Lassi - napój poprawiający trawienie

W Indiach lassi jest cenionym środkiem leczniczym - pomaga utrzymać w dobrej kondycji zarówno żołądek, jak i jelita.

04 sierpień 2017
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Lassi to napój przygotowany z jogurtu i ziół. Zazwyczaj podawany jest do posiłków lub zaraz po nich. Ważne, aby pić go małymi łykami. Lekarze medycyny ajurwedyjskiej uznają lassi za lekarstwo, ponieważ są w nim obecne żywe kultury bakterii, które wzmacniają system odpornościowy, wpływają na prawidłową przemianę materii i wchłanianie składników pokarmowych1.

Odpowiada to również naszej wiedzy na temat zależności zachodzącej między stanem zdrowia a jakością rozwijającego się w jelitach mikrobiomu. Co ważne, lassi dostarcza organizmowi wapń i witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, której niedobory dotyczą zwłaszcza osób na diecie wegetariańskiej. Napój działa również korzystnie w przypadku zaparć.

Jak przygotować lassi?

Do dwóch szklanek wody dodajemy 40 ml gęstego jogurtu naturalnego i całość dokładnie mieszamy lub miksujemy. Następnie dorzucamy przyprawy, które w Indiach wybiera się zgodnie z lokalnymi upodobaniami, ale najczęściej jest to kardamon, wanilia, goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, szafran i imbir. Tak powstaje napój podawany do posiłków.

Gdy lassi jest serwowane między posiłkami, można go wzbogacić sezonowymi owocami (miksujemy je wraz z napojem). Nie dodajemy jednak kostek lodu, ponieważ zimno przeszkadza agni - ogniowi, który jest odpowiedzialny za trawienie. Lassi urozmaica się czasem syropem z goździków: 30 dag płatków goździków i 10 goździków (przyprawy) wrzucamy do małego żaroodpornego naczynia i zalewamy 3 szklankami wody. Umieszczamy naczynie w większym garnku z wodą i gotujemy ok. 5 godz. Następnie starannie odcedzamy płatki i goździki. Nie zdejmując garnka z ognia, dodajemy 30 dag cukru trzcinowego. Podgrzewamy całość, dopóki cukier się nie rozpuści.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny