Mikrobiom to obecnie popularny temat badań na całym świecie. Według bazy PubMed w 2013 r. opublikowano 1 401 artykułów z tego zakresu, natomiast w 2023 r. było ich już 13 754.
I nic dziwnego, kolejne odkrycia dowodzą bowiem, że nasza flora jelitowa może mieć istotny wpływ na przebieg oraz leczenie wielu różnych chorób, a naukowcy są zgodni: różnorodny mikrobiom jelitowy stanowi nieodzowny element zdrowia, który ma wpływ nie tylko na przewód pokarmowy, ale też układ nerwowy, układ odpornościowy, kontrolę masy ciała oraz wiele innych narządów i procesów w organizmie.
Drobnoustroje zasiedlają nasz przewód pokarmowy od momentu urodzenia się. Jednak po raz pierwszy z ich fragmentami mamy do czynienia jeszcze w łonie matki – gdyż trafiają do środowiska wewnątrzmacicznego poprzez łożysko.
Co więcej, jak wykazały badania, w kształtowaniu się zdrowia i flory bakteryjnej dziecka, ważne są zdrowa i różnorodna dieta oraz prawidłowa mikrobiota ciężarnej. Okazuje się bowiem, że przyjmowanie niektórych przebadanych szczepów probiotycznych w ciąży, może obniżyć ryzyko alergii i atopii u dziecka.

Mikrobiota dynamicznie rozwija się w pierwszych latach życia, szczególnie w okresie pierwszego 1 000 dni. W pierwszych miesiącach życia rodzaj karmienia dziecka – mleko matki lub mleko modyfikowane – ma kluczowy wpływ na jej skład. W miarę wprowadzania pokarmów stałych i poznawania otoczenia – przez wkładanie rączek i zabawek do buzi – mikrobiom jelitowy staje się bardziej zróżnicowany.
W okresie dorosłości skład flory jelitowej człowieka jest stosunkowo stabilny, chociaż na jego modyfikację mogą wpływać zmiany diety, styl życia, leki (głównie antybiotyki) oraz rozmaite schorzenia. Jednak z wiekiem różnorodność mikrobioty jelitowej zazwyczaj maleje. Przyczynia się to do spadku odporności, występowania stanów zapalnych oraz zwiększonej podatności na choroby, co wiąże się z kolei ze wzmożonym stosowaniem leków, które dodatkowo mogą niszczyć dobroczynne drobnoustroje.
Dlatego tak istotne jest dbanie o mieszkańców naszych jelit poprzez utrzymywanie zrównoważonej diety bogatej w błonnik oraz pre- i probiotyki. Ma to tym większy sens, że jak wykazano, nasz mikrobiom produkuje substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, dzięki czemu może spowalniać proces starzenia się komórek.
Jaka jest rola mikrobioty jelitowej?
Główna rola mikrobioty jelitowej to wsparcie trawienia, wchłaniania i produkcja substancji kluczowych dla zdrowia. Są to witaminy (K i z grupy B) oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), do których należą octany, maślany lub propioniany (kwas octowy, propionowy i masłowy).
Maślany uczestniczą w mediacji integralności bariery jelitowej i sugeruje się, że mają bezpośrednie zbawienne działanie na komórki nabłonka jelitowego1. Propioniany są głównie utleniane lub metabolizowane w wątrobie. Wykazano, że szczególnie te 2 SCFA chronią nas przed nadciśnieniowym uszkodzeniem układu sercowo-naczyniowego. Ponadto propioniany zmniejszają podatność na częstoskurcz komorowy2. Jak widać, SCFA są bardzo istotne nie tylko dla prawidłowego funkcjonowanie jelit.
Wśród innych substancji produkowanych przez bakterie jelitowe znajdują się też związki chemiczne wpływające na układ hormonalny i nerwowy. Są to neuroprzekaźniki, np. kwas gammaaminomasłowy czy serotonina, które oddziałują na zakończenia nerwowe w jelitach oraz na szlak osi jelito-mózg. Prócz nich drobnoustroje zamieszkujące jelita wytwarzają 2 istotne związki – lipopolisacharyd (LPS) oraz N-tlenek trimetyloaminy (TMAO). Gdy poziom tych metabolitów w organizmie człowieka wzrasta, to znak, że w jelitach źle się dzieje i spadła liczba pożytecznych bakterii.
