Urok świeżych, dojrzałych owoców polega w dużej mierze na tym, że można się nimi rozkoszować w dowolnym momencie, bez specjalnego przygotowania. Jednak stanowią one również fantastyczny składnik różnorodnych potraw. Przy odrobinie wysiłku możemy wzbogacić nimi proste przepisy i wyczarować bajecznie kolorowe, przepyszne dania w sam raz na ciepłe dni.
Oto moje 3 ulubione przepisy - jeden na ostro i 2 na słodko - wolne od pszenicy, mleka i wysokoprzetworzonego cukru. Przysmaki te nie tylko doskonale orzeźwiają, ale też wyjdą nam na zdrowie, gdyż znajduje się w nich wiele cennych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Lody bez mleka
Składniki na 750 ml
- 1 szklanka miąższu z młodego kokosa
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych 4-8 godz. w wodzie
- 1/8 plasterka świeżej cytryny bez skórki
- 2/3 szklanki czystej wody
- 1/3 szklanki herbatki malinowej lub wody kokosowej
- 30 daktyli namoczonych w wodzie (lub inny naturalny słodzik)
- 15 kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka organicznego proszku waniliowego
- 40 wiśni, wydrylowanych i przepołowionych
Przygotowanie
- Połowę wiśni odłóż na później, a wszystkie inne składniki wymieszaj w blenderze wysokoobrotowym, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Wmieszaj pozostawioną połowę wiśni i całość umieść w pojemniku do mrożenia.
- Wsadź do zamrażalnika na 4-6 godz.
- Nałóż do salaterki za pomocą łyżki do lodów i udekoruj świeżymi wiśniami.
Sorbety - przepisy
Sorbet truskawkowy
Składniki
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 łyżka stołowa surowego miodu
- 1 łyżka stołowa proszku lucuma (opcjonalnie)
- 1 szklanka kostek lodu z czystej wody
- 1 mrożony banan w plasterkach (opcjonalnie) naturalny słodzik do wyboru (np. stewia, miód, syrop z jakonu)
Sorbet borówkowy
Składniki
- 2 szklanki mrożonych borówek
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka stołowa surowego miodu
- 1 szklanka kostek lodu z czystej wody
- 1 mrożony banan w plasterkach (opcjonalnie)
- naturalny słodzik do wyboru (np. stewia, miód, syrop z jakonu)
Przygotowanie
- Aby przyrządzić oba sorbety, wrzuć wszystkie składniki do miksera wysokoobrotowego, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Zamiast tego możesz też najpierw z rozmrożonych składników przyrządzić smoothie, a następnie przelać je do odpowiedniego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
- Do salaterki nałóż po gałce obu sorbetów i udekoruj szczyptą świeżej mięty oraz świeżymi owocami w całości.
Miętowa sałatka z jabłek i wiśni
Składniki na 2 porcje
- 2 małe, zielone jabłka pokrojone w plasterki
- 1/2 szklanki kalafiora posiekanego na małe kawałki
- 1/2 szklanki świeżego groszku
- 6-8 dużych liści sałaty karbowanej
- 3 garście kiełków słonecznika
- 1 garść posiekanych liści mięty
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 12 wiśni, wydrylowanych i przepołowionych
- 1/3 szklanki startych orzechów laskowych
Przygotowanie
- Jabłka z olejem i sokiem z cytryny zamarynuj w dużej misce.
- Dodaj kalafior oraz groszek i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Dodaj sałatę, kiełki i miętę, a następnie jeszcze raz wymieszaj przed podaniem na 2 talerzach.
- Oba talerze obsyp 2-3 łyżkami startych orzechów laskowych i udekoruj połówkami wiśni.