Jeśli nie masz w tym roku pomysłu na świąteczne prezenty, polecam wręczyć najbliższym paczuszkę pysznych czekoladek domowej roboty. Przyrządza się je łatwo, szybko i przyjemnie, a uczestniczyć może w tym cała rodzina. Czekoladkami mojego przepisu można delektować się do woli, ponieważ w ich skład wchodzą wyłącznie surowe, naturalne produkty pochodzenia roślinnego.
Czekoladki są też wolne od cukru wysokoprzetworzonego oraz nabiału, pszenicy i glutenu, dlatego też idealnie nadają się dla osób z alergiami pokarmowymi.
Oto lista składników, które będą potrzebne do ich przygotowania:
- olej kokosowy
- masło kokosowe
- kakao w proszku
- karob w proszku
- lucuma w proszku
- kokos suszony
- syrop z agawy (lub inny płynny słodzik naturalny)
- ekstrakt lub proszek z wanilii
- sól himalajska
- nasiona konopi
- jagody goji
- pistacje
- mieszanka orzechów i suszonych owoców
- foremki w świątecznych kształtach
- wysokoobrotowy blender
Ilość składników możesz dopasować do indywidualnych preferencji smakowych, a przy dekorowaniu słodyczy puść wodze fantazji. Wesołych Świąt!
Czekoladowe choinki organiczne - przepis
- 2/3 szklanki oleju kokosowego (topnieje w 24°C)
- 1/3 szklanki masła kakaowego (topnieje w 36°C)
- 2/3 szklanki kakao w proszku
- 1/3 szklanki karobu w proszku
- 1 łyżka stołowa łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka stołowa lucumy w proszku
- 1/3 szklanki jasnego syropu z agawy
- 15 kropli ekstraktu z wanilii
- szczypta soli himalajskiej
- 1/4 szklanki jagód goji, pokrojonych w drobne kawałki
- 1/4 szklanki orzechów i nasion (np. orzechy włoskie, brazylijskie, pistacjowe), zmielonych lub posiekanych na małe kawałki
Przygotowanie:
1. W bemarze lub dehydratorze powoli roztop olej i masło kokosowe. Aby nie uszkodzić struktury cennych składników odżywczych, pilnuj, by temperatura nie przekroczyła 43°C.
2. Roztopiony tłuszcz przelej do blendera i dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz jagód goji oraz mieszanki orzechów i nasion (jeśli nie posiadasz blendera, po prostu wymieszaj wszystko w misce).
3. Do masy dodaj jagody goji oraz orzechy i nasiona, aby czekoladki przyjemnie chrupały.
4. Przelej masę do foremek w kształcie choinki albo w innych świątecznych kształtach i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy czekoladki się zestalą, udekoruj je sproszkowanymi pistacjami.
Kokosowe bałwanki - przepis
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (topnieje w 24°C)
- 1/4 szklanki orzechów makadamii
- 1 szklanka suszonego kokosa
- 1/4 szklanki jasnego syropu z agawy
- 15 kropli ekstraktu z wanilii
- szczypta soli himalajskiej
Dekoracje: suszone owoce (goji, rodzynki, daktyle itp.)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj, najlepiej korzystając z blendera wysokoobrotowego, aż się połączą i zyskają gładką konsystencję.
2. Przelej masę do foremek i wsadź do zamrażalnika na pół godziny. Gdy czekoladki się zestalą, udekoruj je suszonymi owocami i szczyptą suszonego kokosa, co sprawi, ze bałwanki będą wyglądały na przyprószone śniegiem.
Babeczki bez pieczenia - przepis
Tak jest, da się przestrzegać witariańskiej diety bez cukru, nie odmawiając sobie przy tym słodkości! Smakowite babeczki są naprawdę zdrowe, nie zawierają bowiem cukru wysokoprzetworzonego, glutenu czy nabiału. Zamiast tego znajdziemy w nich pełne minerałów orzechy makadamii oraz śliwki i borówki o działaniu antyoksydacyjnym. Oprócz tego w przepisie pojawił się proszek z mchu irlandzkiego, czyli bogaty w składniki odżywcze naturalny zagęszczacz.
Do przyrządzenia tych słodyczy nie potrzeba piekarnika, gdyż składniki wystarczy zmiksować i przed podaniem przechowywać w lodówce. Rzecz jasna można poeksperymentować z dodawaniem do babeczek innych owoców i orzechów, ale podany przeze mnie przepis jest sprawdzony i bardzo udany. Zadziwisz gości tym, że taki pyszny deser jest jednocześnie korzystny dla zdrowia.
Przepis na 5 porcji
Spód
- 1/4 szklanki orzechów makadamii
- 1/4 szklanki suszonego kokosa
- 6 daktyli
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
Nadzienie
- 1/4 szklanki orzechów makadamii
- 6 świeżych i dojrzałych śliwek bez pestek
- 1/4 szklanki czystej wody
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1/4 szklanki suszonej morwy
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka proszku z irlandzkiego mchu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
Dekoracje
- 1/2 szklanki świeżych i dojrzałych borówek
- 2-3 świeże i dojrzałe śliwki bez pestek
Przygotowanie
1. Najpierw przyrządź spód, mieszając orzechy makadamii i suszony kokos w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.
2. Dodaj daktyle i olej kokosowy. Miksuj, aż masa stanie się gęsta i gładka.
3. Na dnie każdej papierowej foremki ułóż i dociśnij 1,5 łyżki masy.
4. Aby przyrządzić nadzienie, wymieszaj orzechy, śliwki, wodę, sok z cytryny i suszone owoce, aż powstała masa nabierze gładkiej i gęstej konsystencji. Aby stała się jeszcze bardziej kremowa, przed rozpoczęciem namocz orzechy i suszone owoce przez 3-4 godz. w wodzie.
5. Dodaj proszku z irlandzkiego mchu, który zagęści masę i upodobni ją do galaretki. Jeżeli nie odpowiada Ci zapach wodorostów, użyj zamiast nich nasion chia.
6. Dodaj olej kokosowy i całość dokładnie wymieszaj.
7. Nadzienie przenieś do papierków za pomocą łyżki stołowej i uformuj je na spodzie. Możesz wcisnąć do każdej babeczki po kilka borówek.
8. Udekoruj babeczki borówkami i śliwkami, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, żeby zestaliły się przed podaniem.