Co jeść, by być zdrowym? Czyli punkty dla zdrowia na talerzu

Naukowcy uszeregowali pokarmy i napoje według ich przypuszczalnego wpływu na zdrowie.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Wszyscy wiedzą, że powinni spożywać więcej warzyw, a unikać pokarmów typu fast food i napojów gazowanych, ale czy to oznacza, że nigdy nie można zjeść pizzy? I na czym dokładnie polega negatywny wpływ miseczki płatków śniadaniowych firmy Kellogg’s czy puszki Red Bulla?

Aby się tego dowiedzieć, amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Tufts, przyznali pokarmom i napojom punkty w zależności od ich wpływu na zdrowie. Wzięli również pod uwagę zwiększanie przez nie ryzyka rozwoju przewlekłych problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, zaburzenia serca i nowotwory1.

W rezultacie powstał system Food Compass – nowy sposób oceny żywności. Jest on bardziej zróżnicowany niż prosty sposób znakowania pokarmów, a naukowcy mają nadzieję, że przemysł spożywczy wykorzysta go, aby pomóc ludziom w dokonywaniu lepszych wyborów dietetycznych (życzymy powodzenia!).

Naukowcy przeanalizowali ponad 8 tys. pokarmów i napojów z supermarketowych półek w USA i przyznali im punkty w oparciu o 54 różne czynniki, które mają wpływ na zdrowie. Jako taki system Food Compass jest najbardziej wszechstronną metodą profilowania żywności na świecie – twierdzą badacze.

Aby ułatwić konsumentom życie, badacze podzielili pokarmy i napoje na 3 kategorie. Produkty z wynikiem na poziomie 30 lub poniżej są najmniej zdrowe i przez większość czasu należy ich unikać. Te z oceną 30-69 powinno się spożywać tylko w umiarkowanych ilościach. Wyłącznie te ocenione na ponad 70 mogą stanowić element codziennej, zdrowej diety.

Jaki jest wynik?

System Food Compass przyporządkowuje pokarmy i napoje do jednej z 3 kategorii na podstawie ich wpływu na zdrowie. Te ocenione na ponad 70 są zdrowe i mogą być spożywane codziennie. Te z wynikiem w zakresie 30-69 powinno się jeść tylko od czasu do czasu. Wszystkich produktów spożywczych z niższą oceną należy zaś unikać lub wybierać je rzadko.

  • UNIKAĆ (PRAWIE ZAWSZE)
    • Napoje: mrożona kawa mokka, Red Bull, sok żurawinowy, gatorade, butelkowana mrożona herbata, napoje gazowane, sok owocowy Capri
    • Produkty zbożowe: chlebek naan, biały ryż (z margaryną), płatki Kellogg’s Corn Pops, gotowany makaron, angielskie mufinki śniadaniowe, pszenne bułki, płatki Kellogg’s Corn Flakes, pieczywo pita
    • Owoce: kandyzowane jabłko, kandyzowane czereśnie, suszone figi, daktyle
    • Dania mieszane: pizza z dodatkowym mięsem, cheeseburger, zupa błyskawiczna, sałatka z tuńczykiem, kanapka z białym chlebem i serem, zupa rybna, biały ryż z sosem sojowym, wołowina, hot dog
    • Słodycze/przekąski: czekoladki Reese’s, tiramisu, batoniki Milky Way, chipsy Doritos, drażetki M&Ms, ciasto biszkoptowe bez tłuszczu, batoniki Snickers, kruche ciasto z kremem budyniowym, drażetki Skittles, pianki marshmallow, mrożony jogurt, prażona kukurydza
  • SPOŻYWAĆ Z UMIAREM
    • Napoje: sok grejpfrutowy, słodzona woda kokosowa, kawa, blendowane soki owocowe, sok jabłkowy
    • Produkty zbożowe: kasza bulgur, chleb razowy, proso, naleśniki gryczane, brązowy ryż, owsianka błyskawiczna, tortilla, chleb żytni
    • Owoce: mrożone maliny, słodzone owoce z puszki
    • Dania mieszane: brązowy ryż z marchewką, indyk, warzywa skrobiowe, kiełbasa, zupa minestrone z puszki, kanapki z opiekanym serem, kurczak
    • Słodycze/przekąski: chipsy (prażynki), waflowy rożek do lodów, frytki ze słodkich ziemniaków, chałwa, krakersy pszenne, chipsy kukurydziane Fritos, owocowy sorbet
  • SPOŻYWAĆ BEZ OGRANICZEŃ
    • Napoje: sok pomidorowy, sok pomarańczowy, sok z selera, sok marchwiowy, owocowe smoothie
    • Produkty zbożowe: owsianka, komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty
    • Owoce: wszystkie świeże owoce, niesłodzone owoce z puszki
    • Dania mieszane: owoce morza, zupa z soczewicy, ceviche — peruwiańska sałatka z owocami morza, szpinak, małże, brązowy ryż i fasola
    • Słodycze/przekąski: jogurt, migdały

Tabela przedstawiająca co można jeść, a czego lepiej unikać

Bibliografia
  • Nature Food, 2021; 2: 809–818
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny