Dieta time-restricted eating to sposób żywienia polegający na zjadaniu posiłków tylko i wyłącznie w określony przedziale czasowym. Czy jedzenie w oknie żywieniowym jest korzystne dla zdrowia? Czy można schudnąć na tej diecie? Od kilku lat naukowcy poświęcają dużo czasu na zgłębienie tego tematu.
"Dotychczasowe badania z udziałem zwierząt wykazały, że jedzenie w określonym oknie żywieniowym wpływa korzystnie na wiele narządów, a nawet na mikrobiom jelitowy. Kilka szlaków metabolicznych związanych ze stanami chorobowymi, takimi jak stan przedcukrzycowy, cukrzyca, otyłość, stłuszczenie wątroby i niektóre nowotwory jest modulowanych w pożądany sposób przez żywienie w oknie czasowym" – komentuje prof. Panda z Laboratorium Biologii Regulacyjnej w Salk Institute for Biological Studies w San Diego.
Naukowcy podkreślają, że czasowe ograniczenie jedzenia i spożywanie posiłków tylko w określonym przedziale czasowym, może zredukować tkankę tłuszczową i prawdopodobnie poprawić stan zdrowia jelit.
Jakie jest idealne okno żywieniowe?
Dostępne badania przedstawiają testy obejmujące 4,6,8,10 i 12-godzinne okna żywieniowe. Okazuje się, że cztero- i sześciogodzinne przedziały, w których jemy, mogą przynieść wiele korzyści — szczególnie dla osób z nadwagą i otyłością. Ograniczeniem tego modelu jest obniżona jakość życia wynikająca z nadmiernego uczucia głodu, zawrotów głowy czy nudności.
Okno żywieniowe ośmio- i dziesięciogodzinne było dobrze tolerowane, przynosiło korzyści, a uczestnicy badania dobrowolnie przechodzili na tę dietę. Sugeruje się, że dwunastogodzinne okna żywieniowe może nie przynieść natychmiastowych korzyści, ale nie wiadomo czy nie pojawią się one w dłuższej perspektywie.
Wg prof. Searsa: "Nie ma wystarczających dowodów naukowych potwierdzających jakikolwiek konkretny schemat, np. kiedy najlepiej zacząć/przestać jeść lub jak długie powinno być okno żywieniowe".
- https://doi.org/10.1210/endrev/bnab027