Życie to twardy orzech do zgryzienia. Okazuje się, że nie jeden, a... siedem. Dlaczego? Okazuje się, że obecność takiej ilości orzechów w codziennej diecie jest niezbędna, żeby obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Holenderscy naukowcy twierdzą, że jedzenie pół garści orzechów każdego dnia, może znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Skąd się wzięła nazwa orzech włoski?
Okazuje się, że nazwa orzechów włoskich nie pochodzi wcale od Włoch, ale od Wołoszczyzny, jak dawniej nazywano Rumunię, z której dotarły one na teren Polski. Początkowo były nawet nazywane orzechami wołoskimi.
Analiza diety i stylu życia ponad 120 tysięcznej grupy kobiet i mężczyzn w wieku od 55 do 69 lat prowadzona przez 10 lat wykazała, że wskaźniki śmiertelności znacząco się różniły w przypadku osób spożywających regularnie orzechy.
Zalecane dziennie spożycie orzechów włoskich
Badania prowadzone przez dekadę na Uniwersytecie Maastricht potwierdzają, że wśród osób jedzących przynajmniej 10g orzechów dziennie ryzyko przedwczesnej śmierci było mniejsze o o 23%.
Co ciekawe, nie wykazywano takich zależności w przypadku masła orzechowego, ze względu na dużą zawartość soli oraz tłuszczów trans.
Ryzyko przedwczesnej śmierci było o 23% niższe wśród stałych konsumentów orzechów.
Regularne jedzenie orzechów miało także wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu nerwowego o 45%, chorób układu oddechowego o 39%, a także wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy o 30%.
- To nadzwyczajne, że niewielka ilość orzechów włoskich lub orzeszków ziemnych (do 15 g) dziennie, ma tak znaczący wpływ na zdrowie - twierdzi na łamach International Journal of Epidemiology kierownik badań - prof. Piet van den Brandt.
Specjaliści zauważyli także, że osoby często jedzące orzechy, spożywały także więcej warzyw i owoców, a kobiety były szczuplejsze niż te, które nie dbały o to, żeby dołączyć je do codziennej diety.
Które orzechy są najzdrowsze? Badania doktora Joe Vinstona z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii wykazały, że w orzechach włoskich jest dwa razy więcej opóźniających starzenie przeciwutleniaczy niż w pozostałych rodzajach orzechów. Zawarte w nich antyoksydanty są 15 razy bardziej silne niż witamina E.
Orzechy włoskie - ile dziennie powinno się ich jeść?
W garści, którą powinniśmy codziennie zjadać, powinno być około 7 sztuk orzechów włoskich. Zawierają wartościowe białko i mogą skutecznie walczyć z chorobami serca, kamicą żółciową, cukrzycą typu 2.
The Juglans Tree & The Walnuts from Argenta on Vimeo.
Tekst: Monika Piorun