Jaglany detoks - właściwości lecznicze kaszy z prosa

Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

06 luty 2019
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Częstą przyczyną chorób jest niedożywienie organizmu, spowodowane złym trawieniem i nieprawidłowym wchłanianiem, które z kolei są efektem niewłaściwych nawyków żywieniowych, zalegających toksyn, braku aktywności oraz przewlekłego zakwaszenia. Zapominamy, że nie jest istotne tylko to, co zjemy, a również to, co strawimy. Z powodu złego łączenia produktów o zimnej termice w naszych jelitach zachodzą zaś procesy gnilne i zapalne, hamujące wchłanianie pokarmu. Aby zyskać więcej zdrowia, warto zatem wykorzenić stare przyzwyczajenia, zacząć spoglądać częściej na jedzenie jak na lekarstwo i przynajmniej 1-2 razy w roku oczyścić organizm bez głodzenia się, korzystając z dobrodziejstwa kaszy jaglanej.

Kasza jaglana - niepozorne ziarno

Proso, jako roślina trawiasta, podczas wzrostu może osiągnąć wysokość nawet 5 m. Jest jedynym zbożem, którego źdźbła i liście są nadal zielone, podczas gdy wiecha jest już w pełni dojrzała. Same ziarenka, spoczywające w kolbach podobnych do tych kukurydzy, mają średnicę zaledwie 4-8 mm. W zależności od odmiany mogą być białe, żółte, a nawet czerwone. Żółty kolor jest uwarunkowany zawartością karotenu. Niekiedy bywają półprzezroczyste - taka odmiana posiada zwiększoną zawartość białka. Intensywność koloru żółtego lub szklistość ziaren zależy od jakości gleby oraz klimatu, w jakich wzrasta i dojrzewa proso. Warto zapamiętać, że do skutecznej regeneracji układu trawiennego, szczególnie żołądka, lepiej kupować odmianę bardziej żółtą. Karoten jest bowiem w dużej mierze odpowiedzialny za odbudowę podrażnionej śluzówki.

Kasza jaglana - wartości odżywcze

Kasza jaglana otrzymywana z nasion prosa ma wiele zalet. Po pierwsze, jest bezglutenowa, więc mogą sięgać po nią osoby z alergią na tę grupę białek. Po drugie, jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Po trzecie, charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, takich jak witaminy D, E i K i z grupy B (zwłaszcza tiamina, ryboflawina i pirydoksyna), lecytyna, wapń, fosfor i potas. Ze wszystkich kasz jest najlepszym źródłem żelaza, a także krzemu, który nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych oraz pełni ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, wpływa korzystnie na przemianę materii i ułatwia odchudzanie.

Kasza jaglana należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Proso jest oprócz orkiszu jednym z najlepszych zbóż w diecie oczyszczającej. Niezawodnie wspomaga procesy detoksykacyjne, pomaga usuwać złogi, toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po antybiotykach i innych syntetycznych lekach.

Kasza jaglana - źródło urody

Ze względu na rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę oraz odkwaszające działanie kasza jaglana korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Ich zły stan jest zwykle wynikiem niedoborów składników odżywczych, zakwaszenia lub zalegania toksyn.

Kasza jaglana - witalna skóra

Kiedy jest zdrowa, w głębokich warstwach naskórka powstają lipidy i substancje wiążące wodę, które wraz z dojrzewającymi komórkami rogowej warstwy wędrują ku powierzchni, tworząc tzw. płaszcz hydrolipidowy. Dlatego wewnętrzne nawilżenie jest niezbędne, by skóra zachowała gładkość i miękkość - w przeciwnym razie stanie się sucha, szorstka, pokryta wykwitami. Dzięki detoksowi jaglanemu przywrócisz odpowiednie nawilżenie, jednak obok odpowiedniej podaży płynów (głównie wody i ziołowych naparów) oraz produktów spożywczych nie możesz zapomnieć o regularnym śnie - bowiem to podczas odpoczynku następuje pełna regeneracja.

