Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które powinny być częścią codziennej diety każdego, kto już jest bardziej narażony na choroby serca, na przykład osoby z otyłością lub cukrzycą. Naukowcy z Penn State University podali 45 osobom z nadwagą lub otyłością trzy różne diety:
- pierwsza grupa jadła orzechy przez dwa tygodnie,
- druga grupa otrzymała dietę bogatą w ALA (kwas alfa-linolenowy, kwas tłuszczowy omega-3 występujący na wysokim poziomie w orzechach włoskich),
- trzecia grupa jadła podobne ilości kwasu oleinowego, który występuje również w orzechach włoskich.
Chociaż w każdej z grup zaobserwowano pewien spadek ciśnienia krwi, to ci, którzy zjadali całe orzechy, mieli najbardziej widoczny efekty. Sugeruje to, że w samych orzechach jest coś więcej niż tylko ich części składowe, które działają synergistycznie w celu poprawy zdrowia serca. "W orzechu jest coś extra, co daje większe korzyści niż spożywanie pojedynczych kwasów tłuszczowych." - powiedziała badaczka Penny Kris-Ethert.
JamHeartAssoc,2019;8:e011512