Aby schudnąć, obniżyć poziom cukru we krwi i zadbać o dobry cholesterol, najlepiej przejść na "dietę paleolityczną" (dietę paleo), pozbawioną nabiału, zbóż, soli, oczyszczonych tłuszczy i cukrów - tak twierdzą naukowcy ze szwedzkiego uniwersytetu w Umeå. Uważają oni, że na tej diecie można jeść, ile się chce, a mimo to tracić na wadze, polepszać stan kwasów tłuszczowych i poziom insuliny.
Badacze porównali dietę paleo z dietą opartą na mniejszym spożyciu tłuszczy i większym węglowodanów na 70 kobietach po menopauzie i z nadwagą. Badanie trwało 24 miesiące. Obydwie grupy osiągnęły podobne wyniki w kwestii utraty wagi i redukcji tkanki tłuszczowej, ale tylko kobiety stosujące dietę paleo zaobserwowały również zmiany we wrażliwości insulinowej, której zaburzenia wiążą się z cukrzycą i chorobami serca.
Chociaż obydwie grupy zmniejszyły spożycie kwasów tłuszczowych, to tylko "grupa paleo" zmniejszyła ilość kwasów związanych z insulinoodpornością.
Dieta paleo opiera się na chudym mięsie, rybach, jajach, warzywach, owocach, orzechach i owocach leśnych, jak również oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i awokado. Wyklucza natomiast nabiał, wszelkie zboża i ziarna, sól, oczyszczone tłuszcze i cukry.
Bibliografia
- Prezentacja na dorocznym spotkaniu Towarzystwa Endokrynologicznego, 3 kwietnia 2016, Boston, Massachusetts
- https://endo.confex.com/endo/2016endo/webprogram/Paper25534.html