Im ściślej trzymamy się jadłospisu – i nie oszukujemy – tym będziemy zdrowsi, i z wiekiem będziemy cieszyć się dobrą pamięcią. Pozwalanie sobie na odstępstwa od zaleceń dietetycznych – skuszenie się na burgera z frytkami zamiast obiadu złożonego z pieczonej ryby i warzyw – ma swoje skutki. To pogorszenie funkcji poznawczych mózgu.
Badacze z Ośrodka Medycznego Uniwersytetu Rush przez 19 lat śledzili stan umysłowy i dietę 5 tys. osób po 65. r.ż. Odkryli, że te, które nadal jadały produkty przetworzone, cukier i słodycze, uzyskały niewielkie bądź zerowe korzyści ze zdrowego jedzenia, które również jadły. Osoby, które uczciwie przestrzegały diety, miały wiek umysłowy o niemal 6 lat młodszy, niż uczestnicy badań, którzy jedli głównie dania przetworzone.
Co więcej, dieta śródziemnomorska zmniejsza również ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy. – Im więcej włączymy do diety zielonych warzyw liściastych, jagód, oliwy z oliwek i ryb, tym lepiej zadziałamy dla naszych starzejących się mózgów i ciał – mówi kierująca badaniem dr Puja Agarwal.
- AlzheimersDement,2021Jan7.doi:10.1002/alz.12277