Wybór tematu numeru do jubileuszowego wydania naszego magazynu („Holistic Health” ma już 2 lata!) jest nieprzypadkowy - odzwierciedla holistyczny pogląd, poparty badaniami naukowymi, że na utrzymanie równowagi w organizmie oraz odzyskanie zdrowia największy wpływ ma odpowiedni styl życia i sposób żywienia.
Przedstawiamy trzy rewelacyjne diety, które leczą, sycą i wyszczuplają. Kiedy warto je stosować? Bywa, że czujemy się fatalnie, ale lekarz nie jest w stanie postawić prawidłowej diagnozy. Przyczyną złego samopoczucia coraz częściej są bowiem schorzenia autoimmunologiczne, które niełatwo wykryć, a jeszcze trudniej wyleczyć. Remedium może się okazać dieta AIP (Autoimmune Protocol), nawiązująca do nawyków kulinarnych naszych praprzodków.
Wiele dolegliwości „ciała i duszy” wiąże się z zaburzeniami równowagi w obrębie flory jelitowej. Wtedy pomocna jest dieta eliminacyjna FODMAP. Gdy chcemy zaś bez leków pokonać nadciśnienie tętnicze i nadwagę, plagi naszych czasów, warto przejść na niezawodną dietę DASH, uznawaną przez specjalistów za najskuteczniejszą. Co ważne, jedząc, chudniemy!
A ponadto w numerze: sensacyjne cofnięcie martwicy serca po zawale, rozmowa z dziennikarką Katarzyną Dowbor o szczęśliwym życiu mimo choroby, pełna uzdrawiających emocji podróż w niezwykłe zakątki Afryki, jedzenie wywołujące osteoporozę, korzyści i zagrożenia związane z hormonalną terapią zastępczą oraz 33 sposoby na męskie dolegliwości.
Miłej lektury!