U wielu pacjentów z nadciśnieniem, otyłością i cukrzycą typu 2 zaobserwowano zmniejszoną różnorodność mikrobiomu jelitowego (w tym liczebności mikrobów wytwarzających SCFA), za to zwiększoną populację bakterii Gram-ujemnych, które są źródłem endotoksyny LPS. Co to oznacza dla zwykłego Kowalskiego?
Otóż badania wskazują na bezpośrednią rolę SCFA w regulacji ciśnienia krwi oraz na fakt, że LPS ma działanie prozapalne (m.in. prowadzi do endotoksemii, która zwiększa insulinooporność). Może też indukować stres oksydacyjny naczyń, co prowadzi do dysfunkcji śródbłonka i zapalenia naczyń. Retrospektywna analiza przeprowadzona przez Japończyków sugeruje, że pacjenci ze schorzeniami układu krążenia mają wyższe poziomy LPS w kale w porównaniu zdrowych osób3.
Natomiast TMAO nie tylko reguluje równowagę cholesterolu i poziom kwasów żółciowych, ale jest również powiązany z wczesną miażdżycą i wysokim ryzykiem długoterminowej śmiertelności z powodu chorób układu krążenia4. Jak już wspomniano, głównym zadaniem flory jelitowej jest usprawnienie trawienia.

Jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby wpływa na mikrobiotę jelitową?
Zdecydowane dowody wskazują na ścisły związek mikrobioty jelitowej z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Większość osób cierpiących na tę chorobę to pacjenci z otyłością, zespołem metabolicznym, insulinoopornością oraz cukrzycą i właśnie te stany ułatwiają rozwój zaburzeń mikrobioty5.
Powodują zwiększenie obecności bakterii niepożądanych – patologicznych lub zaburzają stosunek między bakteriami już bytującymi w przewodzie pokarmowym gospodarza – taki stan nazywamy dysbiozą – tłumaczy dr hab. n. med. Michał Kukla z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Geriatrii Szpitala Uniweryteckiego w Krakowie.
Gdy do niej dochodzi, w jelicie następuje rozluźnienie połączeń między komórkami nabłonka jelitowego (czyli uszkodzenia bariery jelitowej). To zaś sprzyja przenikaniu lipopolisacharydu wytwarzanego przez bakterie Gram-ujemne oraz wielu innych czynników jak choćby rozpadłych cząsteczek bakterii głównie do układu wrotnego, gdzie wraz z krwią żyłą wrotną dostają się do wątroby. Tam stymulują i aktywują komórki układu odpornościowego – głównie makrofagi osiadłe w wątrobie (komórki Browicza-Kupffera). Wydzielają one szereg czynników prozapalnych, które z kolei aktywują komórki gwiaździste – zdolne do produkcji kolagenu i aktyny mięśni gładkich. Przekształcają się one w miofibroblasty, które produkując kolagen, powodują rozwój i progresję włóknienia w wątrobie chorych na NAFLD.
To pokazuje, że związek między nieprawidłowym składem mikrobioty jelitowej a rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i jej progresją jest bardzo istotny.
Należy jeszcze przy tym wspomnieć, że czynnikiem, który dodatkowo stymuluje rozwój dysbiozy i uszkodzeń wątroby jest dieta bogata w długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe oraz fruktozę, ponieważ one nie tylko zwiększają ryzyko niekorzystnej zmiany układu sił w mikrobiocie jelita, ale same w sobie uszkadzają barierę jelitową – wyjaśnia lekarz.
Jednak na tym nie koniec problemów. Jak pokazują badania, częstość występowania NAFLD i miażdżycy pozostaje wysoka. Oczekuje się, że w samych Stanach Zjednoczonych do 2030 r. u 100,9 mln osób zostanie zdiagnozowana NAFLD6, a u ok. 25% pacjentów z NAFLD rozwinie niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH)7.
NAFLD, wraz z zaawansowanymi postaciami tej choroby, takimi jak NASH i marskość tego organu, są ściśle związane z chorobą miażdżycowo-sercową, jak również miażdżycą naczyń w wątrobie. Ma to związek z faktem, że zarówno NAFLD, jak i miażdżyca są klasyfikowane jako przewlekłe zapalne choroby metaboliczne ściśle związane z wadliwym metabolizmem lipidów oraz stanem zapalnym8.