Aby w pełni wzmocnić skórę, do planu tygodniowego detoksu oprócz kaszy jaglanej włącz dania z dynią, batatami, marchwią, selerem, jabłkami, brokułem, szpinakiem, jarmużem, awokado oraz soczewicą, a także kompoty gruszkowe ze stewią i zakwas z buraków. Roślinne tłuszcze (olej z awokado, kokosowy i sezamowy) również doskonale nawilżają skórę. Z produktów pochodzenia zwierzęcego najlepiej sprawdzą się ryby (łosoś i dorsz). Podczas jaglanego detoksu warto stosować też wodne masaże pod prysznicem (raz ciepłą, a raz zimną wodą), kąpiele z dodatkiem soli mineralnych oraz naturalne kosmetyki.

Zapomnij o cellulicie!

Podstawową pożywką dla tzw. skórki pomarańczowej są estrogeny. Hormony te mają znaczący wpływ na gospodarkę płynów w organizmie, a kiedy zaburzone zostaje mikrokrążenie krwi oraz limfy, w tkance podskórnej pojawia się cellulit. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak znacząca w walce z tym problemem jest właściwa dieta. Stosowana regularnie detoksykacja przyśpiesza odkwaszanie krwi i przyczynia się do lepszego odżywienia skóry, może więc być niezwykle pomocna w tej walce.

Pamiętaj, że im więcej spożywasz przetworzonej żywności, tym bardziej będzie przybywać podskórnych grudek. Wszelkie konserwanty, utwardzane tłuszcze oraz skondensowane cukry, które odkładają się najczęściej w podskórnej tkance tłuszczowej, zaburzają metabolizm oraz krążenie płynów.

Żeby wzmocnić wpływ diety na cellulit, podczas jaglanego detoksu wprowadź zielone koktajle z dodatkiem chlorelli lub spiruliny. Te głęboko zielone i nasycone zdrowiem glony są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, minerałów oraz witamin wspierających proces odkwaszania organizmu. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków aktywnych biologicznie przyśpieszają rozkład i spalanie tkanki tłuszczowej. Doskonale odżywiają skórę, ujędrniając ją w naturalny sposób. Dieta antycellulitowa powinna obfitować szczególnie w zielone warzywa. Doskonałe będą również buraki oraz kiełki, kurkuma, która doskonale pobudza krążenie krwi i redukuje poziom toksyn, oraz produkty pełnoziarniste z kaszą jaglaną na czele. W diecie detoksykacyjnej i wzmacniającej skórę nie powinno zabraknąć również ryb i zielonej herbaty.

Kasza jaglana - zdrowe włosy

Wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa dieta uszkadza nerki i zakwasza krew, a nadmiar cukru blokuje przyswajanie składników pokarmowych, co może być powodem wypadania włosów. Dopiero odkwaszający detoks przywróci równowagę organizmu oraz pozwoli odżywić i wzmocnić ich cebulki.

Kasza jaglana - kondycja paznokci

Białe przebarwienia na ich powierzchni niemal zawsze sygnalizują niedobory witamin, natomiast kiedy paznokcie są pofalowane, prawdopodobnie organizmowi brakuje żelaza lub zmaga się ze złogami jelitowymi. Nie można też zapominać, że przez paznokcie wchłaniamy wiele toksycznych związków i metali ciężkich (np. podczas zabiegów kosmetycznych czy sprzątania), stąd w czasie detoksu najlepiej ograniczyć kontakt z takimi preparatami.

Kasza jaglana - jak gotować

Wbrew pozorom samo przygotowanie jaglanki nie dla każdego jest oczywiste - zwłaszcza na początku. Zanim ugotujesz kaszę w wodzie, dokładnie wypłucz ją w garnku. Wystarczy zrobić to 2-3 razy, za każdym razem odlewając wodę, aż przestanie być mętna. Możesz również płukać kaszę, przelewając na sitku strumieniem zimnej lub ciepłej wody. Następnie zalej wypłukane ziarna wodą w proporcji ok. 2:1, lekko osól i gotuj pod przykryciem. Warto dodać np. olej kokosowy, który poprawi smak i ułatwi wchłanianie zawartych w kaszy witamin. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz płomień na średni i, nie mieszając, gotuj kaszę przez 8-15 min, w zależności od producenta. Duże znaczenie ma także garnek - ten z cienkim dnem warto odstawić z palnika trochę wcześniej, aby kasza się nie przypaliła.

