Owoce i warzywa w intensywnych barwach nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale też wzbogacają potrawy o niezliczone składniki odżywcze, wzmacniając tym samym nasze zdrowie.
Dla przykładu likopen, czyli antyoksydant nadający pomidorom ich czerwony kolor, obniża ryzyko rozwoju raka i chorób serca1. Karotenoidy, odpowiedzialne za barwę pomarańczy, stanowią za to doskonałe źródło witaminy A, kluczowej dla kondycji oczu i układu odpornościowego.
Jeśli chodzi zaś o zielone warzywa, chyba nikogo nie trzeba przekonywać o ich dobroczynnych właściwościach.
Namawiam zatem wszystkich Czytelników, aby wypróbowali moje barwne przepisy witariańskie. Polecam zwłaszcza przepyszne, domowe guacamole z koprem - idealne jako dip do krakersów lub przekąsek z chrupiących warzyw - oraz makaron z korzenia selera, przyozdobiony makiem i mandarynką, który wygląda i smakuje wyśmienicie.
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze.
Powstałe guacamole podawaj przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, groszkiem i brokułem (lub innymi warzywami i owocami wedle uznania).
Składniki:
3 szklanki (ok. 1/3 korzenia) startego selera
1/2 pomarańczowej papryki
1 łyżka stołowa ziaren maku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej cała mandarynka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Obierz korzeń selera i zetrzyj go na drobne paseczki w robocie kuchennym.
2. Dodaj pozostałe składniki i całość przenieś do dużej miski, po czym delikatnie wymieszaj dłońmi.
3. Obierz mandarynkę i podziel na plasterki, aby udekorować danie na talerzu.
4. Podawaj od razu po przyrządzeniu lub przechowuj w lodówce w odpowiednim pojemniku.
Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.
Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).