Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Skok na SOK
Przed nami weekend, w którym obchodzimy Światowy Dzień SOKU! Co sprawia, że ten naturalny napój zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie?
Tłuste zdrowie
Przez lata tłuszcze miały złą prasę, ale w ciągu ostatniego roku naukowcy odkryli, że nie powodują chorób serca, nie uszkadzają tętnic, a nawet mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy!
Z glutenem czy bez? Jak żyć?
Pszenica jest od tysięcy lat podstawą naszej diety, ale ludzie współcześni oskarżają ją o powodowanie różnego rodzaju dolegliwości. Jak zatem oddzielić fakty od plew?
Czy wiesz, co jesz? Uważaj na E-dodatki!
Konserwanty na stałe zagościły w składzie większości produktów spożywczych. Etykiety coraz częściej przypominają zestaw młodego chemika. Niestety, nie wszyscy rozumieją, co oznacza tajemniczy E-kod.
Głodówka lecznicza wzmacnia układ odpornościowy
Post może być szybkim rozwiązaniem dla organizmu - takim, które przynosi znaczące rezultaty. Już trzy dni bez jedzenia mogą pobudzić Twój układ odpornościowy, a nawet Cię odmłodzić.
Ukryty cukier czai się wszędzie!
Wysoko przetworzone pokarmy, w tym soki i inna „zdrowa” żywność, zawierają więcej cukru niż organizm jest w stanie wykorzystać! Czy zdajesz sobie sprawę, ile zbędnych słodkości kryje się w...
Stewia słodsza niż cukier
Najsłodsza roślina na świecie nie ma wcale kalorii, nie powoduje próchnicy, a na dodatek jest zupełnie naturalna. Jej wysoko zasadowe liście nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Dbasz o linię i nie...
Uważaj na cukier!
Przed nami Wielkanoc i mnóstwo słodkości na suto zastawionych stołach. Zwróćmy uwagę na cukier. Według statystyk, w słodkich produktach jest go nawet cztery razy więcej niż zalecają lekarze.
Ale jaja... to tylko z warzywami!
Prima Aprilis to dobra okazja do jaj. Badania naukowe dowodzą, że najzdrowiej połączyć je... z warzywami!
Dieta dla mózgu. Co jeść, żeby się pobudzić lub uspokoić?
Dowiedz się, jakie produkty pobudzają neuroprzekaźniki w mózgu do pracy, a które je wyciszają. Co polecają naukowcy, by zachować idealną równowagę pomiędzy umysłem a ciałem?
Jedz mniej i pość - będziesz żyć dłużej!
Naukowcy twierdzą, że regularne pomijanie posiłków lub ograniczanie porcji może pomóc w wydłużeniu życia i zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób przewlekłych.
Czy mięso może być tak szkodliwe jak palenie 20 papierosów dziennie?
Mięso może być tak samo złe jak nikotyna? Niemożliwe! Media jednak prześcigają się ostatnio w publikowaniu tej zaskakującej informacji. Co na to naukowcy? Na szczęście profesorowie uspokajają, że im...
Sokowirówka czy wyciskarka - oto jest pytanie!
Moda na sokowanie i oczyszczanie organizmu z toksyn ma się wyśmienicie. Jaki sprzęt jest najlepszy do sporządzenia soku? Które urządzenie potrafi sprawić, że nasz sok będzie najbardziej wartościowy?
Sposób na twarde awokado
Denerwuje Cię, że często owoc ten jest tak twardy, że nie da się go zjeść? Jest na to metoda! Pomogą Ci... skórki banana. Spróbuj!
Gatunek ryby nie ma znaczenia. Ważne, jak ją przyrządzasz!
Ciągle słyszymy, że tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i że są najlepsze dla utrzymania dobrej kondycji umysłu, chroniąc na przykład przed otępieniem. Okazuje się jednak, że wszystkie...
