Rozkwitnij na wiosnę: oczyść organizm

Pierwsze ciepłe dni to najlepszy czas, aby pozbyć się toksycznych substancji, które nagromadziły się w naszym organizmie. Jakie produkty warto włączyć w dietę?

18 maj 2018
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Wewnętrzny rytm naszego ciała jest nieodłącznie powiązany z rytmem przyrody. Dlatego też kiedy wiosną wszystko budzi się do życia, my również czujemy przypływ energii. Jest to dobry moment na oczyszczenie organizmu z toksyn i wsparcie metabolizmu. Jednocześnie zmienna aura osłabia układ odpornościowy i sprzyja zakażeniom dróg oddechowych. Na szczęście z pomocą przychodzą nam superfoods. Po jakie produkty warto zatem sięgnąć?

1. Młody jęczmień

To zielona część zboża tak dobrze znanego nam jako kasza. Jego źdźbła wykazują działanie antyoksydacyjne i regulują poziom cholesterolu. Sok z młodego jęczmienia jest źródłem witamin B1, B2, B6 i B12, beta-karotenu oraz kwasu foliowego i pantotenowego - niezbędnego do funkcjonowania każdej komórki roślinnej i zwierzęcej. Znajdziemy w nim również minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Młody jęczmień to doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej ubogiej w witaminę B121.

2. Algi Chlorella i Spirulina

  
Fot. Pixabay / PublicDomainPictures

Nazwa Chlorella obejmuje kilka gatunków alg, wszystkie jednak wykazują podobne właściwości. Te jednokomórkowe rośliny pobudzają do większej aktywności komórki NK (natural killers), które stanowią element układu odpornościowego2,3. Ponadto Chlorella wykazuje właściwości antyoksydacyjne2,4, a nawet jest w stanie zniwelować szkodliwy wpływ bisfenolu A (BPA) na organizm. Potwierdziło to badanie laboratoryjne, w którym algi rozłożyły BPA na związki niestanowiące już zagrożenia dla zdrowia5.

Inna alga - Spirulina - również wykazuje właściwości immunostymulacyjne, a także przeciwzapalne i antyoksydacyjne6. O włączeniu jej do diety powinni pomyśleć zwłaszcza alergicy  oraz osoby z wysokim poziomem cholesterolu LDL. Co ciekawe, Spirulina zyskała rozgłos, kiedy okazało się, że NASA uwzględniła ja w planie dietetycznym astronautów, chcąc uchronić ich przed niedoborami składników odżywczych. Alga ta jest bowiem źródłem białka, witaminy B1, prowitaminy A i żelaza, a dzięki temu, że nie posiada ściany komórkowej, łatwo ulega rozkładowi w jelitach7.

Suplementacja ma moc!

Co prawda na rynku dostępne są algi w postaci proszku - dodatku do sałatek lub smoothies, ale nie każdy przepada za ich smakiem. Nie zawsze mamy też czas na przygotowanie odżywczego koktajlu. Dlatego dobrą alternatywą są suplementy w postaci tabletek, które łatwo połknąć i które możemy zawsze mieć przy sobie.

Jednym z takich produktów jest Green Detox. W jego skład wchodzą nie tylko zielone algi i młody jęczmień, ale też lucerna i moringa - rośliny bogate w białko, witaminy z grupy B oraz witaminę K, niezbędną do prawidłowej budowy kości. Green Detox wspomaga naturalne procesy oczyszczania organizmu poprzez odżywianie go i poprawę pracy układu trawiennego. Wolny od toksyn organizm to szybszy metabolizm, większa odporność i lepsze samopoczucie - wszystko, czego potrzebujemy, żeby być zdrowi! To najlepszy prezent, jaki możemy sprawić samym sobie na wiosnę.

Bibliografia

  1. goo.gl/xeuodz
  2. goo.gl/EwPacP
  3. PNutr J. 2012; 11: 53. doi: 10.1186/1475-2891-11-53
  4. Neuroscience Letters, Volume 464, Issue 3, 30 October 2009, Pages 193-198
  5. Environmental Toxiclology and Chemistry, Volume24, Issue 8, August 2005, Pages 1896-1901
  6. Lik Sprava. 2000 Sep;(6):89-93.
  7. Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 531053. doi: 10.1093/ecam/nen058
Wczytaj więcej
Nasze magazyny