Wszystkim miłośnikom burgerów polecam poniższy przepis, który przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom ceniącym mięso. Moje warzywno-orzechowe burgery przyrządza się wyłącznie z pysznych, surowych składników o wielu korzystnych właściwościach, co odróżnia je od zwykłych, wysokoprzetworzonych kanapek.
Najważniejsze składniki to orzechy brazylijskie (bogate w selen, rewelacyjnie wpływający na cerę), migdały (doskonałe źródło wapnia), nasiona chia (pełne zbawiennych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3) oraz bataty (zawierające moc witaminy C).
Idealnym uzupełnieniem burgerów będzie słodko-kwaśny sos z jagód goji - lekki i równie prosty w przygotowaniu.
Zdrowe wegańskie burgery na 5 porcji
Orzechowa baza:
- po 1/3 szklanki namoczonych w wodzie przez 4-8 godz. pestek słonecznika, pestek dyni, szklanki orzechów brazylijskich, orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suchego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki migdałów, namoczonych w wodzie przez 8-12 godz.
- 1 batat obrany ze skórki, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 czerwonej cebuli, 2,5 cm świeżego pora, 5 pomidorów suszonych na słońcu, 1-1,5 cm świeżego korzenia imbiru, 1/2 małej cytryny bez skórki
- po 1 łyżce stołowej łusek babki płesznik, suszonej czerwonej papryki, suszonej bazylii
- 1/2 łyżki stołowej kminku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Posypka z nasionek:
- po 2 łyżki stołowe suszonych nasion konopi indyjskich, suszonych nasion sezamu, suszonych nasion chia
Słodko-kwaśny sos z jagód goji:
- po 2 łyżki stołowe suszonych lub namoczonych jagód goji, oleju sezamowego tłoczonego na zimno, oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 4 łyżki stołowe czystego syropu z surowej agawy
- po 1 łyżeczce surowego octu jabłkowego, kminku w proszku
- szczypta goździków w proszku, szczypta pieprzu cayenne
- 4 pomidory suszone na słońcu, 1 szalotka
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki orzechowej bazy do burgerów wymieszaj w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jeśli wolisz bardziej chrupiącą konsystencję, słonecznik i dynię dodaj na samym końcu i mieszaj delikatnie tylko przez chwilę.
2. Z masy o objętości ok. 1 szklanki uformuj w dłoniach burgera. Powinno jej wystarczyć na 5 porcji.
3. Aby przyrządzić posypkę z nasion, wymieszaj w misce konopie, sezam i nasiona chia. Do miski włóż po kolei każdego burgera i dokładnie obtocz w posypce. Może zajść potrzeba przyciśnięcia burgerów palcami albo widelcem.
4. Aby przyrządzić słodko-kwaśny sos z jagód goji, wszystkie składniki wymieszaj w mikserze wysokoobrotowym, aż zyskają gładką konsystencję. Przenieś do salaterki.
Na talerzu poukładaj w kole kilka liści sałaty rzymskiej, a na środku umieść garść kiełków lucerny. Gotowe burgery ułóż na wierzchu. Podawaj z salaterką słodko-kwaśnego sosu z jagód goji.
Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.