześnie wspierając regenerację tkanek. Dzięki antyoksydan­tom chroni komórki przed uszkodzenia­mi powodowanymi przez wolne rodniki, które również nasilają stany zapalne.

Seler chroni przed cukrzycą

Seler wykazuje obiecujące właściwo­ści przeciwhiperglikemiczne. Pomaga regulować poziom glukozy we krwi dzięki obecności przeciwutleniaczy. Przeprowadzone badania potwier­dziły, że wodny ekstrakt z nasion może hamować enzymy trawien­ne odpowiedzialne za metabolizm węglowodanów oraz skutecznie zmniejszać poziom cukru we krwi u myszy cierpiących na cukrzycę8.

seler
W medycynie Unani seler jest sto­sowany w leczeniu różnych do­legliwości nerek i zapobiega ich uszkodzeniom, co jest spowodowane jego działaniem moczopędnym i de­obstrukcyjnym9. Wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co jest korzystne przy obrzękach i proble­mach z nerkami. Oczyszcza organizm z toksyn, co przyczynia się do popra­wy stanu cery i zmniejszenia trądzik.

Dania i potrawy z selera

  • Sałatka z selera i jabłka. Obierz i zetrzyj na tarce połowę śred­niego selera korzeniowego i 1 jabłko. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, odro­binę soli i szczyptę pieprzu, wymie­szaj. Możesz dodać orzechy włoskie, co wzbogaci sałatkę o zdrowe tłuszcze.
  • Zdrowe chipsy. Mały seler pokrój w cienkie plasterki, skrop oliwą i dopraw solą oraz papryką. Ułóż na blasze, piecz w piekarniku w 180°C przez 15-20 min, aż staną się chrupiące. 
  • Placki selerowe. Seler korzeniowy i ziemniaki w proporcji 1:1 zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj jajko, odrobinę mąki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Smaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Zupa krem
Zupa krem. Podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj 2 ząbki po­siekanego czosnku. Podsmaż i dodaj pokrojony seler korzeniowy oraz kil­ka ziemniaków. Zalej bulionem i go­tuj do miękkości, następnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką musz­katołową i posyp natką pietruszki.
  • Pesto z liści selera. Zblenduj garść młodych liści selera z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami orze­chów nerkowca, 3 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli. Dopraw świeżo zmielo­nym pieprzem. Użyj jako smarowidła na kanapki lub dodaj do makaronu.
  • Marynowany seler korzeniowy. Pokrój seler korzeniowy w cienkie paski, zamarynuj w mieszance octu jabłko­wego, miodu i odrobinie musztardy. Po kilku godzinach będzie gotowy jako dodatek do kanapek lub sałatek.
  • Gulasz warzywny. 1 cebulę pokrój i podsmaż w garnku przez kilka minut, dodaj pokrojone: seler korzeniowy, marchewkę, paprykę i cuki­nię. Zalej bulionem, dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dopraw ziołami prowansalski­mi słodką i ostrą papryką lub curry.
  • Kotlety z selera. Pokrój seler w grube plastry, obgo­tuj w osolonej wodzie, obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na patelni przez kilka minut do uzyskania złocistego koloru.
  • Puree. Ugotuj do miękkości średni pokro­jony seler z 6 ziemniakami. Zmiksuj z odrobiną masła, mleka lub jogurtu naturalnego. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Bibliografia
  • Indo Global Journal of Phar­maceutical Sciences, 2012; 2(3): 258-61
  • Journal of Ethno­pharmacology, vol.264, 01.2021; 113400
  • Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, vol.3, 10.2013; 776-9
  • BMC Complement Med Ther. 2024 Feb 14; 24:88
  • Journal of Holi­stic Integrative Pharmacy, vol.5, 12.2024; 249-56
  • DOI : 10.3166/ phyto-2018-0039
  • Progress in Drug Research, vol.70, 2015; 133-53
  • Int. Journal of Biological Macromolecules, vol.290, 02.2025; 138873
  • Journal of Ayurve­da and Integra­tive Medicine, 12 (2021); 607-15
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny