Rozgrzej się zimową dynią

Czy zauważyliście ostatnio w swoim supermarkecie wszystkie te dynie o ciekawych i dziwnych kształtach? Warto spróbować każdej z nich!

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Dynię zimową sadzi się wiosną i zbiera wczesną jesienią, nim pojawią się pierwsze mrozy, teraz więc mamy jej mnóstwo. Obfitująca w witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A i błonnik pokarmowy, niewątpliwie jest warzywem, które zasługuje na miejsce na naszym talerzu. Zimową dynię można gotować na parze lub piec – ma ona pyszny orzechowy smak i nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Polecam dwa z moich ulubionych przepisów.

Brokułowy quiche z pieczoną dynią żołędziową

Po wydrążeniu dyni żołędziowej uzyskasz miskę idealnie dopasowaną rozmiarem do tego ciasta, pełnego smaku! Inny zabawny pomysł: użyj miski z dyni żołędziowej do podania chili lub zupy.

Składniki:

  • 1 dynia żołędziowa
  • Na quiche:
    • 1 filiżanka brokułów, posiekanych 
    • 1/3 żółtej cebuli, posiekanej 
    • 4 białka jaj
    • 1/2 filiżanki chudego mleka
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki suszonego oregano 
    • 1 łyżka tartego sera asiago lub parmezanu
  • Do uprażenia pestek dyni: 
    • 1/2 łyżeczki oliwy extra virgin 
    • 1 łyżeczka mieszanki ziołowej lub przyprawowej bez soli

 

Wskazówki

  • Ustaw piekarnik na 180 st. C.
  • Przekrój dynię żołędziową na pół i wyjmij pestki (odłóż je do uprażenia – wskazówki poniżej). Ułóż połówki dyni rozcięciem w dół na blasze do pieczenia. Wypełnij blachę do wysokości 1 cm wodą i piecz całość 40 minut.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na quiche w średniej misce.
  • Gdy dynia się upiecze, wyjmij blachę z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Odsącz wodę, przełóż połówki dyni na drugą stronę i ułóż z powrotem na blasze. Wyjmij z dyni tyle miąższu, by w każdej "misce" zmieściła się połowa ciasta na quiche. Włóż blachę do piekarnika na następne 40 minut, aż ciasto się upiecze.

Prażenie pestek

  • 15 minut przed zakończeniem pieczenia opłucz pestki dyni i osusz je ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wymieszaj pestki w misce z oliwą i ziołami lub przyprawami.
  • Następnie rozsyp pestki na papierze do pieczenia i zapiekaj, aż dyniowy quiche będzie gotowy. Po upieczeniu posyp quiche pestkami i podaj na stół.

Ciesz się smakiem ciasta, a nawet dyniowej miski, jeśli masz ochotę! Z przepisu wychodzą dwie porcje.

Frytki z dyni piżmowej

Ta zdrowa i smakowita wersja frytek pełna jest witamin, praktycznie nie zawiera tłuszczu i dostarcza zaledwie ułamek kalorii, jakie mają frytki z ziemniaków.

Składniki:

Wskazówki

  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
  • Obierz dynie obieraczką do warzyw. Odetnij końcówki obu dyń i przekrój każdą na pół. Usuń pestki, a miąższ pokrój na frytki.
  • Spryskaj duży arkusz papieru do pieczenia olejem rzepakowym. Ułóż na papierze pojedynczą warstwę frytek, spryskaj je olejem rzepakowym i posyp równomiernie solą.
  • Piecz 40 minut, ale po 20 minutach obróć je na drugą stronę.

Po upieczeniu powinny być chrupkie i brązowe na końcach. Podawaj od razu. Z podanych składników wychodzą cztery porcje.

Autor publikacji:
Janet Bond Brill
Janet Bond Brill

Lekarka medycyny, certyfikowana dietetyczka, członkini Academy of Nutrition and Dietetics, uznana w Stanach Zjednoczonych ekspertka ds. żywienia, zdrowia i fitnessu. Specjalizuje się w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, pracuje w Allentown (Pensylwania), jest autorką trzech książek: "Blood Pressure DOWN", "Cholesterol DOWN" i "Prevent a Second Heart Attack"

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny