Z pewnością są tacy, którzy sięgają po więcej, niż jeden pszczeli specyfik, a może nawet po wszystkie z nich. Nie jest to jednak takie proste, bo każdy z nich musi być osobno przechowywany i inaczej przygotowany do spożycia. Pewnym rozwiązaniem było pojawienie się na rynku farmaceutycznym oczyszczonych ekstraktów, ale nadal brakowało ich zbilansowanego połączenia.
I tutaj na rynek suplementów wkroczyła innowacyjna łotewska firma KIIN Pharma, która od lat jest obecna w Polsce dzięki swojemu ekstraktowi pierzgi Bee Pearl. Laboranci, współpracując z łotewskim Instytutem Syntezy Organicznej, połączyli ekstrakty pierzgi, propolisu oraz mleczka pszczelego, dodatkowo wzbogacając produkt finalny o solidną dawkę Witaminy C. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania.
Powstał Bee Pearl POWER. Uzyskano suplement niemający sobie odpowiednika na światowych rynkach — przeznaczony zarówno dla osób aktywnych, jak i dla seniorów i dzieci. Wszystkie składniki suplementu są w postaci oczyszczonych, liofilizowanych ekstraktów, a ich zawartość powoduje, że produkt jest prawdziwą bombą odżywczą i prozdrowotną.
Oto fakty:
Bee Pearl POWER to JEDYNE, UNIKALNE I INNOWACYJNE na rynku połączenie trzech najbardziej wartościowych produktów pszczelich – pierzgi pszczelej, mleczka pszczelego i propolisu. Dla wzmocnienia efektu dołożono do niego naturalną witaminę C.
Jest to suplement zaprojektowany po to, aby wspierać Twój układ odpornościowy, odżywiać i wspomagać regenerację organizmu. Jest to suplement w saszetkach, który może być dodawany jako dodatek do koktajli, jogurtów, zup, makaronów, kanapek itp., nie zmieniając ich smaku.
Sprawia to, że jedząc ulubione potrawy, dodatkowo możemy dostarczać organizmowi ponad 250 naturalnych i organicznych składników odżywczych oraz witamin niezbędnych dla naszego zdrowia. Zastąp syntetycznie wytwarzane multiwitaminy i postaw na prostą zmiana na lepsze zdrowie. Poniżej znajdziesz rozszerzone informację o trzech składnikach pochodzenia pszczelego, które znajdują się w Bee Pearl POWER.
Pierzga pszczela
Pszczoły przetwarzają pyłek pszczeli w pierzgę w procesie beztlenowej fermentacji mlekowej. Pierzga bogata jest w dużą ilość składników odżywczych i cechuje się znacznie silniejszym działaniem, niż pyłek pszczeli, ponieważ jest lepiej przyswajana przez organizm ludzki. W pierzdze otoczka z błonnika jest częściowo sfermentowana i to właśnie dlatego składniki odżywcze mogą być łatwiej przyswajalne przez człowieka.
Aktywność pyłku (zawartość witamin i enzymów) spada po 2 lub 3 miesiącach. Pierzga pszczela nie traci swoich wartości nawet przy dłuższym okresie przechowywania. W składzie pierzgi pszczelej znajdziemy: białka, węglowodany, lipidy, witaminy i minerały.
BIAŁKO z pierzgi pszczelej jest lepiej przyswajalne w porównaniu z białkiem z pyłku pszczelego. Rekomenduje się pierzgę jako naturalne, łatwo przyswajalne źródło białka o wysokiej biodostępności dla rekonwalescentów, pacjentów niedożywionych, seniorów i sportowców.
WĘGLOWODANY – pierzga zawiera więcej cukrów i mniej skrobi niż pyłek pszczeli. Łatwo przyswajalne cukry to doskonałe źródło energii przed treningiem dla osób aktywnych fizycznie. Cukry proste zawarte w pierzdze są źródłem energii dla neuronów, dlatego mogą być przydatne dla osób pracujących umysłowo i uczących się w czasie dużego obciążenia pracą lub stresem.
LIPIDY – Pierzgę pszczelą można uznać za dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą tworzyć rozpuszczalne kompleksy z cholesterolem i tym samym przyczyniać się do obniżenia jego stężenia we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Spożycie pierzgi obniżyło całkowity cholesterol w osoczu (o ok. 16%) i obniżyło gęstość lipoprotein u pacjentów z nadwagą i otyłych (redukcja o ok. 21%).
Wysoki poziom lipoprotein o niskiej gęstości we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem miażdżycy i incydentami sercowo-naczyniowymi (zawał mięśnia sercowego i udar).
Nienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) są związane z redukcją objawów menopauzy (uderzenia gorąca, zaburzenia depresyjne i poznawcze) – huśtawki nastroju. W związku z tym pierzgę rekomenduje się osobom starszym, pacjentom z grupy ryzyka chorób układu krążenia, osobom z nadwagą i otyłością oraz kobietom w czasie i po menopauzie.
WITAMINY – Pierzga pszczela użyta do produkcji Bee Pearl POWER zawiera znaczną ilość karotenoidów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych przewlekłych chorób układu krążenia oraz procesu związanego z osłabienia funkcji poznawczych. Występująca w pierzdze witaminy D3 i K pomagają w prawidłowym metabolizmie wapnia, poprawiając zdrowie tętnic oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe i kościotwórcze.
