Zdrowe jelita mogą pokonać cholerę

Cholera jest jedną z najbardziej śmiercionośnych chorób – nieleczona zabija w kilka godzin od zakażenia. A zdrowe jelita są jej w stanie przeciwdziałać.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Bakterię cholery Vibrio cholerae dezaktywuje jedna z bakterii żyjąca w mikrobiomie jelita, powstrzymując ją przed rozprzestrzenianiem się. Bakterią tą jest Blautia obeum, produkująca enzym rozkładający sole w żółci i zakłócający system sygnalizowania, który pobudza bakterie cholery do działania.

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli, że poziom B. obeum w jelicie decydował o nasileniu choroby wśród wieśniaków w Bangladeszu, lub nawet o tym, czy w ogóle choroba wystąpiła, nawet jeśli wszyscy pili z tego samego źródła zanieczyszczonej wody. Naukowcy badają obecnie czynniki środowiskowe i żywieniowe, które zwiększają ilość B. obeum w jelicie.

Cholera to choroba przenoszona wraz z wodą, która wywołuje ekstremalną postać wodnistej biegunki prowadzącej do groźnego dla życia odwodnienia. Co roku na całym świecie notuje się do 4 mln zakażeń i 143 tys. zgonów.

Bibliografia
  • Cell2020;181:1533
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny