Kasza jaglana otrzymywana z nasion prosa ma wiele zalet.
- Po pierwsze, jest bezglutenowa, więc mogą sięgać po nią osoby z alergią na tę grupę białek.
- Po drugie, jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo korzystne dla naszego organizmu.
- Po trzecie, charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, takich jak witaminy D, E i K i z grupy B (zwłaszcza tiamina, ryboflawina i pirydoksyna), lecytyna, wapń, fosfor i potas. Ze wszystkich kasz jest najlepszym źródłem żelaza, a także krzemu, który nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych oraz pełni ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, wpływa korzystnie na przemianę materii i ułatwia odchudzanie.
Kasza jaglana należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Proso jest oprócz orkiszu jednym z najlepszych zbóż w diecie oczyszczającej. Niezawodnie wspomaga procesy detoksykacyjne, pomaga usuwać złogi, toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po antybiotykach i innych syntetycznych lekach.
Przykładowe przepisy w trakcie detoksu jaglanego
ŚNIADANIA
JAGLANY SŁOIK ZDROWIA
Składniki na 1-2 porcje
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średni upieczony burak
- 1 jabłko
- pestki dyni
Do dressingu
- 4-6 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej do smaku
Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Dopraw solą i spróbuj. Buraka i jabłko pokrój w kostkę.
Skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłko zachowało swój naturalny kolor oraz jędrność.
Dodaj kaszę, dressing, wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do słoika.
CZARNY RYŻ Z NUTĄ KOKOSA, MANGO I MALINAMI
Składniki na 2 porcje
- 1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki mleka kokosowego
- maliny lub borówki
- 1/2 łyżeczki uprażonego sezamu
- świeża bazylia lub mięta do dekoracji
Przygotowanie: Ryż dodaj do garnka z mlekiem kokosowym i gotuj 2 min, stale mieszając.
Odstaw. Mango obierz, a miąższ zmiksuj blenderem.
Do słoików lub miseczek wsyp ryż, mango i maliny, dodaj uprażony sezam i udekoruj listkami bazylii lub mięty.
PUDDING JAGLANO-BANANOWY
Składniki na 1-2 porcje
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 awokado (wybierz bardziej miękkie)
- szczypta kardamonu szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki karobu
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- 1/2 banana lub 2 daktyle
- 1 świeży ananas
- ziarenka granatu
Przygotowanie: Odetnij plaster ananasa grubości 1,5 cm, obierz ze skórki i potnij na drobne kawałki, odcinając stwardniałe części.
Do słoika lub specjalnego naczynia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, awokado, przyprawy, karob, daktyle lub banana i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Serwuj z ananasem i ziarenkami granatu.
OBIADY
ZAPIEKANA CUKINIA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki na 2-3 porcje
- 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka listków jarmużu (bez stwardniałych części)
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- olej kokosowy do smażenia
- 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
- nasiona słonecznika (do serwowania)
Przygotowanie: Przetnij cukinie wzdłuż i wydryluj gniazda nasienne.
Posmaruj oliwą, dopraw delikatnie solą i piecz ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Wyjmij i odstaw. Przygotuj farsz. Posiekaj umyty wcześniej jarmuż. Pomidory potnij na drobne kawałki.
Rozgrzej na patelni trochę oleju kokosowego, dodaj jarmuż, dopraw solą i gałką muszkatołową, obsmażaj, aż zmięknie.
Dodaj pomidory i roztarte w dłoni oregano. Spróbuj i dopraw. Wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.
Wypełnij farszem podpieczone połówki cukinii i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min.
Serwuj z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub płatkami migdałów.
BURGERY Z MARCHEWKI
Składniki na ok. 4 porcje
- 2-4 średnie marchewki
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
- szczypta curry
- sól morska do smaku
- uprażony sezam
- sałata i domowe pesto do serwowania
Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę ugotuj na parze lub owiń pergaminem i piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Kiedy przestygnie, przełóż ją do dużej miski. Dodaj starty imbir, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy.
Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.
