Wszyscy wiemy, jak istotne jest jedzenie zielonych warzyw, ale prawdziwą sztuką pozostaje takie ich przyrządzenie, by były naprawdę smaczne. Cały sęk w tym, żeby wykazać się pomysłowością i połączyć je w nieoczywistych kombinacjach ze składnikami o zaskakujących kolorach i strukturach.
W przepisie na tę pyszną sałatkę postanowiłam zatem wymieszać liście sałaty i lubczyku z soczystymi truskawkami i kwiatami nagietka. Całość uzupełniłam mieszanką pikantnych przypraw, które z pewnością podziałają na kubki smakowe.
Sałatka nie tylko wygląda i smakuje fantastycznie, ale też stanowi prawdziwą bombę witamin i składników odżywczych.
Sałata to doskonałe źródło witaminy K (która jest istotna dla zdrowia kości i zapobiega powstawaniu skrzepów krwi) oraz witaminy A odpowiedzialnej za kondycję skóry i układu immunologicznego.
Kwiatostan nagietka jest w pełni jadalny i zawiera moc karotenoidów oraz przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe wolne rodniki. Kwiaty te, ze względu na kolor płatków i pyłku, dodadzą sałatce przyjemną, żółtą barwę. Sprawdzą się więc jako zamiennik szafranu.
Truskawki zawierają moc zdrowych składników odżywczych, dużo witaminy C oraz manganu.
Lubczyk to tradycyjna roślina ogrodowa bogata w kwercetynę o naturalnym działaniu antyhistaminowym, którą stosuje się w łagodzeniu objawów alergii sezonowej i innych uczuleń. Liście lubczyku będą świetnym dodatkiem do sałatek i zup.
Nasiona lnu, zwane też siemieniem lnianym, to doskonałe źródło białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, które dodatkowo poprawiają perystaltykę jelit.
Tęczowa sałatka: 4-6 porcji
1 pokrojona sałata o chrupiących, zielonych liściach (np. batawii)
15 pokrojonych liści świeżej bazylii garść pokrojonego świeżego lubczyku
1/2 pokrojonej czerwonej cebuli
10 truskawek (najlepiej ekologicznych) podzielonych na ćwiartki
3 całe kwiaty nagietka lub same ich płatki, świeże lub suszone
(opcjonalnie) 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki stołowe mieszanki pikantnych przypraw
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć po prostu do dużej miski i wymieszaj
Mieszanka pikantnych przypraw
1 szklanka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej, kminu rzymskiego, suszonej kurkumy
1 łyżeczka suszonej bazylii, suszonej kolendry, nasion czarnego kminku, suszonego lubczyku, papryki w proszku 1/2 łyżeczki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1. Siemię lniane, sól i pieprz zmiel na drobny proszek w wysokoobrotowym blenderze bądź młynku do kawy.
2. Przełóż do szczelnego pojemnika i dodaj pozostałe składniki.
3. Potrząsaj, aż składniki się połączą.
4. Przechowuj przez kilka dni w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu.
Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy. Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.