Wysokoprzetworzone posiłki (w tym lody) powiązano z wyższym ryzykiem zawału, udaru i przedwczesnej śmierci. To wnioski z 2 niezależnych badań przeprowadzonych przez francuskich i hiszpańskich specjalistów.
W pierwszym uczestniczyło ponad 105 tys. ochotników, których monitorowano przez 5 lat. Każdy wzrost udziału przetworzonej żywności o 10% skutkował o 12% wyższym ryzykiem śmierci w wyniku chorób sercowo-naczyniowych1.
W hiszpańskim badaniu uczestniczyło 20 tys. ochotników monitorowanych w latach 1999-2014. Tutaj wykazano, że każdy kolejny posiłek w ciągu dnia zawierający przetworzoną żywność zwiększał ryzyko śmierci o 18%. Najbardziej narażeni byli uczestnicy, którzy jedli ponad 4 takie posiłki dziennie (62%), a najmniej - osoby jedzące mniej niż 2 przetworzone posiłki dziennie2.
https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451
https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2289