Pikantne muffiny można częściowo przygotować wieczorem, dzień przed zjedzeniem. Wystarczy ułożyć warstwę kiełbasek i słodkich ziemniaków w odpowiednim naczyniu, przykryć je i wstawić na noc do lodówki, a tylko roztrzepane jajka dodać następnego ranka, tuż przed pieczeniem.
Skórka z batatów – po ich przyrządzeniu niezwykle aromatyczna – zawiera mnóstwo beta-karotenu, błonnika i przeciwutleniaczy chroniących przed stanami zapalnymi. Jajka i warzywna kiełbasa (wegetariańska) są zaś źródłem białka.
Przepis na 6 porcji
- 1 średni batat
- ¼ szklanki drobno posiekanej dymki
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej
- 2 warzywne kiełbaski, pokruszone
- 6 dużych jajek
- świeżo zmielony pieprz
- 6 łyżek sosu salsa
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Spryskaj formę do pieczenia muffinek olejem w spreju i wyłóż pergaminem lub przygotuj papilotki (na rynku dostępne są też foremki do muffinek).
Batat obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszaj z dymką, olejem kokosowym i solą morską. Wypełnij tą mieszaniną wszystkie papilotki do połowy wysokości, piecz do miękkości, 15–20 minut. Wyjmij z piekarnika. Pokruszoną bezmięsną kiełbasę nałóż łyżką do papilotek z upieczonym batatem. Do każdej wbij jajko i posyp szczyptą soli morskiej oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Piecz 10–15 minut do czasu, aż białka jaj całkowicie się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć. Formę pozostaw na ruszcie jeszcze 5 minut (żółtka będą się nadal gotować). Następnie końcówką małego, ostrego noża lub szpatułki poluzuj brzegi wszystkich muffinek i wyjmij je na talerz. Dodaj do każdej po jednej łyżce salsy i 1,5 łyżeczki kwaśnej śmietany.
Aby zamrozić: muffinki ochładzaj na ruszcie przez 5 minut, następnie poluzuj ich krawędzie końcówką noża lub szpatułki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Muffinki wyjmij z papilotek i włóż bezpośrednio do formy. Całą formę owiń folią i wstaw na 6 godzin do zamrażalnika. Po zamrożeniu użyj noża, aby wyjąć babeczki z formy, a następnie umieść je w torbach do zamrażania z zamkiem błyskawicznym i ponownie włóż do zamrażarki. Przechowuj maksymalnie przez miesiąc.
Aby odgrzać: przełóż zamrożone muffinki do formy lub na blachę do pieczenia, przykryj folią i podgrzewaj w piekarniku w temperaturze 180 st. C, aż będą gorące (około 20 minut). Możesz je również odgrzać pod przykryciem w mikrofali, wkładając jedną lub dwie naraz mniej więcej na 4 minuty.