Według opublikowanego przez amerykański Departament Agrokultury raportu, aż 97% społeczeństwa myje ręce zbyt krótko, tj. przeznaczając na to mniej niż 20 sekund1. W konsekwencji na dłoniach pozostają bakterie, które następnie mogą przenieść się na każdą dotkniętą powierzchnię i przedmiot - w tym na jedzenie.
Inne badanie wykazało obecność bakterii żyjących na i w ciele człowieka na niemal połowie zabranych z kuchni ręczników i ścierek - w tym patogenów odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe2.
Prawidłowe mycie rąk powinno trwać 20-30 s. W tym czasie należy oczyścić nie tylko wewnętrzną i zewnętrzną powierzchnię dłoni, ale także przestrzeń między palcami oraz czubki palców - najlepiej skupiając je razem i trąc o wewnętrzną powierzchnię drugiej dłoni.
Bibliografia
- U.S. Department of Agriculture, goo.gl/4EeGug
- https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1978.tb04236.x