W razie potrzeby dodaj trochę wody lub kaszy jaglanej, aby uzyskać właściwą konsystencję. Powinna być dość zwarta.
Formuj zwilżonymi dłońmi kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera uprażonym sezamem.
Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C. Odstaw, aby trochę ostygły.
ROLADKI DROBIOWE
Składniki na 1-2 porcje
- 1pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej
- 2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- szczypta oregano lub ziół prowansalskich
- sól morska lub himalajska do smaku
- 1 ząbek czosnku
- rukola lub roszponka do serwowania
- oliwa do skropienia dania
Do pesto:
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta soli do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 uprażone migdały
- 1/4 szklanki wody źródlanej
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Jarmuż umyj i drobno posiekaj.
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki.
Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.
Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą.
Odstaw na chwilkę do ostygnięcia. Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 min do piekarnika.
Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki. Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.
KOLACJE
ZUPA KOKOSOWA Z MARCHEWKĄ
Składniki na 4-6 porcji
- 2 puszki pomidorów konserwowych lub 8-10 świeżych
- 1-2 marchewki
- 1 średni batat
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-4 cm świeżego kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta kurkumy
- sól morska lub himalajska do smaku
- 10-15 listków świeżej bazylii (plus kilka do dekoracji)
- sok z 1/2 małej cytryny
Przygotowanie: Zetrzyj drobno imbir oraz czosnek. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
Do rozgrzanego garnka dodaj olej kokosowy. Obsmaż delikatnie imbir i cebulę. Wsyp curry i kurkumę.
Po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa. Dopraw solą.
Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody i gotuj przez ok. 15 min, aż soczewica zmięknie. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
Wrzuć listki bazylii i wymieszaj. Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, posypaną sezamem (opcjonalnie) i skropioną sokiem z cytryny.
Jeżeli chcesz, aby była mniej gęsta, dodaj wcześniej więcej wody.
PIECZONY DORSZ I ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I ANANASEM
Składniki na 1 porcję
- 100 g filetu z łososia bez skóry
- 100 g filetu z dorsza bez skóry
- kawałek brokuła
- 1 średnia marchewka
- 1/2 szklanki świeżego ananasa
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- szczypior lub czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- oliwa świeża
- bazylia do dekoracji
- 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
- sól morska lub himalajska
- uprażony sezam (opcjonalnie)
- ugotowana komosa ryżowa (opcjonalnie)
- cytryna lub limonka
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ryby umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki.
Marchewkę potnij w cienkie paseczki lub talarki, ananasa w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.
Przygotuj kawałek folii aluminiowej i większy arkusz papieru do pieczenia. Rozłóż na nim warzywa, rozgnieciony czosnek, szczypior i kawałki ananasa.
Dodaj pomidorki koktajlowe oraz kawałki ryby. Skrop oliwą i dopraw solą.
Zawiń pergamin i folię aluminiową tak, aby powstała kwadratowa paczuszka zamknięta od góry. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15- 20 min.
Danie serwuj skropione sokiem z cytryny lub limonki i obsypane sezamem oraz listkami bazylii.
SAŁATKA Z AWOKADO
Składniki na 1-2 porcje
- 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pomidorki koktajlowe
- granat 1/2 dojrzałego
- awokado
- 200 g rukoli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 grejpfrut
- bazylia lub świeże oregano do dekoracji
Do dressingu:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Przygotowanie: Przygotuj dressing. Rozetrzyj w dłoniach oregano niemalże na proszek.
Wrzuć wraz z pozostałymi składnikami dressingu do słoiczka z zakrętką i potrząsając energicznie, dokładnie wymieszaj.
Wyłuskaj ziarenka granatu, z części możesz wycisnąć sok do dressingu. Awokado potnij na kawałki.
Włóż do miski pozostałe składniki, polej dressingiem, delikatnie wymieszaj i serwuj z uprażonym wcześniej siemieniem lnianym oraz listkami bazylii lub oregano.
Artykuł ukazał się pod nazwą "Jaglany detoks dla urody" w wydaniu papierowym DETOKS.