Pistacje na stres
Nerwowy dzień w pracy? Ważny egzamin lub sesja? Zamiast słodkiego batonika lepiej zjedz garść pistacji!
W serach jest zbyt dużo soli!
Markowe sery zawierają zbyt duże stężenia soli, które znacznie przekraczają zalecane ilości. Produkty te mogą zatem przyczyniać się do występowania nadciśnienia tętniczego, raka żołądka oraz...
Europejska cenzura zdrowej żywności
Zakazy obowiązujące w Unii Europejskiej utrudniają rozpoznanie dobrych produktów.
Sok, czyli bomba w szklance
Dobrze skomponowany sok to prawdziwa bomba witaminowa. Zdrowy i samodzielnie przygotowany napój pomoże Ci zasnąć, wzmocni wzrok, zapobiegnie kurczom mięśni, zniweluje nieświeży oddech i poprawi...
Odwodnienie organizmu. Pij wodę. Na zdrowie!
Ciało ludzkie w 60%, składa się z wody. Tymczasem większość z nas jest permanentnie odwodniona. Jak to możliwe?!
Telomeraza - recepta na długowieczność
Naukowcy szukają sposobu, by nasze ciała produkowały enzym, który oddali starość i oszuka śmierć. Telomeraza, aktywowana dzięki substancjom zawartym m.in w jagodach i borówkach, może wydłużyć życie.
Kolorowe sałatki - jak urozmaicić przepis na sałatę lodową?
Skuś się na coś ciekawszego niż sałata lodowa i wypróbuj niecodzienne warzywa i przyprawy.
Jedzenie mięsa a zdrowie
Odłóż do lamusa przekonanie, że jedzenie mięsa, czyli spożywanie znacznych ilości białka osłabia kości.
Nie bądź burak, jedz barszcz!
Święta za pasem, a za oknami ziąb. Nie bez przyczyny od dawien dawna w Polsce o tej porze roku jada się zupę z buraków. Jest pożywna, zdrowa i na dodatek może chronić przed nowotworami. Czy to...
Codzienna porcja warzyw i owoców dla zdrowia
Ilość owoców i warzyw, jaką eksperci każą jeść każdego dnia, wzrosła właśnie z 5 do 7 porcji. Ale co właściwie należy rozumieć przez jedną porcję?
Oleje roślinne zdrowe jak ryby
Mamy dobre wiadomości dla wegetarian. Okazało się, że kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego przynoszą takie same korzyści dla organizmu, chroniąc przed chorobami serca, jak spożywanie mięsa tłustych...
Jedzenie jabłek pomaga w walce z otyłością
Jedzenie jednego jabłka dziennie nie pomoże trzymać się z dala od lekarzy, ale może pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Australijska odmiana jabłoni, Granny Smith (Babunia Smith), rodzi soczyste,...
Zalecenia żywieniowe: zdrowy i niezdrowy talerz
Rządy USA i UK stworzyły talerz przedstawiający idealną dietę. Jednak jest sporo błędów w tych zaleceniach żywieniowych.
Dlaczego jesienią i zimą mamy większy apetyt na słodycze?
Kiedy słupek rtęci na termometrze spada w dół, za oknem jesienna szaruga lub zimowa plucha, nasz apetyt na słodycze zdecydowanie wzrasta. Jeśli po nie sięgamy, to nie tylko wina braku silnej woli,...
Zbyt duże ilości mleka prowadzą do przedwczesnej śmierci
Picie kwarty (czyli ~950 ml) mleka dziennie jest standardowym zaleceniem zdrowotnym szczególnie dla dzieci i kobiet po menopauzie. Niestety z najnowszych badań wynika, że picie zbyt dużych ilości...
Jak hodować kiełki. Zalety kiełków samodzielnie wyhodowanych
Kiełki to bomby energii i składników odżywczych. Dowiedz się, jak wyhodować je w domu i odważ się na eksperymenty. Zostań zwolennikiem kiełków roślinnych.
Poprzednia
1
...
10
11
12
13
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby