Na nudności... jedzenie

Gdy dokuczają ci z jakiegokolwiek powodu nudności, nie masz prawdopodobnie ochoty ani na jedzenie, ani na picie. A jednak właśnie to może być najlepszym sposobem na złagodzenie tej dolegliwości.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Głównym powodem nudności jest pusty żołądek, podlegający w tym stanie nieregularnym skurczom. Częste spożywanie niewielkich posiłków, 5−6 razy dziennie, pomaga przywrócić rytm pracy żołądka.

Dieta łagodząca nudności

Jako przekąski spożywaj suche, wysokowęglowodanowe produkty, takie jak krakersy, tosty, precle. Są nie tylko łagodne dla żołądka, lecz również pochłaniają nadmiar kwasu żołądkowego. Najlepiej pij pół godziny przed posiłkiem lub pół godziny po nim. Łączenie płynnego i stałego pokarmu może bowiem nasilać nudności. Ważne jest również to, by pić powoli. Spróbuj używać plastikowych sztućców. Metal może pozostawiać gorzki posmak w ustach, zwłaszcza jeśli przyjmuje się niektóre leki, takie jak antybiotyki lub środki stosowane w chemioterapii. Mogą one powodować poważne zmiany w odczuwaniu smaku. Unikaj nieprzyjemnych zapachów i zadbaj o pomieszczenie, w którym spożywasz posiłki. Jedz w odprężającej, spokojnej atmosferze. To sprzyja prawidłowemu trawieniu. Oto cztery propozycje smacznych posiłków, które są niezwykle skuteczne w łagodzeniu nudności.

Zupa jarmużowa z jęczmieniem na nudności

Opcjonalnie możesz do zupy dodać ugotowane i rozdrobnione mięso kurczaka, a jeśli masz dolegliwości związane z nadmiernym wydzielaniem przez żołądek soku trawiennego (nadkwasota), zrezygnuj częściowo lub całkowicie z pomidorów – zupa i tak będzie pyszna.

Składniki na 4 porcje

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 średniej wielkości posiekana cebula
  • 2 średniej wielkości obrane i posiekane marchewki 
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku 
  • 450 g pokrojonych w kostkę pomidorów (opcjonalnie) 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki gotowanej białej fasoli lub 450 g fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej 
  • 0,5 szklanki pełnoziarnistego jęczmienia 
  • 4 szklanki posiekanego jarmużu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 0,25 szklanki świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)

Wlej oliwę do dużego garnka i podgrzej ją na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, marchewkę i czosnek, smaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory, bulion i białą fasolę. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość około 15 minut. Dodaj jęczmień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy jęczmień stanie się miękki. Dodaj jarmuż i gotuj do 2 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej zupę do misek i posyp ją świeżo startym parmezanem.

Owsiany bochenek z indykiem dla osób cierpiących na nudności

To prosta, a zarazem bardzo smaczna potrawa, którą mogą się delektować również osoby cierpiące na nudności.

Składniki na 8 porcji

  • 0,75 szklanki płatków owsianych 
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 średniej wielkości obrana cebula 
  • 1 kg mielonej piersi indyka 
  • 0,5 szklanki posiekanej czerwonej papryki 
  • 2 duże ubite jajka 
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • 0,25 szklanki keczupu 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • 225 g sosu pomidorowego

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj w małej misce płatki owsiane z mlekiem. Pokrój cienko ćwierć cebuli, resztę drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj zalane wcześniej mlekiem płatki owsiane, mięso, posiekaną cebulę, paprykę, jajka, sos Worcester, keczup, sól i pieprz. Przełóż całość do naczynia do pieczenia o wymiarach 23 na 23 cm i uformuj "bochenek" o szerokości 13 cm i grubości 6,5 cm. Polej go sosem pomidorowym i posyp pokrojoną w plasterki cebulą, następnie wstaw na godzinę do rozgrzanego piekarnika. Gotową pieczeń przed pokrojeniem odstaw na 10−15 minut, by nieco ostygła.

Płatki owsiane zapiekane z jabłkami i kruszonką idealne na nudności

Płatki owsiane zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, a lekko słodki, cierpki smak jabłka i przypraw sprawia, że to wyjątkowo aromatyczny posiłek. Resztki podpieczonej owsianki można podgrzać następnego dnia i podać z odrobiną mleka, jogurtu lub masła orzechowego.

