Postaraj się włączyć te składniki do codziennej diety, a zwiększysz swoje szanse na dożycie sędziwego wieku. Wszystkie cztery produkty doskonale smakują na surowo.
Jagody goji
Przepisy na długowieczność
Napój Chia-Cha-Cha
Nasiona chia i jagody goji stanowią doskonałe połączenie. Sama jem je codziennie i czerpię z nich energię dla ciała, umysłu i duszy. Przyrządzenie tego napoju jest szybkie i proste; możesz zabrać go ze sobą do pracy w butelce z szeroką szyjką - ułatwi to późniejsze zmywanie.
1 łyżka stołowa nasion chia
1 łyżka jagód goji
½ litra wody
1 plasterek cytryny
1 plasterek korzenia imbiru
Polecam przyrządzenie takiej mieszanki rano i pozostawienie jej na cały dzień - po długim, męczącym dniu możesz przelać ją do blendera, dolać nieco wody i dodać wszelkie składniki, jakich zapragniesz, np. cynamon, daktyle, albo nawet Chlorellę, czemu nie! Weź głęboki oddech i delektuj się delikatnym i odświeżającym smakiem.
Dżemowy pudding Go-Chi
Ten przepis przypomina mi dzieciństwo, gdyż uwielbiałam wtedy wszystkie jagody rosnące w naszym ogródku oraz w lesie za domem. Moja babcia spędziła niejeden weekend na przyrządzaniu dżemów na długie zimowe miesiące. Obecne w tym przepisie nasionka chia zawsze przypominają mi ten przepyszny okres w życiu.
3 łyżki nasion chia
2 łyżki jagód goji
½ szklanki malin
4 suszone figi lub daktyle
1 goździk
¼ szklanki wody
Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach, najlepiej po uprzednim namoczeniu suszonych owoców, aby łatwiej było je zmiksować. Całość posyp posiekanymi migdałami oraz pyłkiem pszczelim. Możesz udekorować danie kilkoma malinami czy innymi kolorowymi owocami. Smacznego!
W regionie Ningxa Hui na północy Chin - gdzie jagody goji rosną naturalnie - osób żyjących ponad 100 lat jest 16 razy więcej niż w pozostałych częściach kraju. Niewielkie czerwone jagody goji, zwane tradycyjnie "owocem długowieczności", stanowią stały element diety mieszkańców tej prowincji. Naukowcom badającym rośliny lecznicze udało się zidentyfikować w składzie jagód goji całą gamę korzystnych składników odżywczych i właściwości, które zapewniają długie i zdrowe życie.
Przeciwutleniacze
Jagody goji zawierają wiele przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniu łańcucha DNA i tym samym powstrzymują przedwczesną śmierć zdrowych komórek. Należą do nich witamina C, beta-karoten, cysteina, witamina B2 (ryboflawina), mangan, cynk, miedź i selen1.
Działanie neuroprotekcyjne i antykarcenogenne
Badacze odkryli, że jagody goji mogą zapobiegać starzeniu się poprzez chronienie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, np. chorobą Alzheimera, oraz działanie przeciwrakowe i ogólnie wspomagające układ odpornościowy2.
Poprawa wzroku
Jagody goji zawierają dwa składniki kluczowe dla dobrego wzroku: zeaksantynę oraz luteinę. Ponadto mogą one opóźniać rozwój lub nawet zapobiegać retinopatii cukrzycowej - schorzeniu będącym powikłaniem cukrzycy, które jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku w tej chorobie3.
Poprawa trawienia i ogólnego samopoczucia
Picie soku z jagód goji może poprawiać ogólne samopoczucie, zwiększać żywotność, ułatwiać zasypianie, redukować zmęczenie i stres oraz dawać poczucie zadowolenia i szczęścia. Oprócz tego reguluje ono również pracę przewodu pokarmowego4.
Migdały
Włączenie tych orzechów do diety daje dwie niezaprzeczalne korzyści: obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału serca. Migdały bogate są w jednonienasycone tłuszcze pokrewne tym, które obecne są w oliwie z oliwek i redukują ryzyko chorób serca.
Badania wykonane przez wiele instytutów naukowych - w tym Nurses' Health Study, Iowa Women's Health Study, Adventist Health Study, Physicians' Health Study oraz CARE Study - potwierdzają, że spożycie orzechów wiąże się z rzadszym występowaniem chorób serca. Obecnie uważa się, że włączenie pokarmów o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol - np. migdałów - do ogólnie zdrowej diety jeszcze nasila ich korzystne właściwości5.
Zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób serca
Ograniczenie ilości cukru uwalnianego do krwiobiegu po posiłku może zapobiegać cukrzycy i chorobom układu krążenia. Dzieje się tak dlatego, że redukuje się tym samym ilość szkodliwych wolnych rodników towarzyszących "skokom" cukru. Z tego właśnie powodu dieta niskiego indeksu glikemicznego pozwala zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Migdały zaś nie tylko pomagają ograniczyć poziom cukru po posiłku, ale też dostarczają przeciwutleniaczy eliminujących produkowane w tym czasie wolne rodniki6.
Nasiona chia
Nasiona rośliny Salvia hispanica, zwane nasionami chia, to tradycyjne pożywienie pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie konsumuje się je na całym świecie z racji ich różnorodnych właściwości zdrowotnych, a zwłaszcza dlatego, że pozwalają utrzymać odpowiedni poziom lipidów we krwi. Nasiona chia zawdzięczają to działanie obecności kwasów fenolowych oraz omega-3 i omega-67. Kwasy omega-3 znane są przede wszystkim ze względu na ich działanie przeciwzapalne i zapobiegające starzeniu się. Nasiona chia zawierają też przeciwutleniacze, błonnik, cenne białka oraz wapń.
Gdy namoczy się je w wodzie, nasiona chia przybierają postać jadalnego żelu. Jest to możliwe dzięki ich właściwościom hydrofilowym: mogą zaabsorbować ilość wody równą nawet 10-krotności ich masy. Konsystencja żelowa oraz zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika spowalniają procesy organizmu przekształcające węglowodany w cukry proste, co sprawia, że po ich zjedzeniu przez dłuższy czas czujemy się syci.
Pyłek pszczeli
Inaczej nazywany jest też pierzgą. Pszczoły zbierają go i gromadzą w postaci masy granularnej, stosowany jest jako remedium holistyczne na całym świecie8. Uznaje się go za jeden z najlepszych pokarmów, jako że zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia człowieka. Obecny w pyłku selen spowalnia starzenie się komórek, podczas gdy arginina zapobiega impotencji, oziębłości i bezpłodności. Aminokwas ten wspomaga też czynność prostaty oraz wykazuje działanie przeciwzapalne9.
Pyłek bogaty jest również w inne aminokwasy oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego10. Ponadto zawiera on wszystkie aminokwasy niezbędne do wytwarzania endorfin - hormonów szczęścia - przez gruczoł przysadki mózgowej oraz podwzgórze.
Ze względu na obecność wielu aminokwasów, witamin i minerałów, np. wapnia, fosforu czy lizyny (która ułatwia wchłanianie wapnia), pyłek jest też wskazany zarówno dla kobiet w ciąży, jak i dla płodu i noworodków11. Wspomaga też zrastanie się uszkodzonych kości i może nawet zapobiegać osteoporozie.
Oprócz tego pyłek pszczeli zawiera aktywne składniki o działaniu antybiotycznym, które chronią przed szkodliwymi bakteriami obecnymi w przewodzie pokarmowym. Składniki te bilansują też florę bakteryjną jelit poprzez eliminację rozkładających się elementów oraz asymilację korzystnych probiotyków.
Bibliografia
- Yakugaku Zasshi, 2006; 126: 365–71; Optom Vis Sci, 2011; 88: 257–62
- Exp Gerontol, 2005; 40: 716–27; Int Immunopharmacol, 2004; 4: 563–9
- Nutrients, 2013; 5: 2405–56; Evid Based Complement Alternat Med, 2012; 2012: 323784
- J Altern Complement Med, 2008; 14: 403–12
- Curr Atheroscler Rep, 1999; 1: 204–9; Br J Nutr, 2004; 92: 533–40
- J Nutr, 2006; 136: 2987–92
- J Biomed Biotechnol, 2012; 2012: 171956
- Evid Based Complement Alternat Med, 2008; 5: 475–9
- BMC Complement Altern Med, 2010; 10: 30
- J Nutr, 1983; 113: 2479–84
- Hua Xi Yi Ke Da Xue Xue Bao, 1994; 25: 434–7