Wegańska tarta czekoladowa z geranium, kardamonem i bergamotką
To świetne antidotum na stres: olejki kwiatowe mają bowiem działanie uspokajające, koją serce i podnoszą na duchu. Cytrusy dodają nam energii, zaś kardamon wspomaga układ trawienny oraz oddechowy. Ta przepyszna tarta zawiera kwiatowe smaki zatopione w czekoladzie, co ciężko osiągnąć w sposób inny, niż używając olejków eterycznych.
Spód:
- 120 g prażonych migdałów
- 120 g prażonych nasion gryki
- 130 g namoczonych fig (osuszonych i posiekanych na kawałki)
- 1,5 łyżki stołowej (20 ml) oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
- 6 kropli eterycznego olejku z bergamotki
- 2 krople eterycznego olejku cytrynowego
Nadzienie:
- 1 szklanka (210 g) surowej pasty kakaowej
- 1/2 szklanki (100 g) nektaru kokosowego
- 300 g mleka kokosowego (przechowuj w lodówce, aż się zestali)
- 2 łyżki stołowe (30 ml) oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
- 3 krople eterycznego olejku z geranium
- 3 krople eterycznego olejku kardamonowego
Przygotowanie:
- Kwadratową, rozpinaną blachę do pieczenia o bokach długości ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Migdały zmiksuj ostrożnie w blenderze na spore kawałki. Wszystkie pozostałe składniki spodu dodaj do blendera i miksuj, aż połączą się w ciasto.
- Łyżką nabierz kulę ciasta i przenieś do przygotowanej blachy; dociskaj łyżką, by stworzyć cienki, równy spód.
- Wsadź do lodówki na czas przyrządzania nadzienia. Otwórz puszkę mleka kokosowego. Tłuszcz powinien zebrać się na wierzchu – wyciągnij go, po czym dodaj tyle płynu, ile potrzeba, by zapełnić szklankę.
- W niewielkim rondelku delikatnie podgrzej mleczko kokosowe i nektar, dodając szczyptę soli himalajskiej. Zamieszaj, by składniki się połączyły, po czym doprowadź do wrzenia i wyłącz.
- W międzyczasie pastę kakaową umieść w żaroodpornej misce (ja używam pasty już w kawałkach, ale jeśli dostaniesz ją w bloku, posiekaj go najpierw na drobno). Dodaj olej kokosowy.
- Rozgrzane mleko kokosowe przelej do kakao, przykryj i zostaw na 5 min.
- Następnie delikatnie zamieszaj łopatką, aby składniki połączyły się w gładką, aksamitną masę. Wstaw do lodówki na 30 min, aby się schłodziła. Uwaga: jeśli olej się oddzielił, ubij masę, gdy się schłodzi i zestali.
- Dodaj olejki eteryczne i zamieszaj, by składniki się połączyły. Przelej na spód wyłożony wcześniej na blasze. Delikatnie potrząśnij, aby masa się ułożyła, po czym wygładź ją za pomocą łopatki, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Wstaw do lodówki na 4 godz.
- Przed podaniem ostrożnie zdejmij ścianki blachy, a tartę przenieś na paterę za pomocą 1 lub 2 łopatek. Możesz oprószyć ją kakao w proszku lub udekorować jadalnymi kwiatami.
Kuleczki ze złotem, kadzidłem i mirrą
Poczęstuj gości tymi pysznymi przekąskami, które łączą w sobie złoto, kadzidło i mirrę. Kadzidło (olibanum) wspomaga pracę mózgu oraz regenerację organizmu na poziomie komórkowym, podobnie jak mirra, kolejny olejek o znaczeniu leczniczym oraz religijnym. Dzika pomarańcza podnosi na duchu, natomiast cynamon wyrównuje poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 1 szklanka (100 g) migdałów namoczonych przez 2 godz.
- 1/2 szklanki (125 g) orzechów włoskich namoczonych przez 2 godz.
- 12 daktyli medjool bez pestki 30 g
- kakao w proszku 1,5 łyżki stołowej
- (20 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 2 krople eterycznego olejku z olibanum
- 1 kropla eterycznego olejku z mirry
- 1 kropla eterycznego olejku cynamonowego
- 6 kropli dzikiej pomarańczy
- 1 paczka (5 g) jadalnych płatków złota
Przygotowanie:
- Wszystkie orzechy zmiksuj w blenderze, aż będą drobno posiekane.
- Dodaj pozostałe składniki oprócz złota.
- Miksuj, aż składniki stworzą ciasto. Jeżeli nie chcą się połączyć, dodaj kapkę wody (to zależy od tego, jak wilgotne są daktyle).
- Uformuj kulki za pomocą łyżeczki lub łyżki deserowej, wedle fantazji. Udekoruj jadalnymi płatkami złota.
- Na co najmniej 30 min przed podaniem wstaw je do lodówki, aby się zestaliły.
Zimowa zupa warzywna
Tę potrawę można przyrządzić z surowych składników albo urozmaicić resztkami z obiadu – sosem czy pieczonymi warzywami. Można nawet wrzucić do niej kilka ziemniaków czy pieczony czosnek (bez skórki), jeśli akurat nam zostały. Dodatek olejków przyprawowych zapewnia wyborny aromat oraz daje "antyoksydacyjnego kopa:. Tymianek, cytryna i kolendra wspomagają też układ trawienny oraz pracę wątroby.
Składniki:
- 2 białe cebule
- 2 korzenie pasternaku
- 1/2 niewielkiej dyni
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki stołowe (90 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 1 kropla eterycznego olejku tymiankowego lub z pestek kolendry
- 2 krople eterycznego olejku cytrynowego
Przygotowanie:
- Jeśli używasz świeżej cebuli, pokrój ją na większe kawałki, zeszklij na oleju rzepakowymi 1 łyżce oliwy z oliwek, aż stanie się przezroczysta i miękka.
- Dodaj posiekany pasternak, marchew, seler i dynię; smaż w niewielkiej ilości tłuszczu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Na tym etapie możesz dodać wszelkie pieczone warzywa.
- Zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Przenieś wszystkie składniki do blendera wysokoobrotowego lub robota kuchennego. Upewnij się, że płyn przykrywa warzywa. Jeśli jest go za mało, dodaj wody. Blenduj na niskich obrotach, by składniki połączyły się w gładką masę, a jednocześnie stopniowo dodawaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Następnie miksuj na najwyższych obrotach przez 60 s (albo do czasu, aż na wierzchu pojawi się para).
- Skosztuj i dopraw do smaku. Dodaj wody, jeżeli chcesz rozrzedzić zupę.
- Przelej bezpośrednio na talerze lub wlej z powrotem do garnka, jeżeli planujesz później podgrzać zupę.
- W niewielkiej miseczce wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z 1 kroplą olejku tymiankowego lub kolendrowego i dodaj 2 krople olejku cytrynowego. Skrop tym zupę już na talerzu i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Dietetyczny drink korzenny
W tym zdrowym koktajlu olejek imbirowy zastępuje mocno słodzone piwo imbirowe. Kasja i cynamon zapewniają cudowny smak, regulując przy tym poziom cukru we krwi, podczas gdy goździki to przyprawa o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym, jaką można sobie wymarzyć.
Składniki (2 porcje):
- 6 kropli eterycznego olejku imbirowego
- 1 kropla eterycznego olejku goździkowego
- 1 kropla eterycznego olejku cynamonowego bądź kasjowego
- 3 łyżki stołowe (45 ml) nektaru kokosowego
- sok z 1 dużej limonki
- 100 ml rumu woda gazowana
Przygotowanie:
- 6 kropli olejku imbirowego, 1 kroplę kasjowego lub cynamonowego oraz 1 kroplę goździkowego wymieszaj z ciemnym rumem, nektarem kokosowym oraz sokiem z 1 limonki w wypełnionym lodem shakerze do koktajli. Mieszaj przez 30-60 s.
- Zapełnij lodem 2 szklanki z grubym dnem. Rozlej do nich mieszankę z shakera i uzupełnij wodą gazowaną. Udekoruj plasterkiem limonki.
- Uwaga: w drinku znajduje się duża ilość olejków eterycznych, nie należy więc pić ich więcej niż 2 w ciągu 4 godz.