Zaburzenia smaku - najczęstsze przyczyny
Na języku i podniebieniu, na wargach i wewnętrznej części policzków, w krtani i w górnej części przełyku zlokalizowane są kubki smakowe. To dzięki nim możemy odbierać wrażenia, które powstają dzięki łączeniu czterech podstawowych smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Kiedy te wrażenia są w jakiś sposób zakłócone, kiedy odbierane są zbyt intensywnie lub zbyt słabo albo wcale nie są odczuwalne – mówimy o zaburzeniach lub braku smaku.
Przyczyny braku smaku mogą być bardzo różne.
Do najczęstszych należą:
-
palenie papierosów,
-
nadmierne spożywanie alkoholu,
-
cukrzyca,
-
niedobory witamin A, B2 oraz cynku,
-
schorzenia ślinianek,
-
stany zapalne żołądka i jelit,
-
infekcje bakteryjne i wirusowe gardła i jamy ustnej.
Na brak lub zaburzenia smaku wpływać mogą też niektóre z przyjmowanych leków, np. niektóre antybiotyki, leki moczopędne, a także hormonalne. Oprócz tego osoby przyjmujące leki na choroby nowotworowe i poddane radioterapii mogą cierpieć na brak smaku. Nierzadko też osoby po 60. roku życia skarżą się na osłabienie smaku (może to być związane z noszeniem protez zębowych).
Zaburzenia smaku to także przypadłość, która dotyka kobiety w ciąży. Przyczyn tego zjawiska jest bardzo wiele, każda wiąże się z inną dolegliwością, ale w większości przypadków są to problemy przejściowe. Żeby zatem odpowiedzieć sobie na pytanie, co pomoże na brak smaku, trzeba przede wszystkim przeanalizować podłoże problemu, a potem wdrożyć leczenie.
Czy palenie papierosów może uszkodzić smak?
Odpowiedź jest jednoznaczna. Palenie papierosów to jedna z najczęstszych przyczyn zaburzeń smaku. Papierosy (również e-papierosy) generują wiele problemów zdrowotnych, wywierają szkodliwy wpływ na błonę śluzową jamy ustnej, przełyku i żołądka, zatruwają układ oddechowy, mają właściwości alergizujące, uszkadzają układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, a ostatecznie palenie papierosów prowadzi do wytworzenia się w organizmie rakotwórczych zmian komórkowych.
Palenie papierosów może zatem uszkodzić smak. Jeśli palisz papierosy i szukasz odpowiedzi na pytanie, co pomoże na brak smaku, to jest ona bardzo prosta. ‒ Rzuć palenie! Poprawi się nie tylko twój smak, ale również ogólna jakość twojego zdrowia, a i twój portfel ci za to podziękuje.
Czy zaburzenia węchu wpływają na odczuwanie smaku?
Smak i węch oddziałują na siebie nawzajem podczas jedzenia. Bywa, że zapach pobudza nasze kubki smakowe, zdarza się, że zapach jest dla nas ostrzeżeniem, a kiedy indziej potęguje przyjemność płynącą z odczuwania danego smaku. Można więc powiedzieć, że zaburzenia węchu to zaburzenia smaku. Przecież każda infekcja górnych dróg oddechowych to także osłabienie smaku!
Zatem co pomoże na brak smaku w przypadku utraty lub osłabienia węchu? Jeśli mamy do czynienia z lekką infekcją, wystarczy pić napary z ziół, herbatę z miodem i imbirem, syrop z cebuli i uzupełniać niedobory witamin C i D. Można też wykonać domowe inhalacje. Jeśli jednak objawy są silniejsze, połączone z wysoką gorączką, osłabieniem i kaszlem, warto zwrócić się do lekarza, zwłaszcza obecnie, w dobie COVID-19.
Sposoby na przywrócenie smaku – jak pobudzić apetyt?
Kiedy pojawiają się zaburzenia smaku, najczęściej tracimy też apetyt. Może to być niebezpieczne, zwłaszcza jeśli osłabienie smaku związane jest z chorobą, na którą akurat cierpimy. Nie warto dokładać organizmowi stresu! Trzeba sięgnąć po sprawdzone metody. Bo co pomoże na brak smaku lepiej niż porządnie zaostrzony apetyt? A na zaostrzenie apetytu najłatwiej mogą wpłynąć kolorowe, intensywnie pachnące potrawy.
Można sięgnąć po kolorowe warzywa i doprawić je kurkumą i chili, które świetnie pobudzają trawienie. Warto zadbać o to, żeby do stołu usiąść w spokoju, żeby mieć czas na posiłek i po prostu sprawić sobie nim przyjemność. Talerz pełen kolorowego, pachnącego jedzenia, aromatyczny napój, czas dla siebie – oto co pobudzi apetyt i pomoże na brak smaku!
- Fried M. P., Übersicht über Geruchs- und Geschmacksstörungen, MSD Manual Ausgabe für Patienten [dostęp: 23 grudnia 2020], https://www.msdmanuals.com/de/heim/hals-,-nasen-und-ohrenerkrankungen/symptome-von-nasen-und-rachenerkrankungen/übersicht-über-geruchs-und-geschmacksstörungen.
- Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Warszawa 2019.
- Hummel T., Riech- und Schmeckstörungen: Informationen für Patienten, Arbeitsgemein-schaft Olfaktologie und Gustologieder Deutschen Gesellschaft für Hals-Nasen-Ohren-Heilkunde, Kopf-und Hals-Chirurgie, uniklinikum-dresden.de [dostęp: 23 grudnia 2020], https://www.uniklinikum-dresden.de/de/das-klinikum/kliniken-polikliniken-institute/hno/forschung/interdisziplinaeres-zentrum-fuer-riechen-und-schmecken/downloads/downloads/Patienteninformationen_08.pdf.
- Newhouse L., Coping with the loss of smell and taste, Harvard Health Publishing [dostęp: 23 grudnia 2020], https://www.health.harvard.edu/blog/coping-with-the-loss-of-sense-of-smell-and-taste-2020101921141.
- Opieka nad chorym, Jak postępować w zaburzeniach smaku?, opiekanadchorym.pl [dostęp: 23 grudnia 2020], https://opiekanadchorym.pl/niepokojace-symptomy/jak-postepowac-w-zaburzeniach-smaku/.
- Schüller D., Geschmackverlust: Ursachen und was tun?, LifeLine das Gesundheitsportal [dostęp: 23 grudnia 2020], https://www.lifeline.de/symptome/geschmacksverlust-id177360.html.
- WebMD Magazine, What’s Causing My Loss of Smell and Taste?, webmd.com [dostęp: 23 grudnia 2020], https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-causes-of-loss-of-smell-and-taste.