Rzadsze epizody stanów depresyjnych, większa samodyscyplina względem przyjmowania leków i brak konieczności wyboru między zakupem żywności i farmaceutyków - to efekty wprowadzenia diety i zdrowych przekąsek u pacjentów z HIV lub cukrzycą typu 2.
Przez 6 miesięcy ochotnicy mieli przestrzegać zaleceń żywieniowych od dietetyków. W tym czasie, oprócz wymienionych już korzyści, naukowcy zaobserwowali u chorych na cukrzycę typu 2 niższy poziom glukozy we krwi, spadek wagi oraz rzadsze przypadki hospitalizacji. Natomiast u pacjentów zarażonych HIV odnotowano większą samodiscyplinę co do harmonogramu przyjmowania leków.
Autorzy badania są przekonani, że zdrowa dieta oznacza również niższe koszty terapii pacjentów. Obliczyli, że skomponowanie zbilansowanych posiłków jest tańsze niż hospitalizacja chorego. Ich zdaniem odpowiednia dieta odgrywa tak samo ważną rolę w terapii, co leki, nie tylko wpływając na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego, ale też mobilizując chorych do zmiany stylu życia.