Składniki na 6 porcji

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mleka 
  • 0,25 szklanki czystego syropu klonowego 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 obrane, wydrążone i przekrojone na pół jabłka
  • niesolone masło lub olej do nasmarowania naczynia do pieczenia

Na kruszonkę: 

  • 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich lub innych 
  • 1 łyżka roztopionego niesolonego masła ewentualnie oleju kokosowego 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa jasnego lub ciemnobrązowego cukru

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Nasmaruj naczynie do pieczenia o wymiarach 23 na 23 cm niesolonym masłem lub olejem. Do miski wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, wszystkie składniki wymieszaj, a następnie przełóż do przygotowanego naczynia do pieczenia. W innej misce wymieszaj mleko, syrop klonowy, jajko, roztopione masło i wanilię, następnie pokryj tą masą płatki owsiane. Włóż do płatków owsianych połówki jabłek, przekrojoną stroną do dołu. W małej misce połącz składniki na kruszonkę, a następnie posyp nią płatki owsiane i jabłka. Zapiekaj 40−45 minut lub do momentu, aż środek się ugotuje, a kruszonka nabierze złocistego koloru. Lekko ostudź przed podaniem.

Imbirowa granita na nudności

To przepis na lekką, orzeźwiającą i smaczną granitę na bazie imbiru. Właściwości tej rośliny wykorzystuje się w Chinach od ponad dwóch tysięcy lat w leczeniu rozstroju żołądka, nudności i biegunki. Imbir jest bogaty w gingerole i szogaole − substancje roślinne rozluźniające przewód pokarmowy. Działanie lecznicze tej rośliny jest od wielu lat przedmiotem zainteresowania naukowców. Jedno z badań wykazało, że u pacjentów z nowotworem, którzy przyjmowali do jednego grama imbiru dziennie przez trzy dni przed chemioterapią, znacznie zmniejszyły się nudności. Granitę można przechowywać w lodówce do pięciu dni.

Składniki na 8 porcji

  • 3 łyżki świeżego imbiru, obranego i grubo pokrojonego 
  • 3,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Blachę do pieczenia włóż na dwie godziny do zamrażarki. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj imbir na purée z 1 szklanką wody. W rondelku wymieszaj purée z imbiru z cukrem i 2,5 szklanki wody. Duś na dużym ogniu, często mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź całość przez gęste sito. Wyrzuć miazgę, zachowaj tylko płyn. Wymieszaj go z sokiem z cytryny i wlej do schłodzonej formy do pieczenia. Umieść ją na równej powierzchni w zamrażarce, pozostaw na kilka godzin. Zamarzniętą miksturę zeskrob metalową łyżką, dzięki czemu granita będzie miała ziarnistą konsystencję, lub umieść jej połamane kawałki w robocie kuchennym i zmiksuj, by deser zyskał pożądaną teksturę. W przypadku silnych nudności pij granitę przez cały dzień lub pół godziny przed posiłkiem. Granita imbirowa

Nudności — zadbaj o odpowiedni poziom żelaza

Niski poziom żelaza jest często problemem osób przyjmujących leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego w chorobie refluksowej przełyku (GERD), a także osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak choroba zapalna jelit, inaczej IBD (ang. Inflammatory Bowel Disease), czy krwawiące wrzody. Żelazo występuje w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wołowina, wątroba i sardynki, ale bogate w ten pierwiastek są także zielone warzywa, w tym szpinak, jarmuż czy kapusta włoska, a także fasola, soczewica, produkty pełnoziarniste, orzechy i ostrygi. Jednak żelazo przyjmowane wraz z pokarmem, niezależnie od tego, czy mówimy o żelazie niehemowym, pochodzenia roślinnego, czy o żelazie hemowym, czerpanym z produktów odzwierzęcych, ma stosunkowo niską przyswajalność. W dodatku przyjmowanie niektórych suplementów diety, takich jak wapń, może dodatkowo zakłócać jego wchłanianie.

Jak możesz zwiększyć wchłanianie żelaza? Jedz owoce cytrusowe lub inne produkty bogate w witaminę C, takie jak truskawki, żółta i czerwona papryka. Przykłady: dodaj plasterki pomarańczy do sałatki z jarmużu lub żółtą paprykę do gulaszu wołowego. Warto ponadto wiedzieć, że na rynku są dostępne suplementy zawierające żelazo w formie bardzo dobrze absorbowanej przez organizm. Ważne jest jednak to, by pochodziły one ze sprawdzonych źródeł. Ich stosowanie jest zalecane m.in. w przypadku zaburzeń metabolizmu energetycznego. Odpowiedni poziom żelaza w organizmie jest ważny również dlatego, że uczestniczy ono w wytwarzaniu hemoglobiny, będącej składnikiem czerwonych krwinek.

Autor publikacji:
Jessica Iannotta

Dietetyczka, dyplomowana specjalistka żywienia onkologicznego, dyrektorka Savor Health, oferującego usługi żywieniowe, w tym indywidualne programy żywieniowe dla pacjentów onkologicznych i ich opiekunów. Współautorka książki "The Meals to Heal Cookbook". savorhealth.com

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny