Co więcej, gryzonie otrzymujące karmę ubogą w siarkę produkowały gorszej jakości kolagen, w jego strukturze brakowało wewnątrzcząsteczkowych wiązań poprzecznych. Amerykanie wysunęli teorię, że zmniejszona produkcja kolagenu była spowodowana spadkiem aktywności fibroblastów spowodowanym ograniczeniem metioniny w diecie. Ich zdaniem to ograniczenie jest pokłosiem zmniejszenia podaży siarczanów, które normalnie chroniłyby metioninę1.
Płynie z tego wniosek, że gdy mamy za mało siarki w diecie, nasz organizm wyprodukuje kolagen, który nie będzie w stanie dobrze scementować komórek. W tym miejscu warto wspomnieć, że kolagen stanowi ok. 30% wszystkich białek w organizmie. Jego nazwa wywodzi się od greckich słów cola – klej i genno – rodzić. Spaja on elementy komórkowe w całość, dzięki czemu umożliwia – powstawanie tkanek oraz narządów.
Niedobór kolagenu
Niestety po 25. r.ż. ilość kolagenu w skórze zaczyna się zmniejszać, po 50. r.ż. następuje gwałtowny spadek jego syntezy, a dekadę później synteza kolagenu zanika całkowicie. Niedobory tego spoiwa pierwsza odnotowuje skóra – traci jędrność i gęstość, osłabieniu ulegają również włosy i paznokcie, stają się cieńsze i kruche. Przy niedoborze kolagenu mogą się pojawić dolegliwości bólowe stawów oraz większa podatność na złamania. Do destrukcji włókien kolagenowych może dochodzić również pod wpływem m.in. zaburzeń hormonalnych, chorób, stresu, nadmiernej ekspozycji na słońce, palenia papierosów.
Odzyskać jędrność
Na szczęście odkrycia przeprowadzone kilka lat temu w Chinach, wskazują, że związki siarki mogą zapobiegać produkcji gorszego kolagenu. Siarka bowiem bierze udział w syntezie tego cennego białka i hamuje jego twardnienie i zanikanie. Naukowcy z Państwa Środka dowiedli, że endogenny dwutlenek siarki łagodzi przebudowę kolagenu, bowiem kontroluje jego syntezę i degradacje2. Dlatego warto połączyć przyjmowanie kolagenu z suplementacją siarki organicznej. Tym bardziej że pierwiastek ten wchodzi w skład m.in. cysteiny i keratyny, białek budujących skórę, włosy i paznokcie.
Jak zwiększyć efekt kolagenu?
Skuteczność suplementów diety z kolagenem zależy przede wszystkim od źródła pochodzenia zawartych w nich substancji aktywnych. Generalnie najlepiej kierować się zasadą, że, im prostszy i bardziej czysty skład suplementu, tym lepiej. Ponieważ popularne formuły często zawierają wypełniacze, stabilizatory czy konserwanty, warto czasem dokładniej przyjrzeć się etykietom produktów.
Kolejnym ważnym czynnikiem, odpowiedzialnym za skuteczność suplementów z kolagenem, jest ich przyswajalność oraz zawartość możliwie dużej ilości typów kolagenów w jednej dawce. Często duża ilość tzw. jednostek aktywnych, sama w sobie nie gwarantuje rezultatów, a skomplikowane procesy technologiczne i chemiczne, potrzebne do wytworzenia niektórych suplementów, tak naprawdę pozbawiają je prozdrowotnych właściwości.
Wybierz swoje OVi
Prowadzone od dekad badania nad membraną jaja kurzego (eggshell membrane) znalazły swoje zwieńczenie w kilku wyjątkowych odkryciach na całym świecie, w tym w Polsce, gdzie po raz pierwszy na skalę światową opracowano technologię, dzięki której sproszkowana błona skorupki jaja kurzego zachowuje wszystkie cenne składniki w optymalnych proporcjach. W tym kolageny typu I, II, III, IV, V i X, aminokwasy endo- i egzogenne oraz ceniony i szeroko stosowany kwas hialuronowy, żelazo, krzem, cynk, a także siarczan chondroityny i kilka innych protein.
Pozyskana w efekcie zastosowania nowatorskiej metody membrana stała się podstawą do stworzenia nowej, lepiej przyswajalnej formuły Kolagenu z Biotyną OViLiNE.
- The Journal of Nutrition, 1965 Oct, 87(2): 228-32, Doi:10.1093/jn/87.2.228
- Pages 228-232,Sci Rep. 2016; 6: 19503.