Przepisy na dania z sardynek

Nawet jeśli nie przepadasz za sardynkami, te przepisy przypadną ci do gustu. Przygotowane na ich podstawie potrawy są po prostu pyszne! Ale właściwie, dlaczego mielibyśmy jeść tę "niesmaczną" rybę?

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Otóż sardynka jest bombą prozdrowotnych składników. Należą do nich przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3. Co najważniejsze, sardynki są wolne od toksyn i metali ciężkich, takich jak rtęć, których najwięcej gromadzi się w dużych rybach morskich. Oto trzy proste przepisy, każdy umożliwia przygotowanie dwóch porcji.

Makaron z sosem marinara i sardynkami

Sos marinara z czosnkiem i sardynkami doskonale nadaje się do makaronu linguine i każdego innego.

Potrzebne składniki:

  • około 120 g pełnoziarnistego makaronu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 szklanka gotowego sosu marinara 
  • 2 puszki (100–120 g) sardynek w oleju, odsączonych i oczyszczonych z ości i skóry 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu

Zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj makaron i gotuj: świeży 2–3 minuty, suszony 8 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę (na średnim ogniu) i dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund. Dodaj sos marinera i podgrzewaj całość 1–2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj sardynki. Podziel je na kawałki o długości kilku centymetrów krawędzią łyżki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ugotowany makaron odcedź i dodaj do sosu na patelni. Dobrze potrząśnij, a następnie posyp natką pietruszki i parmezanem.

Słodko-pikantne sardynki curry

Dzięki temu prostemu przepisowi na potrawę z sardynek poczujesz nutę indyjskich przypraw, ale nie smak ryby.

Potrzebne składniki:

Rozgrzej olej na patelni, na średnim ogniu. Dodaj najpierw cebulę, smaż ją przez 2 minuty, a następnie czosnek. Smaż całość przez kolejne 3 minuty, dopraw curry i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj dżem i smaż go, aż się rozpuści. Wlej mleko kokosowe, a na końcu dorzuć sardynki, rozdrobnione na małe kawałki krawędzią łyżki. Trzymaj patelnię na ogniu jeszcze przez 2–3 minuty. Sardynki curry można jeść z ryżem.

Słodko-pikantne sardynki curry

Chrupiące ciastka z sardynkami

To nowa odmiana ciastek z owocami morza, zwykle przygotowywanymi z krabami lub krewetkami. Szalotka, czosnek i cytryna doskonale komponują się z ziemniakami i sardynkami. Aby bez problemu upiec ciastka, posiekaj wszystkie składniki w robocie kuchennym. Jeśli mieszanina jest zbyt wodnista, przed uformowaniem ciastek odsącz ją na durszlaku lub na dużym sicie.

Potrzebne składniki: 

  • 1 szklanka obranych i poćwiartowanych ziemniaków dowolnej odmiany 
  • 4 szalotki 
  • 1 puszka (50–60 g) sardynek w oleju, odsączonych i oczyszczonych z ości i skóry
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 duże jajko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1,5 szklanki bułki tartej panko 
  • 2 łyżki oliwy

Włóż ziemniaki do misy malaksera. Dodaj umyte szalotki, pokrojone na 2-centymetrowe kawałki, a także sardynki, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz jajko. Włącz malakser, posiekaj wszystkie składniki i wymieszaj je ze sobą. Dodaj jedną czwartą łyżeczki soli i jedną ósmą łyżeczki pieprzu, ponownie całość wymieszaj. Mieszanka powinna mieć prawie gładką konsystencję. Uformuj z niej 4 ciastka o średnicy około 10 cm i grubości 4 cm. Wsyp bułkę tartą na talerz i obtocz w niej ciastka. Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Ułóż ciastka na patelni i smaż przez 5 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Przełóż je na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Gotowe powinny mieć kolor złotobrązowy.

Autor publikacji:
Linda Gassenheimer

Linda Gassenheimer jest wielokrotnie nagradzaną autorką licznych książek, spod jej pióra wyszedł m.in. bestseller "The Flavors of the Florida Keys"; ostatnio opracowała przepisy kulinarne do popularnej książki "Beat Diabetes Now!"; prowadzi rubrykę "Dinner in Minutes" w portalu Tribune News Service; dinnerinminutes.com

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny