Bakterię cholery Vibrio cholerae dezaktywuje jedna z bakterii żyjąca w mikrobiomie jelita, powstrzymując ją przed rozprzestrzenianiem się. Bakterią tą jest Blautia obeum, produkująca enzym rozkładający sole w żółci i zakłócający system sygnalizowania, który pobudza bakterie cholery do działania.
Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli, że poziom B. obeum w jelicie decydował o nasileniu choroby wśród wieśniaków w Bangladeszu, lub nawet o tym, czy w ogóle choroba wystąpiła, nawet jeśli wszyscy pili z tego samego źródła zanieczyszczonej wody. Naukowcy badają obecnie czynniki środowiskowe i żywieniowe, które zwiększają ilość B. obeum w jelicie.
Cholera to choroba przenoszona wraz z wodą, która wywołuje ekstremalną postać wodnistej biegunki prowadzącej do groźnego dla życia odwodnienia. Co roku na całym świecie notuje się do 4 mln zakażeń i 143 tys. zgonów.
- Cell2020;181:1533