Nowe naturalne słodziki mogą pomóc w zmniejszeniu spożycia cukru

Powszechnie wiadomo, że w USA rośnie w szybkim tempie spożycie cukru rafinowanego – przeciętny Amerykanin zjada dziennie aż 23,5 łyżeczki tej białej trucizny, co stanowi niemal dwukrotność ilości konsumowanej 100 lat temu!

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Czy cukier nam szkodzi?

Stosowanie cukru rafinowanego jest przyczyną:

  • przybierania na wadze
  • zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy
  • wzrostu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • rozwoju zaburzeń lękowych, depresji i innych problemów zdrowotnych

Co więcej, od cukru można się uzależnić, a wtedy zmniejszenie jego spożycia staje się niesłychanie trudne.

Naturalne zamienniki cukru - jakie wybrać?

Na szczęście istnieje stale poszerzający się asortyment naturalnych zamienników cukru, które mogą stanowić wielką pomoc, jeśli nie chcemy używać sztucznych słodzików ani z dnia na dzień odstawić słodkości, co zresztą nie jest łatwe i wymaga silnego charakteru.

Zamienniki te zaspokajają łaknienie na słodycze i są mniej kaloryczne niż cukier spożywczy. Oto niektóre z najnowszych i najlepszych naturalnych słodzików na amerykańskim rynku.

Mieszanka ksylitolu i erytrytolu - słodzik o niskim indeksie glikemicznym 

Mieszanka ksylitolu i erytrytolu, czyli alkoholi cukrowych pozyskiwanych z jagód i innych owoców. Alkohole cukrowe, czyli poliole, to związki organiczne charakteryzujące się słodkim smakiem, występują naturalnie, ale mogą też być wytwarzane przemysłowo.

Ksylitol pozyskuje się z kory brzozy, co tłumaczy jego nazwę: cukier brzozowy – ma słodki smak, ale jest mniej kaloryczny niż cukier i ma niski indeks glikemiczny (IG 8), czyli tylko w niewielkim stopniu podwyższa poziom glukozy we krwi, a ponadto ulega fermentacji w jelicie grubym, dzięki czemu stanowi pożywkę dla pożytecznej bioty jelitowej.

Erytrytol uchodzi za słodzik bezkonkurencyjny – wygląda jak biały cukier i jest od niego zaledwie o 20–30% mniej słodki, jednak ma prawie zerowy indeks glikemiczny – nasz organizm go nie metabolizuje, jest wydalany z moczem.

Mieszanka erytrytolu z naturalnymi słodzikami idealna do ciast i deserów

Połączenie erytrytolu, fruktozy, błonnika z korzenia cykorii i dwóch roślinnych słodzików, z których pierwszy to stewia, otrzymywana z liści rośliny o tej samej nazwie i mająca smak 200 razy słodszy niż cukier spożywczy (zawdzięcza to występującym w niej glikozydom stewiolowym).

Co ważne, pozyskiwana z tych związków glukoza w całości jest wykorzystywana przez biotę jelitową i nie wchłania się w związku z tym do krwi, a stewiol, końcowy produkt przemian metabolicznych stewii, jest wydalany z kałem – dlatego słodzik ten nie dostarcza do organizmu kalorii, a jego stosowanie zaleca się m.in. osobom walczącym z nadwagą.

Drugi słodzik roślinny pochodzi z owocu mnicha, subtropikalnej rośliny przypominającej melon. Jest słodszy od zwykłego cukru 150–200 razy.

Mieszanka erytrytolu, fruktozy, błonnika z korzenia cykorii, stewii i słodzika pochodzącego z owocu mnicha podbija rynek amerykański – jako zamiennik cukru proponują ją swoim klientom największe sieci kawiarni i restauracji, takie jak np. Starbucks. Jest ona również składnikiem przepisów kulinarnych na potrawy i dodatki do potraw, w których liczy się słodki smak, w tym tarty owocowe, serniki, sosy i dressingi do sałatek.

Producentem mieszanki jest firma Nature Sweet, której słodziki zostały zatwierdzone przez Agencję Żywności i Leków (FDA) do stosowania w Stanach Zjednoczonych – nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia przy umiarkowanym spożyciu. Świeże ciasto

Słodzik z cykorii dobry dla jelit

Słodzik pozyskiwany z błonnika z korzenia cykorii – charakteryzuje się dużą zawartością prebiotycznej inuliny, która wspiera namnażanie się pożytecznych bakterii, poprawiających funkcjonowanie jelit, co ma znaczenie dla naszego zdrowia. Słodzik ten dostarcza zero kalorii.

Można go używać zamiast cukru do słodzenia napojów i potraw, a ponadto dostępna jest jego wersja przeznaczona specjalnie do wypieków.

O czym musisz pamiętać, zanim sięgniesz po naturalne słodziki?

  • Wskutek spożycia dużych ilości błonnika niektóre osoby doświadczają wzdęć, gazów, skurczów żołądka i/lub biegunki.
  • Dodanie do ulubionego napoju naturalnego słodzika zamiast cukru rafinowanego, podobnie jak zrezygnowanie z picia napojów słodzonych fabrycznie, może być świetnym pierwszym krokiem w ograniczaniu cukru i na drodze ku lepszemu zdrowiu!
Autor publikacji:
Janet Bond Brill
Janet Bond Brill

Lekarka medycyny, certyfikowana dietetyczka, członkini Academy of Nutrition and Dietetics, uznana w Stanach Zjednoczonych ekspertka ds. żywienia, zdrowia i fitnessu. Specjalizuje się w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, pracuje w Allentown (Pensylwania), jest autorką trzech książek: "Blood Pressure DOWN", "Cholesterol DOWN" i "Prevent a Second Heart Attack"

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny