Dwa szczepy niebezpiecznych bakterii Clostridium difficile znów znalazły się w centrum uwagi naukowców. Te mikroorganizmy wywołują rzekomobłoniaste zapalenie jelit - niezwykle groźne zatrucie pokarmowe, które może zakończyć się nawet śmiercią. W samych Stanach Zjednoczonych w 2011 r. z powodu zakażenia C. difficile zachorowało prawie 500 tys. osób, z których około 29 tys. zmarło w ciągu 30 dni od diagnozy.
Wiele wskazuje na to, że ulubionym pokarmem tych bakterii jest trehaloza - popularny słodzik stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Trehaloza jest też używana do konserwacji organów przed przeszczepem. Jej smakowi nie mogą oprzeć się 2 antybiotykooporne szczepy C. difficile RT027 i RT078. Co ciekawe, pozostałe szczepy nie są trehalozą specjalnie zainteresowane.
Naukowcy z Baylor College of Medicine w Teksasie (Stany Zjednoczone) postanowili sprawdzić swoją teorię w eksperymencie na myszach. Gryzonie zarażono bakteriami z aktywnym genem metabolizmu trehalozy lub bakteriami pozbawionymi tego genu. Zwierzęta, w których organizmie zagnieździły się drobnoustroje zdolne rozkładać słodzik, częściej umierały z powodu zakażenia.
Eksperyment znalazł potwierdzenie we wstępnym badaniu na ochotnikach. Od 3 osób odżywiających się standardową zachodnią dietą (uczestnicy spożywali produkty zawierające trehalozę) pobrano płyny z jelita cienkiego i wyhodowano na nich kolonie bakterii C. difficile. Konieczne jednak będą dalsze badania.