Pierzga pszczela zawiera również witaminy C, B1, B2, E, H, P., kwas nikotynowy, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Bogaty zbiór witamin powoduje, że sięgać po nią powinni pacjenci w podeszłym wieku, osoby zagrożone osteoporozą (zwłaszcza kobiety), pacjenci z ryzykiem sercowo-naczyniowym, pacjenci w stanie przedcukrzycowym oraz osoby z otyłością.
MINERAŁY – Pierzga zawiera duże ilości żelaza (121,99 mg/kg) i cynku (44,09 mg/kg), magnezu i wapnia. Będąc naturalnym źródłem Żelaza, pierzga nie podrażnia przewodu pokarmowego, jak to ma miejsce w przypadku syntetycznych suplementów i jest wskazana dla pacjentów z anemią, wegetarian i kobiet w ciąży.
Cynk niestety nie może być magazynowany w naszym organizmie, dlatego wymagane jest regularne przyjmowanie go w diecie. Oprócz tego jest też niezbędny jako element męskiej płodności, dba o zdrowie prostaty i o odpowiedni poziom testosteronu.
Cynk jest przeciwutleniaczem, przez co zwiększa skuteczność układu odpornościowego. Spore ilości dobrze przyswajalnego magnezu i wapnia sprawiają, że preparat jest skuteczny w przypadku chorób serca i utrzymuje wysoki poziom energii.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele to substancja o bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych, którą młode pszczoły wytwarzają do karmienia królowej pszczół. Mleczko pszczele składa się z wody (50%-60%), białka (18%), węglowodanów (15%), lipidów (3%-6%), soli mineralnych (1,5%) i witamin. Mleczko pszczele jest bardzo pożywne i może mieć właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania sugerują, że składniki odżywcze zawarte w mleku pszczelim są korzystne dla zdrowia.
Kwas 10-HYDROKSY-2-DECENOIOWY (10-HAD) jest głównym składnikiem mleczka pszczelego, a jego zawartość wynosi 0,8-6,5%. 10 HAD jest znany unikalny składnik mleczka pszczelego, ponieważ nie jest wykrywany w żadnym innym naturalnym surowcu, nawet w innych produktach pszczelich. Badania wykazują, że może mieć właściwości przeciwnowotworowe i immunomodulujące.
Mleczko pszczele wzmaga działanie gojące rany i wykazywało również działanie ochronne na ludzką skórę chroniące przed fotostarzeniem wywołanym promieniowaniem ultrafioletowym B, pobudzając produkcję kolagenu. Wspomaga leczenie owrzodzeń stopy cukrzycowej, a badania wykazały, że mleczko pszczele wywiera działanie neuroprotekcyjne w chorobie Alzheimera.
Sześciomiesięczne spożywanie mleczka pszczelego u ludzi poprawiło erytropoezę (poprawia transport/dostarczanie tlenu do mięśni), tolerancję glukozy (poprawia wchłanianie glukozy przez mięśnie) i zdrowie psychiczne.
Propolis
Propolis to żywico podobny materiał wytwarzany przez pszczoły, który według badań pomaga w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i wspomagające gojenie się skóry.
Propolis zawiera związki fenolowe, estry, flawonoidy, terpeny, beta-steroidy, aromatyczne aldehydy, witaminy B1, B2, B6, C i E oraz przydatne minerały, takie jak magnez, wapń, potas, sód, miedź, cynk, mangan i żelazo. Propolis zawiera 26,5 mg/kg miedzi, 40 mg/kg manganu.
Badania wykazały, że propolis ma działanie przeciwhistaminowe, przeciwzapalne oraz zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego, dlatego można go stosować wspomagająco w leczeniu owrzodzenia żołądka.
Propolis może ograniczać rozwój płytki bakteryjnej i patogenów wywołujących zapalenie przyzębia ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Ekstrakty z propolisu pomogły również, wspomagając leczenie halitozy, czyli stanu, w którym dana osoba doświadcza nieprzyjemnego oddechu. Propolis jest szeroko stosowany w produktach dermatologicznych, takich jak kremy i maści. Znalazł zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry, w tym także w leczeniu trądziku.
SKŁAD BEE PEARL POWER:
• 2500 mg liofilizowanego ekstraktu pszczelego
• 300 mg Liofilizowanego mleczka pszczelego
• 300 mg ekstraktu z propolisu w proszku
• 12 mg witaminy C
Opakowanie zawiera 30 saszetek po 4,5 g każda.
Producent: Kiin Pharma Łotwa
Dystrybutor w Polsce: Interpromo, Nowy Sącz, ul. Lwowska 25/10
Kupisz w sklepie: www.domiuroda.pl
Więcej informacji znajdziesz na stronie: www.beepearl.pl
Cena: 159,99 zł (30 saszetek)
tel. 512 370 470
Komponenty pobrane do wytworzenia Bee Pearl Power zostały uzyskane bez szkody dla pszczół, a sprzedaż suplementu pomaga lepiej dbać o pszczoły.