Dynię zimową sadzi się wiosną i zbiera wczesną jesienią, nim pojawią się pierwsze mrozy, teraz więc mamy jej mnóstwo. Obfitująca w witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A i błonnik pokarmowy, niewątpliwie jest warzywem, które zasługuje na miejsce na naszym talerzu. Zimową dynię można gotować na parze lub piec – ma ona pyszny orzechowy smak i nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Polecam dwa z moich ulubionych przepisów.
Brokułowy quiche z pieczoną dynią żołędziową
Po wydrążeniu dyni żołędziowej uzyskasz miskę idealnie dopasowaną rozmiarem do tego ciasta, pełnego smaku! Inny zabawny pomysł: użyj miski z dyni żołędziowej do podania chili lub zupy.
Składniki:
- 1 dynia żołędziowa
- Na quiche:
- 1 filiżanka brokułów, posiekanych
- 1/3 żółtej cebuli, posiekanej
- 4 białka jaj
- 1/2 filiżanki chudego mleka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka tartego sera asiago lub parmezanu
- Do uprażenia pestek dyni:
- 1/2 łyżeczki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka mieszanki ziołowej lub przyprawowej bez soli
Wskazówki
- Ustaw piekarnik na 180 st. C.
- Przekrój dynię żołędziową na pół i wyjmij pestki (odłóż je do uprażenia – wskazówki poniżej). Ułóż połówki dyni rozcięciem w dół na blasze do pieczenia. Wypełnij blachę do wysokości 1 cm wodą i piecz całość 40 minut.
- Wymieszaj wszystkie składniki na quiche w średniej misce.
- Gdy dynia się upiecze, wyjmij blachę z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Odsącz wodę, przełóż połówki dyni na drugą stronę i ułóż z powrotem na blasze. Wyjmij z dyni tyle miąższu, by w każdej "misce" zmieściła się połowa ciasta na quiche. Włóż blachę do piekarnika na następne 40 minut, aż ciasto się upiecze.
Prażenie pestek
- 15 minut przed zakończeniem pieczenia opłucz pestki dyni i osusz je ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wymieszaj pestki w misce z oliwą i ziołami lub przyprawami.
- Następnie rozsyp pestki na papierze do pieczenia i zapiekaj, aż dyniowy quiche będzie gotowy. Po upieczeniu posyp quiche pestkami i podaj na stół.
Ciesz się smakiem ciasta, a nawet dyniowej miski, jeśli masz ochotę! Z przepisu wychodzą dwie porcje.
Frytki z dyni piżmowej
Ta zdrowa i smakowita wersja frytek pełna jest witamin, praktycznie nie zawiera tłuszczu i dostarcza zaledwie ułamek kalorii, jakie mają frytki z ziemniaków.
Składniki:
- 2 duże dynie piżmowe
- chroniący przed przywieraniem olej rzepakowy w aerozolu
- 1 łyżeczka soli
Wskazówki
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
- Obierz dynie obieraczką do warzyw. Odetnij końcówki obu dyń i przekrój każdą na pół. Usuń pestki, a miąższ pokrój na frytki.
- Spryskaj duży arkusz papieru do pieczenia olejem rzepakowym. Ułóż na papierze pojedynczą warstwę frytek, spryskaj je olejem rzepakowym i posyp równomiernie solą.
- Piecz 40 minut, ale po 20 minutach obróć je na drugą stronę.
Po upieczeniu powinny być chrupkie i brązowe na końcach. Podawaj od razu. Z podanych składników wychodzą cztery porcje.