Zamiana już 5% kalorii przyjmowanych dziennie z mięsa przetworzonego na roślinną alternatywę (np. orzechy czy warzywa) sprawi, że ryzyko chorób serca w późniejszym życiu kolosalnie się zmniejszy. Badacze z Uniwersytetu Harvarda monitorowali stan zdrowia oraz dietę ok. 37 tys. ludzi w średnim wieku 50 lat.
Zastąpienie 2% czerwonego lub przetwarzanego mięsa zdrowszym zamiennikiem, ryzyko chorób serca spadło o 32%
Jak odkryli, u osób, które wprowadziły w życie nawet najmniejsze zmiany (zastąpienie 2% czerwonego lub przetwarzanego mięsa zdrowszym zamiennikiem), ryzyko chorób serca spadło o 32%. Największe korzyści zaobserwowano zaś u tych, którzy na zdrowsze zamienili 5% białka pochodzącego z mięsa.
Tekst redakcyjny
Źródło: American Heart Association EPI LIFESTYLE 2020 Scientific Sessions, Abstracts P510 and P512, March 5, 2020