Nie nadążasz za najnowszymi zaleceniami dietetyków i gubisz się w tym, które warzywa należy jeść w jakiej ilości? A może nie pojmujesz, co takiego jedli jaskiniowcy, aby spełniać wymogi diety paleolitycznej? Mamy dobre wieści - organizacja pozarządowa Alliance for Natural Health International przygotowała ostatnio prosty i intuicyjny sposób na przestrzeganie wymogów zdrowej, zbilansowanej diety.
Opracowana przez nią metoda o tyle ułatwia sprawę, że nie mówi tylko o pokarmach, których należy unikać, ale przede wszystkim kładzie nacisk na to, co powinno codziennie znaleźć się na naszym talerzu.
Ogólnie rzecz biorąc, każdego dnia trzeba dostarczać organizmowi produkty dzielące się na 6 grup:
-
świeże warzywa (40% dziennego spożycia),
-
owoce (10%),
-
produkty pełnoziarniste (10%),
-
produkty zawierające zdrowe tłuszcze, np. tłuste ryby, awokado (10%),
-
produkty bogate w białko, np. rośliny strączkowe, orzechy, jaja, ryby, mięso (25%) oraz
-
produkty o skoncentrowanej zawartości składników odżywczych, takie jak zioła i przyprawy (5%).
Dr Rob Verkerk, prezes organizacji, słyszał już wiele pochwał od zadowolonych pacjentów, którzy zaczęli przestrzegać tych wskazówek. Opierają się one na tzw. "diecie tęczowej" amerykańskiego Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, która zapewnia ogromną różnorodność produktów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Dieta tęczowa - 6 kolorów zdrowia
Czerwony: fasola (azuki, nerkowa, czerwona), buraki, żurawina, wiśnie, rzodkiewka, maliny, truskawki, rabarbar, pomidory, czerwona papryka, cebula i kapusta, czerwone pomarańcze, jabłka i śliwki.
Pomarańczowy: brzoskwinie, pomarańczowa papryka, grejpfruty, mango, nektarynki, pomarańcze, papaja, bataty, mandarynki, marchew.
Żółty: żółte jabłka, banany, żółta papryka, kukurydza, cieciorka, ananas.
Zielony: zielone jabłka, szparagi, awokado, kiełki fasoli, brokuły, kapusta, jarmuż, sałata, szpinak, rukola, seler, ogórek, groch, zielona herbata, limonka, rukiew wodna (rzeżucha).
Biały/beżowy: jabłka, fasola, kalafior, kokos, imbir, czosnek, kukurydza, soczewica, grzyby, orzechy (włoskie, migdały, nerkowce, pekan), cebula, gruszki, nasiona, produkty pełnoziarniste (amarantus, gryka, kasza jaglana, owies, komosa ryżowa, ryż, sorgo).
Niebieski/fioletowy/czarny: bakłażan, jagody, ciemna kapusta, figi, winogrona, ciemny jarmuż, czarne oliwki, śliwki, suszone śliwki, rodzynki, czarny ryż.
10 zasad "diety tęczowej"
- Energia budująca makroskładniki odżywcze, mierzona w kaloriach (kcal) lub kilodżulach (kJ), powinna pochodzić z pożywienia w następujących proporcjach: 20% z białka, 30% z węglowodanów, 50% z tłuszczów.
- Ogranicz spożycie wysokoprzetworzonego jedzenia.
- Jedz dużo świeżych, surowych produktów.
- Unikaj intensywnej obróbki cieplnej produktów (smażenia, pieczenia) przez dłuższy czas. Inne, powolne metody pozwalają zminimalizować szkodliwy wpływ wysokiej temperatury na warzywa, białka, tłuszcze, błonnik i węglowodany.
- Zdrowe tłuszcze to olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia oraz masło (to ostatnie o ile nie występuje nietolerancja laktozy).
- Jedz dużo świeżych ziół i nieutrwalanych radiacyjnie przypraw, najlepiej z hodowli organicznej.
- Powstrzymaj się od przekąsek i pilnuj, by między posiłkami mijały 3-4 godz.
- Miedzy posiłkami pij co najmniej 1,5 l wody dziennie (więcej, jeżeli intensywnie ćwiczysz).
- Unikaj produktów, które potencjalnie mogą wywoływać alergie bądź nietolerancje pokarmowe.
- Poproś wykwalifikowanego i doświadczonego eksperta o radę w kwestii odpowiednich suplementów diety (skoncentrowanych źródeł składników odżywczych).