Oś jelitowo-wątrobowa
Zacznijmy od tego, że pomiędzy trzewiami a wątrobą znajdują się dwunastnica i woreczek żółciowy. Łączą je też tętnica wątrobowa oraz żyła wrotna. Tymi drogami oba narządy się komunikują, co w fachowym języku określane jest jako oś jelitowo-wątrobowa (GLA)9. Ze względu na tę ścisłą zależność anatomiczną i funkcjonalną zmiany w jednym składniku, takim jak bariera jelitowa lub mikrobiota jelitowa, mogą wpływać na stan wątroby10.
Jedną z funkcji wątroby jest produkcja żółci, której głównym składnikiem są kwasy żółciowe. Odpowiadają one m.in. za prawidłowe trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin w nich rozpuszczalnych.
Pierwszorzędowe kwasy żółciowe (produkowane bezpośrednio w wątrobie) przechowywane są w pęcherzyku żółciowym i uwalniane w chwili, kiedy pokarm trafi do jelit. Po wykonaniu zadania w jelicie cienkim, wraz z pokarmem płyną do jelita krętego, skąd ponownie są wchłanianie i żyłą wrotną trafiają do wątroby, dalej do woreczka żółciowego, skąd w kolejnym cyklu znów zostaną uwolnione do jelita.
Nie tylko kwasy żółciowe korzystają z żyły wrotnej. Tą arterią przemieszczają się też wszystkie składniki odżywcze, produkty mikrobioty jelitowej, a także egzogenne substancje szkodliwe, po tym, jak zostaną wchłonięte w jelitach. Wśród substancji, które trafią tą drogą do wątroby, znajdują się też produkty naszego pracowitego mikrobiomu, a wśród nich cząsteczki sygnałowe, różne związki odznaczające się dużą aktywnością biologiczną.
Gdy w naszych jelitach wśród mikroorganizmów panuje równowaga, to z nielicznymi fragmentami bakterii docierającymi do wątroby, doskonale radzą sobie komórki Browicza-Kupffera znajdujące się głównie w ścianie naczyń zatokowych tego organu.
Makrofagi te stanowią 15-20% wszystkich komórek wątroby. Jednak w sytuacji dysbiozy i rozszczelnienia bariery jelitowej następuje zwiększona translokacja niepożądanych cząsteczek ze światła jelita (żyłą wrotną) do wątroby, a to już może przyczyniać się do rozwoju procesu zapalnego w obrębie tego narządu i grozić zaburzeniem prawidłowego jego funkcjonowania.
Co wpływa na wątrobę?
Literatura przedmiotu pokazuje, że wielu miąższowym, jak i cholestatycznym (związanym z upośledzonym odpływem żółci z wątroby do dwunastnicy) chorobom wątroby towarzyszy dysbioza jelitowa. W przypadku NAFLD i NASH najbardziej widoczna jest dysproporcja między bakteriami Bacteroidetes (może to być zarówno ich nadmierny wzrost, jak i spadek), obniżenie liczebności Firmicutes i Prevotella, przy wzroście Proteobacteria, Enterobacteriaceae i E. coli11.
Co się zmienia dla wątroby? Otóż drobnoustroje te produkują liczne związki, które mogą sprzyjać lub zagrażać zdrowiu tego organu12. Wśród produktów mikrobioty oddziałujących na pracę wątroby należy wymienić lipopolisacharyd (o którym wspomniał już dr hab. n. med. Michał Kukla), a także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwasy żółciowe, cholinę i etanol.
- SCFA. Na drodze fermentacji błonnika rozpuszczalnego oraz skrobi opornej z udziałem saprofitycznych bakterii jelitowych powstają te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe13. Występujące w proporcji 60:25:15 kwasy octowy, propionowy i masłowy są metabolizowane w jelitach i stanowią źródło energii dla komórek nabłonka jelit (kolonocytów), komórek wątroby oraz komórek mięśni szkieletowych. Maślan poprzez wpływ na białka ścisłych połączeń międzykomórkowych oraz mucynę pomaga utrzymać optymalną szczelność bariery jelitowej, a także bierze udział w regulacji głodu i sytości, zmniejsza wchłanianie pokarmu i opóźnia opróżnianie żołądka. Funkcje te mogą pośrednio przyczyniać się do utrzymania prawidłowej masy ciała.
