Świąteczny deser figowy

Słodycze z supermarketu zamień na świąteczny deser domowej roboty.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Chociaż w okresie Bożego Narodzenia ładnie zapakowane łakocie kuszą nas na każdym kroku, warto poeksperymentować w kuchni i przyrządzić swój własny deser ze zdrowych, naturalnych składników.

Oto 2 błyskawiczne przepisy na świąteczne smakołyki: kokosowe śnieżynki z syropem z agawy oraz mini-puddingi figowe z polewą o smaku karmelowym. Śnieżynki sprawdzą się zarówno jako bożonarodzeniowe frykasy, jak i zdrowe przekąski na co dzień, zaś niskokaloryczne puddingi figowe to doskonały dodatek do każdego przyjęcia.

Zdrowy deser z karobem

Moim ulubionym składnikiem o słodkim smaku jest ostatnio proszek algarrobo, znany też jako karob peruwiański. To kwitnąca bylina z rodziny bobowatych, uprawiana powszechnie ze względu na dojrzewające co rok, jadalne strąki grochu.

Karob wytwarza się w wyniku suszenia i roztarcia strąków zawierających słodki miąższ, będący znakomitym źródłem energii. Jest też bogaty w białko oraz wapń, magnez, potas, żelazo, cynk i aminokwas lizynę.

Same strąki, pozbawione grochu, w smaku przypominają czekoladę z nutą karmelu. Ta niezwykła cecha sprawia, że bardzo lubię dodawać karob do szejków owocowych, sosów oraz czekoladopodobnych ciast przyrządzanych na surowo.

Karob peruwiański mogą spożywać również diabetycy, ponieważ mimo słodkiego smaku ma niski indeks glikemiczny.

Mini-puddingi figowe - przepis

Przepis na maksymalnie 15 porcji

Spód: 1/2 szklanki orzechów pekan, 8 suszonych fig w całości, 1/8 łyżeczki cynamonu

Polewa karmelowa: 1/3 oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, 1/4 szklanki orzechów piniowych, 15 daktyli, 1 łyżka proszku maca, 4 łyżki proszku algarroba, 2 goździki, 1/8 łyżeczki soli himalajskiej, 1/4 szklanki wody

Polewa karmelowo-czekoladowa jak wyżej, z dodatkiem: 6 łyżek kakao w proszku, 2 łyżek syropu z agawy, 1 łyżki wody (jeśli potrzeba)

1. Orzechy, bakalie i cynamon wymieszaj w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Możliwe, że figi trzeba będzie przeciąć na połówki lub ćwiartki.

2. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj powstałą masę do foremek i ugnieć w kształt spodu (możesz też skorzystać z wykrawacza).

3. Olej kokosowy pozostaw w temperaturze pokojowej, aby lekko się roztopił, po czym umieść go w robocie kuchennym razem z pozostałymi składnikami polewy. Miksuj, aż masa nabierze gładkiej, kremowej konsystencji. Możesz przyrządzić jedną z opcji smakowych albo obie.

4. Przenieś masę łyżką do foremek z uformowanym wcześniej spodem. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu bądź wstaw do lodówki. Przechowuj nie dłużej niż miesiąc

Śnieżynki kokosowe - przepis

Składniki na 8 niewielkich kulek

1/2 szklanki suszonego kokosa, 1/4 szklanki orzechów brazylijskich, 1 łyżka syropu z agawy, 1/4 soli (np. szarej celtyckiej), szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej lub innej przyprawy

1. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i porządnie zmieszaj.

2. Wybieraj masę łyżką i formuj w małe kulki.

3. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu bądź wstaw do lodówki. Przechowuj nie dłużej niż miesiąc.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny