Zdaniem naukowców z Cochrane suplementy z kwasami EPA i DHA wcale nie poprawiają kondycji serca i nie zmniejszają prawdopodobieństwa wystąpienia zawału, śmiertelnego incydentu w chorobie wieńcowej czy udaru. Jedynie omega-3 w postaci kwasu alfalinolenowego (ALA) wykazuje nieznaczne właściwości ochronne. Eksperci oparli swoje wnioski na wynikach analizy 79 badań, w których łącznie wzięło udział ponad 112 tys. ochotników1.
Przeciwnego zdania są chińscy naukowcy, którzy uważają, że dieta bogata w ryby (które są jednym ze źródeł kwasów omega-3) wydłuża życie i obniża ryzyko śmierci w wyniku chorób serca o 15% u mężczyzn i 8% u kobiet. Co więcej, ryby mają ich zdaniem zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na raka (6%), choroby płuc (20%) i śmierci w wyniku zwłóknienia wątroby (37%). Tym razem analiza objęła badania z udziałem łącznie 421 tys. badanych2.
Wszystko zależy jednak od tego, jak ryba zostanie przygotowana: smażona nie wspiera pracy układu sercowo-naczyniowego, natomiast gotowana lub pieczona już tak.
Bibliografia
- Cochrane Database Syst Rev, 2018; 7: CD003177
- J Int Med, 2018 Jul 17; doi: 10.1111/hoim.12786