Kisz (fr. quiche) to moja ulubiona letnia przekąska, zwłaszcza w wersji bezglutenowej, wegańskiej i niewymagającej pieczenia.
Znajduje się w niej moc zdrowych i odżywczych składników, takich jak nasiona chia - pełne protein, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3 - czy łupiny nasion babki jajowatej (Plantago ovata) występującej naturalnie w Indiach. Łupiny te to popularny suplement diety usprawniający pracę jelit i wspomagający odchudzanie.
Zarówno babka jajowata, jak i nasiona chia to doskonałe naturalne wypełniacze dań, w których nie stosuje się jajek i mąki. Są też o niebo zdrowsze niż dostępne w sklepach wypełniacze produkowane przemysłowo.
Zamiast zwykłego masła warto użyć kakaowego.
Goście zawsze są zachwyceni, gdy serwuję witariański kisz. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu również Czytelnikom.
Witariański kisz
4-8 porcji
Spód:
1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki suszonego kokosa, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 szklanki pestek dyni
Sos:
2 łyżki stołowe orzeszków piniowych, 1/4 szklanki migdałów/nerkowca, 1 łyżka stołowa łupin babki jajowatej, 1 łyżka stołowa nasion chia, 1/4 szklanki masła kakaowego, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 ząbek czosnku, 1/4 obranej cytryny, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka octu jabłkowego
Nadzienie:
2 szklanki startej marchwi (ok. 3 średnie marchewki), 1 szklanka startego selera (ok. 1/4 małego korzenia), 1/4 brokuła średniej wielkości (ok. 3 duże różyczki), 1/2 żółtej lub pomarańczowej papryki, bez pestek, pokrojonej w kostkę, 1/2 cebuli garść świeżej kolendry, 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Opcjonalne dodatki:
1/4 szklanki świeżego lub mrożonego groszku, 1 łyżka stołowa świeżego kopru lub pietruszki, drobno posiekanej, 1/4 łyżeczki łagodnego proszku curry
Przygotowanie:
1. Spód przygotuj, mieszając wszystkie składniki w blenderze wysokoobrotowym lub młynku do kawy. Najpierw zmiel nasiona lnu, a potem dodaj pozostałe składniki.
2. Przenieś masę do okrągłej formy wielkości 20-25 cm i ugnieć ją na dnie palcami albo używając łyżki.
3. Składniki sosu przenieś do blendera wysokoobrotowego i zmiksuj, aż do powstania gładkiej masy.
4. Marchew i seler zetrzyj w robocie kuchennym i zmiksuj z pozostałymi składnikami nadzienia w blenderze o ostrzu w kształcie litery S.
5. Do nadzienia dodaj sos, wymieszaj i rozprowadź po spodzie kiszu.
6. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
7. Podawaj kisz na zimno z sałatką bądź świeżymi warzywami.
Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.