- Kwasy żółciowe. Gdy spożyjemy posiłek zawierający tłuszcz, woreczek żółciowy opróżnia się ze zmagazynowanych w nim pierwszorzędowych kwasów żółciowych. Wtedy migrują one do dwunastnicy, tam pomagają nam nie tylko w trawieniu i wchłanianiu tłuszczy oraz witamin w nich rozpuszczalnych, ale też działają przeciwdrobnoustrojowo i mogą modulować mikrobiotę jelit oraz wpływać na integralność bariery jelitowej, zapobiegając w ten sposób translokacji bakterii żołądkowo-jelitowych14. Niewielka część pierwszorzędowych kwasów żółciowych dociera do jelita grubego (ok. 5%), gdzie są metabolizowane przez bakterie jelitowe i tam powstają tzw. drugorzędowe kwasy żółciowe. One także trafiają do krążenia wrotnego i koniec końców do wątroby.
- Cholina. To niezwykle ważny związek biorący udział w ochronie wątroby przed stłuszczeniem. Jej niedobór wiąże się między innymi ze zmniejszoną syntezą lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL), gdyż cholina (a dokładniej fosfatydylocholina) jest elementem budowy tych cząsteczek. Gdy jest dostępna w organizmie, wówczas lipoproteiny transportują lipidy z wątroby do adipocytów (komórek tłuszczowych). Natomiast w warunkach niedoboru choliny – i tym samym zmniejszonej produkcji VLDL – dochodzi do zatrzymania lipidów w wątrobie, co przyczynia się do jej stłuszczenia15. Enzymy produkowane przez mikrobiotę jelitową, które ulegają zmianie pod wpływem diety wysokotłuszczowej, działają jak katalizator przekształcania choliny w toksyczne metabolity, mianowicie dimetyloaminę i trimetyloaminę, które następnie w wątrobie przechodzą w tlenek trimetyloaminy. Jak dowiedziono, TMAO przyczynia się do zapalenia hepatocytów i progresji NAFLD do NASH16.
- Etanol. Powszechnie znana prawda mówi, że alkohol szkodzi wątrobie, a jego nadużywanie jest czynnikiem ryzyka alkoholowego stłuszczenia wątroby. Jednak to nie jedyna sytuacja, kiedy alkohol może uszkadzać wątrobę. Etanol powstaje w trakcie beztlenowej fermentacji węglowodanów wywołanej przez zamieszkujące jelita bakterie takie jak: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Eneterococcus faecium oraz grzyby Saccharomyces cerevisiae, S. boulardii, Candida glabrata i albicans.
Gdy w związku z dysbiozą jelitową, wrasta liczba tych drobnoustrojów, zwiększa się też produkcja etanolu, co przekłada się na miejscowe osłabienie bariery jelitowej oraz dodatkowo obciąża wątrobę, która musi przeprowadzić detoksykację, gdy alkohol do niej dotrze żyłą wrotną.
Ponadto dysbioza mikrobioty jelitowej prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia. Sam stan zapalny może być również spowodowany wzrostem produkcji etanolu wynikającym z aktywności mikrobiomu jelitowego. Reakcja zapalna sprzyja rozwojowi cech zespołu metabolicznego i NAFLD17.
Probiotyki i prebiotyki - jak działają?
Jak widać mikrobiota jelitowa i jej metabolity mają duże znaczenie dla zdrowia wątroby. Dlatego w leczeniu schorzeń tego narządu do zmian w diecie należy również włączyć probiotyki i prebiotyki promujące rozrost korzystnych drobnoustrojów.
W opublikowanym w 2020 r. randomizowanym badaniu klinicznym oceniano skuteczności suplementacji pro- i prebiotykami na parametry metaboliczne, enzymy wątrobowe oraz stan zapalny u osób ze zdiagnozowaną NAFLD.
Przez 3 miesiące uczestnikom podawano probiotyki (L. rhamnosus, L. acidophilus, B. longum, B. brave) i prebiotyki (oligofruktozę). Byli też oni na diecie redukcyjnej. W efekcie obniżył się poziom ALP, GGT, ALT, AST w porównaniu do wartości sprzed wdrożenia interwencji oraz w stosunku do grupy placebo. Ponadto w grupie leczonej doszło do spadku poziomu trójglicerydów oraz redukcji masy ciała, czego nie odnotowano w grupie kontrolnej18.