Drugi sposób to ugotowanie kaszy wcześniej uprażonej. Podgrzewana w suchym garnku lepiej ogrzewa wychłodzone narządy i osusza wilgoć w organizmie. Bardzo ważne jest, aby po uprażeniu zalać jaglankę małą ilością wrzątku, wypłukać i dopiero, zalewając jeszcze raz wrzątkiem, ugotować w lekko osolonej wodzie. To istotne, bo niestety czystość kaszy jaglanej dostępnej na polskim rynku jest jeszcze czasem dość wątpliwa. Warto wiedzieć, że kiedy wleje się do uprażonej kaszy zimną wodę, to utraci ona swój rozgrzewający charakter. Praż ją do momentu, gdy zaczniesz czuć przyjemny, lekko orzechowy zapach. W trakcie prażenia delikatnie poruszaj rondlem lub mieszaj kaszę drewnianą łyżką, natomiast w czasie gotowania już nie. Trzymaj garnek na mniejszym ogniu, bo wchłanianie wody będzie wtedy znacznie lepsze, a kasza się nie przypali. Jeśli dopiero zaczynasz swoją jaglaną przygodę, to miej pod ręką wrzątek, aby w razie zbyt szybkiego odparowania dolać trochę gorącej wody.

Kasza jaglana - detoks

Jaglany detoks to prosty, 7-dniowy program przywracania równowagi kwasowo-zasadowej, uzupełniania substancji odżywczych i nawilżania komórkowego, oparty na wykluczeniu produktów obciążających kanały detoksykacji oraz połączony z codzienną umiarkowaną aktywnością fizyczną i detoksykacją emocjonalną (przede wszystkim właściwą ilością snu).

1. Menu Wystarczą 3 posiłki dziennie, z czego co najmniej 2 powinny zawierać kaszę jaglaną. Produktów spożywczych, które możesz wykorzystać, aby przeprowadzić detoks we właściwy sposób, jest naprawdę sporo. W tabeli obok znajdziesz listę dozwolonych i zabronionych składników. Pilnuj, by przerwa między kolacją a śniadaniem wynosiła 12 godz. - wspomaga to proces regeneracji oraz wydalania toksyn.

2. Dobre tłuszcze Pamiętaj, że zawarte w kaszy jaglanej witaminy D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego spożywaj ją z dobrej jakości olejem, najlepiej roślinnym, tłoczonym na zimno.

3. Między posiłkami Podczas programu detoksykacji pij wodę źródlaną, ziołowe napary (z mięty, melisy, szałwii, pokrzywy lub kopru włoskiego) oraz warzywne soki i smoothies. Aby wzmocnić proces odkwaszania organizmu, rozpocznij dzień od wody z cytryną.

4. Z mięsem lub bez By lepiej rozpocząć proces odkwaszania i zwiększyć procesy detoksykacyjne, warto wykluczyć z diety mięso, choć nie jest to konieczne. Jeżeli jesteś bardzo aktywny i potrzebujesz więcej energii, to dobrej jakości drób, a szczególnie ryby (np. dorsz, łosoś, pstrąg, szczupak, okoń lub jesiotr) będą dla Ciebie odpowiednie. Wystarczy tak skomponować posiłek, żeby produkty wysoce zasadowe, np. zielone warzywa, przewyższały gramaturą spożywane białko zwierzęce co najmniej dwukrotnie. Zasadotwórcza kasza jaglana dodana w umiarkowanej ilości do mięsnego dania (wraz z warzywami) również korzystnie wpływa na wyrównanie wspomnianych proporcji. Warto jednak spożywać ją oddzielnie.

Jeżeli masz wątłą posturę, czujesz się przemęczony, masz problemy z koncentracją i regeneracją, to podczas jaglanego detoksu wprowadź przynajmniej jedno danie dziennie z dodatkiem drobiu - najlepiej grillowane z komosą ryżową, kaszą jaglaną lub z mlekiem kokosowym, nasionami kopru włoskiego, cynamonem, imbirem i kurkumą oraz pełnoziarnistym, czarnym ryżem jako dodatkiem.

Co jeść w trakcie detoksu

Artykuł ukazał się pod nazwą "Jaglany detoks dla urody" w wydaniu papierowym DETOKS.

Artykuł należy do raportu
Czas na detoks
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny