Neurodegeneracja mózgu jest procesem nieodwracalnym i postępującym, ponieważ komórki nerwowe, które uległy uszkodzeniu, nie mają zdolności do regeneracji i w efekcie obumierają. Choroby neurodegeneracyjne są dość zróżnicowaną pod względem biologicznym i klinicznym grupą chorób, do których możemy zaliczyć między innymi:
- chorobę Alzheimera,
- chorobę Parkinsona,
- zespół Downa,
- rdzeniowy zanik mięśni,
- stwardnienie rozsiane,
- stwardnienie zanikowe boczne
- „mgła Covidowa”
- krwotoczny udar mózgu („wylew”)
- niedokrwienny udar
Najważniejsze czynniki mające wpływ na powstawanie wyżej wymienionych zaburzeń, to czynniki wrodzone (genetyczne), związane z mutacjami w poszczególnych genach (stosunkowo rzadko występujące) oraz nabyte, jak wypadki (urazy głowy o różnym podłożu), nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej czy spożywanie substancji toksycznych (alkohol, narkotyki) lub narażenie na nie (mykotoksyny).
Powszechnie przyjęło się, że - przykładowo - na alzheimera zapadają głównie osoby starsze, ponieważ objawy w dużym nasileniu u większości osób uwidaczniają się w wieku 60 lat i więcej. Symptomy prowadzące do tej choroby mogą jednak pojawiać się w organizmie nawet kilkadziesiąt lat wcześniej.

Obecnie nie istnieją leki lub terapie, które mogłyby całkowicie wyleczyć choroby neurodegeneracyjnej, ani też cofnąć powstałych zmian. Chorobę można jednak spowolnić i załagodzić jej dolegliwości. W związku z tym ważna jest profilaktyka, która odpowiednio wcześniej może pomóc przeciwdziałać rozwinięciu choroby.
Analizując czynniki mające wpływ na powstawanie chorób neurodegeneracyjnych można stwierdzić, że styl życia, jaki prowadzimy, ma duże znaczenie. Nadwaga i otyłość spowodowana niewłaściwą dietą, cukrzyca i choroby układu krążenia, to przyczyny chorób objęte tzw. zespołem metabolicznym.
Badania jednoznacznie pokazują, że w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie nadmiernie spożywa się produkty z dużą ilością tłuszczów trans, obserwuje się występowanie zaników pamięci u osób poniżej 45. roku życia. Odpowiednio stosowana dieta może zatem przyczynić się do poprawy funkcjonowania mózgu.

Choroba Alzheimera – jakie produkty jeść, a jakich unikać?
Stwierdzono, że u podłoża chorób neurodegeneracyjnych leży chroniczny stan zapalny, podwyższony poziom acetylocholinoesterazy i działanie wolnych rodników. Idealnym rozwiązaniem byłaby dieta przeciwdziałająca tym czynnikom, a więc bogata w m. in. antyoksydanty, polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały.
Żywienie osób chorych powinno być zgodne z zasadami racjonalnego odżywiania i powinno dostarczać odpowiednią ilość energii, która jest potrzebna do utrzymania właściwej masy ciała i dobrego stanu zdrowia. Plan żywieniowy powinien obejmować 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, na które składają się odtłuszczone produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby.
Do przygotowywania potraw najlepiej używać olejów roślinnych (np. rzepakowego) lub oliwy. Zdecydowanie należy unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego (np. masło, smalec), które są odpowiedzialne za proces miażdżycowy mogący w dłuższej perspektywie czasu spowodować niedotlenienie mózgu.
Z codziennego menu powinny zniknąć przetworzona żywność, słodycze i napoje gazowane, a w ich miejsce pojawić się owoce (maliny, jagody, borówki, truskawki, żurawina itp.) i warzywa (np. szpinak, jarmuż, brokuły), które są cennym źródłem przeciwutleniaczy, związków fenolowych, witamin i naturalnego błonnika.
Nie należy również zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się spożywanie wody w ilości 6-8 szklanek dziennie, ale wskazane są również zielona herbata i czerwone wino.
Oprócz zbilansowanej diety ważne jest, aby włączyć do grafiku regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do sprawności chorego.
Inventfarm
ul. Karpacka 66, Lublin
www.inventfarm.pl