Okazuje się, że wysokoprzetworzone posiłki skutecznie hamują aktywność szczepionek. Konkretnie chodzi o pewien składnik wykryty w żywności typu fast food: TBHQ, czyli tert-butylohydrochinon. To konserwant oznaczany symbolem E319, o którym już wcześniej było wiadomo, że wpływa negatywnie na zdrowie (może prowadzić m.in. do zaburzeń pracy tarczycy, alergii pokarmowych i obniżenia odporności).
Teraz udowodniono, że tBHQ utrudnia układowi immunologicznemu walkę z materiałem biologicznym zawartym w szczepionce. Mechanizm jego działania jest związany z limfocytami T: opóźnia proces ich uwalniania i skraca okres aktywności. Co więcej, sprawia, że białe krwinki "zapominają", jak walczyć z wirusami. Tert-butylohydrochinon można znaleźć we frytkach, krakersach i daniach mrożonych.
Źródło: Experimental Biology 2019 annual meeting, April 7, 2019