Otóż sardynka jest bombą prozdrowotnych składników. Należą do nich przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3. Co najważniejsze, sardynki są wolne od toksyn i metali ciężkich, takich jak rtęć, których najwięcej gromadzi się w dużych rybach morskich. Oto trzy proste przepisy, każdy umożliwia przygotowanie dwóch porcji.
Makaron z sosem marinara i sardynkami
Sos marinara z czosnkiem i sardynkami doskonale nadaje się do makaronu linguine i każdego innego.
Potrzebne składniki:
- około 120 g pełnoziarnistego makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 szklanka gotowego sosu marinara
- 2 puszki (100–120 g) sardynek w oleju, odsączonych i oczyszczonych z ości i skóry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
Zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj makaron i gotuj: świeży 2–3 minuty, suszony 8 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę (na średnim ogniu) i dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund. Dodaj sos marinera i podgrzewaj całość 1–2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj sardynki. Podziel je na kawałki o długości kilku centymetrów krawędzią łyżki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ugotowany makaron odcedź i dodaj do sosu na patelni. Dobrze potrząśnij, a następnie posyp natką pietruszki i parmezanem.
Słodko-pikantne sardynki curry
Dzięki temu prostemu przepisowi na potrawę z sardynek poczujesz nutę indyjskich przypraw, ale nie smak ryby.
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka łagodnego curry
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 puszki (100–120 g) sardynek w oleju, odsączonych i oczyszczonych z ości i skóry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ugotowany ryż (opcjonalnie)
Rozgrzej olej na patelni, na średnim ogniu. Dodaj najpierw cebulę, smaż ją przez 2 minuty, a następnie czosnek. Smaż całość przez kolejne 3 minuty, dopraw curry i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj dżem i smaż go, aż się rozpuści. Wlej mleko kokosowe, a na końcu dorzuć sardynki, rozdrobnione na małe kawałki krawędzią łyżki. Trzymaj patelnię na ogniu jeszcze przez 2–3 minuty. Sardynki curry można jeść z ryżem.
Chrupiące ciastka z sardynkami
To nowa odmiana ciastek z owocami morza, zwykle przygotowywanymi z krabami lub krewetkami. Szalotka, czosnek i cytryna doskonale komponują się z ziemniakami i sardynkami. Aby bez problemu upiec ciastka, posiekaj wszystkie składniki w robocie kuchennym. Jeśli mieszanina jest zbyt wodnista, przed uformowaniem ciastek odsącz ją na durszlaku lub na dużym sicie.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka obranych i poćwiartowanych ziemniaków dowolnej odmiany
- 4 szalotki
- 1 puszka (50–60 g) sardynek w oleju, odsączonych i oczyszczonych z ości i skóry
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duże jajko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,5 szklanki bułki tartej panko
- 2 łyżki oliwy
Włóż ziemniaki do misy malaksera. Dodaj umyte szalotki, pokrojone na 2-centymetrowe kawałki, a także sardynki, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz jajko. Włącz malakser, posiekaj wszystkie składniki i wymieszaj je ze sobą. Dodaj jedną czwartą łyżeczki soli i jedną ósmą łyżeczki pieprzu, ponownie całość wymieszaj. Mieszanka powinna mieć prawie gładką konsystencję. Uformuj z niej 4 ciastka o średnicy około 10 cm i grubości 4 cm. Wsyp bułkę tartą na talerz i obtocz w niej ciastka. Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Ułóż ciastka na patelni i smaż przez 5 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Przełóż je na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Gotowe powinny mieć kolor złotobrązowy.