Inne podwójnie zaślepione badanie interwencyjne sprawdzało wpływ 3-miesięcznej suplementacji probiotykami (B. longum, L. acidophilus) osobno lub w połączeniu z prebiotykiem (inuliną). U badanych nastąpiła poprawa funkcji wątroby, obniżenie ALT, AST oraz zmniejszenie stopnia stłuszczenia wątroby w porównaniu z grupą kontrolną. Co więcej, u pacjentów odnotowano również niewielki spadek masy ciała (zarówno w grupie z probiotykiem, jak i w połączeniu pro- i prebiotyku), choć nie stosowali diety redukcyjnej.19
Na koniec warto wspomnieć, że cechy prebiotyku wykazuje również colostrum bovinum. Bogaty skład siary bydlęcej wspiera rozrost korzystnych mikroorganizmów (m.in. rozwój probiotycznych szczepów Bifidobacterium) i pośrednio przyczynia się do odnowy mikrobioty jelitowej oraz promuje uszczelnienie bariery jelitowej.
Miażdżyca aorty brzusznej
Kiedy tłuszcz odkłada się w tętnicach zasilających narządy takie jak wątroba, trzustka, można zaobserwować:
• ból brzucha,
• duszności,
• nudności I wymioty,
• biegunki,
• wzdęcia,
• utratę apetytu,
• ból promieniujący w kierunku nóg.
Bakterie jelitowe a zwapnienie blaszki miażdżycowej
W najnowszym badaniu szwedzcy naukowcy z uniwersytetów w Uppsali i w Lund w grupie 8 973 osób w wieku 50-65 lat, bez zdiagnozowanej miażdżycy, analizowali skład mikroflory jelitowej. Wykorzystali w tym celu sekwencjonowanie metagenomowe, czyli analizę genomu wszystkich bakterii obecnych w próbach kału. Badane osoby były uczestnikami szeroko zakrojonego studium pt. „Swedish CArdioPulmonary bioImage Study” (SCAPIS). Dzięki wykorzystaniu tomografii komputerowej z kontrastem uczeni mogli zaobserwować odkładanie się płytek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych.
Blaszka miażdżycowa składa się głównie ze złogów cholesterolu i innych tłuszczów. Jej obecność w tętnicach jest uznawana za główny czynnik ryzyka tzw. zdarzeń sercowo-naczyniowych (zawały serca i udary mózgu). Zmiany miażdżycowe w ścianie tętnic stopniowo ulegają zwapnieniu, co powoduje stwardnienie i sztywność naczyń. Pęknięcie blaszki może spowodować powstanie zakrzepu i zwężenia światła tętnicy, co – w zależności od umiejscowienia – może spowodować zawał serca lub udaru mózgu.
Szwedzkie badanie dowiodło, że aż 64 gatunki bakterii obecnych w jelitach miały związek ze zwapnieniem blaszki miażdżycowej, niezależnie od znanych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Najsilniejszy związek stwierdzono w przypadku 2 gatunków paciorkowców zasiedlających jamę ustną: Streptococcus anginosus oraz Streptococcus oralis subsp. oralis. Zazwyczaj te mikroby są powszechną przyczyną zapalenia płuc, infekcji gardła, skóry i zastawek serca.
- Nat. Immunol. 17, 505-513 (2016)
- Circulation 139, 1407-1421, (2019)
- Sci. Rep. 10, 13009 (2020)
- Sci. Rep. 9, 15580 (2019)
- Mol Metab. 2021 Aug:50:101238; J Lipid Res. 2009 Apr;50 Suppl(Suppl):S178-82; Life Sci. 2020 Jul 1:252:117601; Arch Med Res. 2019 Jul;50(5):285-294
- J Hepatol. 2016 Aug;65(2):425-43
- J Hepatol. 2019 Oct;71(4):793-801
- Vascul Pharmacol. 2024 Mar:154:107249
- Dig Dis 2016:34 Suppl 1:3-10; J Med Microbiol. 2016 Dec;65(12):1347-62
- Children (Basel). 2017 Aug 2;4(8):66
- Hepatology. 2013 Jul;58(1):120-7; PLoS One. 2013 Apr 25;8(4):e62885; Aliment Pharmacol Ther. 2018 Jan;47(2):192-202; Adv Exp Med Biol. 2018:1061:111-25
- Sci Rep. 2018 Jan 23;8(1):1466
- J Exp Med. 1957 Jul 1;106(1):1-14
- Obes Rev. 2016 Apr;17(4):297-312
- World J Hepatol. 2015 Jun 28;7(12):1679-84
- Nutrients. 2017 Oct 16;9(10):1124
- Biosci Microbiota Food Health. 2019 May 8;38(3):81-8
- J Food Sci. 2020 Oct;85(10):3611-7
- IRCMJ, 2024 19(4): 1-9, doi: 10.5812/ircmj.46017
- Gastroenterologia Praktyczna 3/2021