Wystarczą dwie szklanki gazowanego napoju dziennie, aby w organizmie rozwinęła się utajona cukrzyca, bezpośrednio zagrażająca życiu chorego. Ryzyko jest takie samo zarówno w przypadku zwyczajnych napojów, jak i tych w wersji "light" (dosładzanych sztucznymi słodzikami).
Według badaczy z Karolinska Institute (Szwecja), 400 ml coli dziennie ponad dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na utajoną cukrzycę. Swoje wnioski naukowcy oparli na porównaniu nawyków żywieniowych 357 ochotników chorych na utajoną cukrzycę, 1 136 pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz 1 371 osób zdrowych.
Naukowcy uważają, że słodzone napoje są odpowiedzialne za rozwój insulinooporności, natomiast ich dietetyczne wersje zaburzają biotę, prowadząc do nietolerancji glukozy.
Utajona cukrzyca (ang. latent autoimmune diabetes in adults, LADA) to choroba autoimmunologiczna łącząca elementy cukrzycy typu 1 oraz 2, rozwijająca się u osób dorosłych, której leczenie wymaga stałego przyjmowania insuliny. W związku z mieszanymi objawami bywa nazywana "cukrzycą półtora". W odróżnieniu od cukrzycy typu 1 rozwija się powoli, a rozpoznanie następuje najczęściej między 40. a 50. rokiem życia pacjenta.
Źródło: J Endocrinol, 2016; 175: 605-14