Jak wygląda wizyta u dietetyka?
Podczas wizyty dietetyk analizuje szczegółowo dotychczasowy sposób odżywiania się pacjenta, jego nawyki żywieniowe i uwarunkowania psychiczne, które skłaniają go do określonej diety. Niezwykle ważne jest to, aby podczas wizyty pacjent przekazał dokładne informacje o swoim stanie zdrowia, zdiagnozowanych chorobach i niepokojących objawach.
Dietetyk sprawdza również masę ciała pacjenta, oblicza wskaźnik BMI, często też wykonuje analizę składu ciała (zawartość beztłuszczowej masy ciała, tkanki tłuszczowej, wody) oraz grubość fałdów skórno-tłuszczowych i siłę mięśni. Ocenia również stopień odżywienia organizmu, określa ryzyko nadwagi lub niedowagi i sprawdza, czy pacjent nie wykazuje objawów niedoborów konkretnych składników odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów.
Jeśli zachodzi taka potrzeba, może zalecić uzupełnienie niedoborów za pomocą suplementów oraz przyjmowanie probiotyków, prebiotyków lub synbiotyków, których zadaniem jest zadbanie o mikrobiom jelitowy.
Kto korzysta z pomocy dietetyka?
Najczęstszą przyczyną, dla której pacjenci zgłaszają się do gabinetu dietetyka, jest otyłość, która sama w sobie jest poważną chorobą cywilizacyjną i wymaga holistycznego podejścia do procesu leczenia. W takim przypadku dietetycy współpracują z lekarzami specjalistami, masażystami, fizjoterapeutami, psychoterapeutami i naturopatami, aby wspólnie wypracować najlepszy dla pacjenta model leczenia i zapobiec problemom zdrowotnym w przyszłości.
Każda dieta opracowywana jest indywidualnie dla każdego pacjenta. Może ona być stosowana w celach profilaktycznych lub leczniczych. Profilaktycznie stosuje się ją u osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia, odżywiać się racjonalnie i zapobiegać chorobom, szczególnie takim, do których mają predyspozycje genetyczne odziedziczone po przodkach, a w których dieta odgrywa kluczową rolę.
Profilaktykę dietetyczną stosuje się również u sportowców, których organizmy mają szczególne wymagania żywieniowe. Odpowiednia dieta jest także kluczem do leczenia chorób, których jedną z przyczyn są złe nawyki żywieniowe, np. otyłość, cukrzyca typu 2, insulinooporność i choroby z autoagresji. Zadaniem dietetyka jest w tym przypadku opracowanie takiego modelu żywienia, który zatrzyma postęp choroby, złagodzi objawy i, jeśli jest to tylko możliwe, doprowadzi do jej remisji.
Dodatkowo osoby uczulone na pewne składniki pokarmowe lub cierpiące na nietolerancje pokarmowe mogą skorzystać z usług dietetyka, który wskaże im zdrowe zamienniki zakazanych produktów. Dietetyk kliniczny dba również o prawidłowe odżywienie chorych, u których choroba przewlekła bądź stan po zabiegu chirurgicznym uniemożliwiają prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Dietetyk kliniczny zajmuje się również pacjentami, których stan zdrowia zmusza do odżywiania się dietą przemysłową (przez zgłębnik do żołądka lub do jelita). Szczególną gałęzią dietetyki jest onkodietetyka, która zajmuje się żywieniem osób chorych na nowotwory, w trakcie i po chemioterapii.
Sprostanie zaleceniom dietetyka wymaga niekiedy bardzo daleko idących zmian w sposobie życia, zrozumienia zależności pomiędzy tym, co trafia do codziennego menu, a zdrowiem, zmiany kształtowanych latami nawyków i często podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Jest to tym trudniejsze, że leczenie dietą jest procesem długotrwałym i nie daje natychmiastowych efektów.
Aby pacjent był w stanie wprowadzić tak wiele zmian naraz i wytrwać w postanowieniach, potrzebne może okazać się wsparcie psychologiczne, którego udzielają psychodietetycy. Ich zadaniem jest motywowanie pacjentów i wspieranie ich w walce o zdrowie. Psychodietetycy zajmują się również osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania, m.in. bulimię, anoreksję i odżywianie wybiórcze.