Egzotyczne superfoods, takie jak jagody goji, owoce baobabu czy lucuma, są obecnie w modzie, tymczasem zwykłe jabłko również zapewni nam zastrzyk zdrowia, i to w niewygórowanej cenie. Oto 5 powodów, dla których warto codziennie zjeść jabłko.
1. Jabłka - działanie przeciwnowotworowe
Jedzenie co najmniej 1 jabłka dziennie może znacząco ograniczyć ryzyko zachorowania na wiele nowotworów, zwłaszcza w obrębie jamy ustnej, gardła, krtani, okrężnicy i przełyku - donoszą naukowcy z Włoch1. Z kolei badanie przeprowadzone na Hawajach wykazało, że u osób jedzących najwięcej jabłek ryzyko rozwoju raka płuc malało o ponad 1/3 w porównaniu do tych, które jadły tych owoców najmniej2. Nie należy jednak obierać jabłek ze skórki, jest ona bowiem wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze, a ponadto wykazuje udowodnioną naukowo zdolność zapobiegania rozwojowi i wzrostowi nowotworów3.
2. Jabłka a układ krążenia
Jak sugeruje trwające 10 lat badanie, ryzyko wylewu zmniejsza się o połowę, gdy włączymy do jadłospisu dużą liczbę jabłek, gruszek i innych owoców oraz warzyw o białym miąższu - wraz ze spożyciem ich w ilości 25 g prawdopodobieństwo udaru mózgu spada o 9%. Dlatego też zjadanie nawet jednego jabłka dziennie może ograniczyć je o 36-45%4. To kwercetyna, potężny przeciwutleniacz obecny w tych owocach, może być częściowo odpowiedzialna za ich właściwości korzystne dla układu krążenia5.
3. Jabłka przy odchudzaniu
Jeśli rzadko czujesz sytość i masz tendencję do przejadania się, sięgnij po jabłko. Jak dowiodło pewne badanie, osoby, które jedzą jabłka przed posiłkiem, konsumują mniej kalorii i czują się pełniejsze w porównaniu do tych, które niczym nie poprzedzają jedzenia. Musi to być jednak cały owoc. Sok czy mus nie przyniosą tego samego efektu6.
4. Jabłka a cukrzyca
Zarówno mężczyźni, jak i kobiety gustujące w jabłkach mogą pochwalić się mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 27. Jednak aby odżegnać chorobę, trzeba się upewnić, że zjadamy je w całości - picie soku z jabłek czy innych owoców może wręcz zwiększyć ryzyko zachorowania8.
5. Jabłka a astma
Jeśli jesteś w ciąży, kup zapas jabłek - owoce te mogą chronić nienarodzone dzieci przed astmą. Badacze przyjrzeli się zależności między jedzeniem spożywanym przez ciężarne a występowaniem objawów tej choroby u noworodków. Okazało się, że tylko jabłka były w stanie uchronić dzieci przed astmą i oznakami alergii9. Jedzenie jabłek może też zmniejszać ryzyko rozwoju astmy u osób po 30. i 40. r.ż.10
Gala czy Granny Smith?
Niektóre odmiany jabłek mogą lepiej zapobiegać chorobom niż inne. Badania sugerują, że korzystne związki, takie jak flawonoidy i fenole, występują w tych owocach w bardzo zmiennych proporcjach11. Do najzdrowszych odmian jabłoni należą Fuji, Red Delicious, Northern Spy, Gala, Honeycrisp oraz Granny Smith12. Ważne jest, by kupować jabłka z upraw organicznych. Owoce te znalazły się ostatnio na liście najbardziej zanieczyszczonych pestycydami płodów rolnych, opracowanej przez amerykańską organizację non-profit Environmental Working Group.
Bibliografia
- Ann Oncol, 2005; 16: 1841-4
- J Natl Cancer Inst, 2000; 92: 154-60
- Nutr Cancer, 2010; 62: 517-24
- Stroke, 2011; 42: 3190–5
- Adv Nutr, 2012; 3: 39–46
- Appetite, 2009; 52: 416-22
- J Am Coll Nutr, 2005; 24: 376-84
- BMJ, 2013; 347: f5001
- Thorax, 2007; 62: 773-9
- Am J Clin Nutr, 2003; 78: 414-21
- Nutr J, 2004; 3: 5
- Food Chem, 2014; 161: 208–15; J Med Food, 2010; 13: 1313–23