Pod wpływem antybiotyków giną nie tylko bakterie, które odpowiadają za choroby, ale również te pożyteczne, bez których układ pokarmowy nie może prawidłowo funkcjonować. Ale szkodzimy naszemu układowi pokarmowemu także wtedy, gdy nadużywamy alkoholu, pijemy zbyt duże ilości kawy, stosujemy niewłaściwą dietę i żyjemy w chronicznym stresie. Niekorzystnie wpływa na niego również długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych i kortykosteroidów.
Częstym następstwem są wtedy rozmaite dolegliwości, takie jak wzdęcia, gazy jelitowe, zaparcia i biegunka, a także różne choroby, w tym coraz powszechniejszy zespół jelita drażliwego. Wspaniałym napojem chroniącym jelita jest kefir, pełen różnorodnych, pożytecznych bakterii i korzystnych dla zdrowia drożdży.
Czym jest kefir?
To napój o kremowej, gęstej konsystencji, przypominający nieco jogurt, ale o bardziej cierpkim niż on smaku i bogatszy w bakterie, w tym dobroczynne gatunki Lactobacillus, i zawierający drożdże. Regularne picie kefiru, przynajmniej jednej szklanki dziennie, poprawia trawienie i wzmacnia odporność, a także chroni przewód pokarmowy, stwarzając pożytecznym bakteriom odpowiednie środowisko do rozwoju i działania.
Możesz zrobić własny kefir i używać go jako bazy do przygotowania różnych przysmaków, ale w podanych przepisach sprawdzi się również kefir kupiony w sklepie. Napój ten można także stosować jako dodatek do koktajli, potraw i deserów.
Przepisy na koktajle na bazie kefiru
Zwykły kefir domowy — przepis na 1 filiżankę
- 1 szklanka schłodzonego, ekologicznego mleka krowiego
- 1,5 łyżeczki ziaren (grzybków) kefirowych
- 1 wysterylizowany szklany słoik z zakrętką (o pojemności 1,25 szklanki lub większy)
- 1 mały kawałek gazy lub ręcznika papierowego
- 1 gumka recepturka
- 1 sitko o drobnych oczkach
Wlej mleko do słoika i dodaj ziarna kefiru. Przykryj słoik gazą i przymocuj ją gumką. Przechowuj w temperaturze pokojowej przez 12−24 godziny. W zależności od temperatury panującej w mieszkaniu i od tego, jaki kefir chcesz uzyskać (im dłużej fermentuje, tym jest kwaśniejszy), fermentację można przedłużyć do 48 godzin. Przecedź kefir przez sitko do drugiego słoika, następnie zamknij słoik i wstaw go do lodówki (kefir może być w niej przechowywany najwyżej przez tydzień). Przenieś pozostałe ziarna kefiru z sitka do nowego słoika, by przygotować kolejny kefir. Jeśli chcesz jednorazowo przygotować więcej kefiru, niż podałam w tym przepisie, musisz podwoić czy potroić ilość wszystkich składników i użyć odpowiednio większego słoika
Koktajl — antidotum na antybiotyki — przepis na 1,5 filiżanki koktajlu
Pij ten pyszny koktajl, aby uzupełnić florę bakteryjną podczas antybiotykoterapii i po zakończeniu leczenia.
- 1 szklanka kefiru przygotowanego w domu lub gotowego
- 1 obrany banan
- 2 łyżki płatków owsianych (dowolnego rodzaju)
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, na wysokich obrotach, by koktajl uzyskł gładką konsystencję. Spożyj go natychmiast po przygotowaniu.
Kefir z chrupiącą, szarlotkową granolą — przepis na 1,5 filiżanki
Ten napój jest tak samo pyszny jak domowa szarlotka!
- 2 łyżki płatków owsianych (dowolnego rodzaju)
- 2 łyżki niesłodzonych płatków kokosowych
- 2 łyżki surowych, grubo posiekanych niesolonych migdałów
- 1 szklanka kefiru przygotowanego w domu lub gotowego
- 1 jabłko (najlepiej ekologiczne), wydrążone i grubo posiekane
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka czystego syropu klonowego (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż płatki owsiane, płatki kokosowe i migdały na blasze do pieczenia i piecz 12 minut lub do momentu, gdy płatki kokosowe zaczną lekko brązowieć. Wyjmij granolę z piekarnika i ostudź. Kefir, jabłko, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Wlej do szklanki, dodaj granolę i całość wymieszaj.