Te substancje niekorzystnie działają na układ hormonalny. Jak ich unikać?

Związki endokrynnie aktywne mogą nam zrujnować zdrowie, jak ostrzega Marcelle Pick, współzałoży­cielka znanej w świecie Women to Women Clinic. Oto te z nich, na które powinniśmy najbardziej uważać, oraz sposoby, które pozwolą ich unikać.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Wiele kobiet zmaga się co pewien czas z dominacją estrogenu. Jest to za­burzenie równowagi hormonalnej, w którym poziom estrogenu jest znacz­nie wyższy niż poziom progesteronu, co prowadzi do objawów przypominają­cych zespół napięcia przedmiesiączko­wego, a także do uderzeń gorąca, niere­gularnych miesiączek i niskiego libido.

Świadomość tego, że liczne przed­mioty w gospodarstwie domowym, szczególnie te plastikowe mogą przyczyniać się do tego problemu jest co najmniej niepokojąca. A problemy, jakie może wywołać w ich organizmach nierównowaga hormonalna, to m.in. huśtawki nastrojów, wzdęcia, przybieranie na wadze czy skurczami. 

Wszędzie wokół nas, w powietrzu, którym oddychamy, w wodzie, którą pijemy i w produktach, których uży­wamy, znajdują się związki chemiczne mogące zmieniać równowagę hormo­nów w organizmie. Określa się je mia­nem związków endokrynnie aktywnych (EDC) lub związków zaburzających go­spodarkę hormonalną, ponieważ zakłó­cają one prawidłowe funkcjonowanie hormonów i mogą wywoływać szereg wyjątkowo nieprzyjemnych objawów.

Co to jest układ hormonalny i jak działa?

Układ hormonalny jest zbiorem wszystkich gruczołów i narządów produkujących hormony, które orga­nizm wykorzystuje jako przekaźniki regulacyjne. Jest odpowiedzial­ny za regulowanie procesów biologicznych naszego organizmu od chwili poczęcia aż do śmierci. Procesy te obejmują rozwój mó­zgu i układu nerwowego, rozwój i funkcjonowanie układu rozrod­czego, regulowanie poziomu cukru we krwi i funkcji metabolicznych.

Najważniejszymi składnikami układu hormonalnego są żeńskie jajniki, mę­skie jądra, a także gruczoły przysadki mózgowej, tarczycy i nadnerczy. Innymi jego elementami są szyszynka, grasica, podwzgórze, gruczoły przytarczyczne i trzustka.

Chociaż niektóre z tych kom­ponentów są głównymi graczami, a po­zostałe mają rolę wspierającą, to jednak wszystkie są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. W rozważaniach o wpływie sub­stancji endokrynnie aktywnych szcze­gólnie ważne jest to, iż wszystkie gruczoły układu hormonalnego muszą działać w harmonii, by regulować przepływ informacji, jakie organizm otrzymuje za pośrednictwem wy­dzielanych przez nie hormonów.

Jeżeli choćby jeden gruczoł funk­cjonuje nieprawidłowo, może być to przyczyną poważnych problemów - od zaburzeń płodności poprzez wyczer­panie aż po przyrost wagi. Oznacza to, że zasadnicze znaczenie ma unikanie czynników zewnętrznych, które mogą zniekształcić wiadomości hormo­nalne, jakie otrzymuje organizm.

  spacerująca para w parku

Czym są substancje endokrynnie aktywne?

Narodowy Instytut Nauki o Zdrowiu Śro­dowiskowym w Stanach Zjednoczonych definiuje substancje endokrynnie aktyw­ne jako „naturalne lub wytworzone przez człowieka związki chemiczne, które mogą imitować, blokować lub zakłócać działanie hormonów organizmu, stano­wiących część układu hormonalnego1. Mogą one wywoływać niepożądane skutki nie tylko u ludzi, lecz także u dzi­kich zwierząt. Do skutków tych należą problemy rozwojowe, zaburzenia układu rozrodczego i odpornościowego, a także upośledzenie funkcjonowania mózgu.

Być może sądzisz, że to wielkie ka­tastrofy ekologiczne, takie jak wycieki ropy lub przedostawanie się chemi­kaliów do środowiska, narażają nas na wpływ substancji zaburzających układ hormonalny. Jednak, niestety, nasz kontakt z takimi substancjami jest znacznie częstszy. Są wszędzie: większość z nas sama przynosi je do domu, często zupełnie nieświadomie. Dzieje się tak dlatego, że związki te kryją się wprost przed naszymi oczami: w środkach czystości, ubra­niach, kosmetykach, detergentach i opakowaniach żywności, a nawet w wodzie z kranu.

Jest to bardzo poważny pro­blem. Badania powiązały związki endokrynnie aktywne z choroba­mi tarczycy, wadami wrodzony­mi, zaburzeniami rozwojowymi, niepłodnością, problemami me­tabolicznymi, otyłością, obniżo­nym IQ, rakiem i wieloma innymi schorzeniami. A najbardziej za­grożone są niemowlęta i dzieci.

Myślę, że możemy spokojnie za­łożyć, iż nikt nie chce narażać się na działanie chemikaliów, które mogą wywoływać tak dotkliwe problemy. Ale brak świadomości i niedosta­teczne regulacje prawne sprawiają, że właśnie to robimy – i to znacz­nie częściej niż przypuszczamy.

środki czystości
Problem ten jest tak rozpowszech­niony, że w pewnej analizie z cza­sopisma The Lancet Diabetes and Endocrinology oszacowano, iż co roku na leczenie tych negatywnych skutków wydaje się ok. 340 mld do­larów w Stanach Zjednoczonych i 217 mld dolarów w Europie2.

Jak dbać o układ hormonalny?

W idealnym świecie potrafilibyśmy zapobiec atakowaniu naszego układu hormonalnego przez syntetyczne che­mikalia. Jednak upodobanie do no­woczesnych wygód w połączeniu z korporacyjną żądzą zysku stworzyło świat wypełniony tymi substancjami i teraz otaczają nas one codziennie. Z tego powodu ich całkowite unik­nięcie jest niemożliwe, ale nie ozna­cza to, że nie powinniśmy starać się jak najbardziej ograniczać kontaktów z nimi. Jeżeli nie zaradzimy temu problemowi, nagromadzenie związ­ków chemicznych w organizmie może sięgnąć punktu krytycznego.

Na szczęście możemy podjąć wiele małych kroków, by się chronić. Być może uczynią nasze życie odrobinę mniej wygodnym, ale w zamian sta­nie się ono zdrowsze, pełne wigoru i potencjalnie znacznie dłuższe.

  • Odżywiaj się organicznie. Bardzo dużo mówi się o produktach rol­nych, o chemikaliach używanych do ich uprawy oraz o tym, jak wielkie znaczenie dla uniknięcia kontaktu z pestycydami ma wy­bieranie organicznych owoców i warzyw. Organizacje w Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii co roku publikują listy ostrzega­jące przed najbardziej skażonymi produktami spożywczymi w każ­dym kraju.

    Unikanie związków endokrynnie aktywnych w produktach rolnych jest ważne, ale nie wystarczające. Skażone mogą być także mleko, ser, mięso, drób, ryby hodowane na far­mach oraz zboża, więc najlepiej bę­dzie wybierać produkty organiczne zawsze, gdy tylko jest to możliwe. Ba­dania wykazały, że spożywanie wy­łącznie żywności organicznej może już w kilka dni znacząco zmniejszyć zawartość pestycydów w organizmie.
  • Jedz świeże produkty. Puszki z żywnością są zazwyczaj pokry­te wewnątrz BPA lub podobnymi związkami chemicznymi dla za­pobiegania korozji. Zamiast więc otwierać puszkę z warzywami, by dodać je do zapiekanki, dodaj warzywa świeże lub mrożone. Pełno­wartościowe produkty są znacznie lepsze niż przetworzone i nie po­trzebują wymyślnych opakowań.
  • Używaj bezpiecznych naczyń. Nie­przywierające naczynia i przybory kuchenne produkowane są z udzia­łem substancji per- i polifluoro­wanych/fluoroalkilowych (PFAS), znanych również jako „wieczne związki chemiczne”, ponie­waż nigdy się nie rozkładają. Aby unikać PFAS, wybieraj garnki i patelnie ze stali nierdzewnej albo żeliwa oraz przybory kuchenne ze stali nierdzewnej lub drewna. Po­pcorn przygotowuj na płycie kuchen­nej, a nie w kuchence mikrofalowej.
  • Przestań używać plastiku. Przy odrobinie wysiłku dość łatwo bę­dzie zaprzestać używania plastiku do przechowywania żywności, pla­stikowych butelek na wodę, naczyń i zabawek. Jeśli chodzi o naczynia i pojemniki na żywność, to doskona­łym wyborem będą szkło i stal nie­rdzewna. Drewniane zabawki (o ile nie są pokryte toksyczną farbą) będą wspaniałą alternatywą dla plastiku.
Jeżeli musisz użyć plastiku, to przynajmniej go nie podgrzewaj. Oznacza to też, że nie powinien zna­leźć się w kuchence mikrofalowej ani w zmywarce. Wysoka tempera­tura rozkłada tworzywa sztuczne, w wyniku czego żywność wchłania szkodliwe związki chemiczne. Gdy tylko możesz, unikaj również kupowania produktów pakowanych w plastik. Choć woda z kranu może budzić niepokój, to jednak kupowa­nie wody w plastikowych butelkach nie jest wcale lepszym rozwiązaniem.
  wody w plastikowych butelkach
  • Czytaj ze zrozumieniem etykiety. Dowiedz się, na jakie składniki i materiały należy zwracać uwagę. Nie daj się oszukać etykietom z na­pisem „bez BPA”. Oznacza on tylko tyle, że produkt nie zawiera jednego związku chemicznego: bisfenolu A. Zamiast tego szukaj słów „bez bisfenoli”. Czytanie etykiet nie dotyczy tylko żywności. Spraw­dzaj, co zawierają Twoje środki czystości, detergenty, ubrania i ko­smetyki, by dokonywać lepszych wyborów. A jeśli zamierzasz kupić nowy dywan lub meble, zwróć uwagę, by nie użyto w nich środ­ków opóźniających palenie.
Paragonom powiedz: „Nie, dziękuję”. Papier termiczny, używany obecnie do wydruków większości paragonów, pokryty jest bisfenolem A i S, czyli związkami chemicznymi, które nasz organizm może wchłaniać przez skó­rę. Coraz więcej sklepów oferuje jed­nak opcję paragonu cyfrowego. Wy­bierz ją, jeżeli potrzebujesz paragonu. Jeżeli musisz mieć paragon, a opcja cyfrowa nie wchodzi w ra­chubę, pamiętaj, by umyć ręce po dotykaniu go. Często branie paragonu jest bardziej nawykiem niż koniecznością; dodatkową ko­rzyścią z nieprzyjęcia go będzie mniej nieporządku w portfelu.
  Paragon
  • Utrzymuj dom i ręce w czystości. Chemikalia zbierają się w kurzu i brudzie, więc naprawdę warto zachowywać porządek. Zainwestuj w wysokiej jakości odkurzacz z fil­trem HEPA, a oprócz tego często ścieraj kurz wilgotną ściereczką. Pamiętaj, by nie zaprzepaścić całej swej ciężkiej pracy poprzez użycie mocnych chemikaliów do czyszczenia. Środki czyszczą­ce domowego wyrobu, przygoto­wane z podstawowych składni­ków, takich jak biały ocet i soda oczyszczona, są równie skuteczne i o wiele mniej niebezpieczne.
  • Często myj ręce, ale nie używaj mydeł pełnych chemikaliów. Jest to szczególnie ważne przed jedze­niem, by uniknąć przenoszenia zanieczyszczeń z rąk do ust.
  • Unikaj sztucznych aromatów. Zapa­chy mogą przywoływać przyjemne wspomnienia lub koić nerwy, ale te syntetyczne mogą również siać zniszczenie w układzie hormonal­nym. Zamiast świec zapachowych lub chemicznych odświeżaczy po­wietrza spróbuj użyć olejku eterycz­nego w dyfuzorze, a do pozbycia się niepożądanych zapachów wykorzy­staj świeże kwiaty, skórki cytrusów, mieloną kawę lub sodę oczyszczoną.
  • Wybierz wodę filtrowaną. Skażenia instalacji wodnych są tak częste, że powinniśmy unikać picia wody z kranu, o ile nie zainstalowano na nim filtra. W wodzie z kranu wykryto PFAS w 17 spośród 18 firm wodociągowych w Anglii3 i w co najmniej 45% wody kranowej w Sta­nach Zjednoczonych4. Ale woda butelkowana nie jest wcale lepszym rozwiązaniem, po­nieważ butelki są plastikowe. Jakie jest więc najlepsze wyjście? Zainwestuj w pra­widłowo zamontowany filtr wody. Jeżeli za­łożysz układ filtrów obsługujący cały dom, nie będziesz wchła­niać chemikaliów, nawet biorąc prysznic czy myjąc ręce.
  • Użyj swej siły nabywczej. Skutki oddziaływania związków endokryn­nie aktywnych są coraz lepiej znane, lecz gałęzie przemysłu produku­jące i sprzedające takie chemika­lia i inne produkty nadal kwitną. Im bardziej będziemy się bronić, wybierając produkty bez EDC i dzie­ląc się swymi obawami z innymi, tym większe zmiany uda nam się uzyskać, nie tylko dla nas samych, ale i dla przyszłych pokoleń.

Owoce stosowania chemikaliów

warzywa

Aby dowiedzieć się, które produkty rolne zawierają najwięcej lub najmniej chemikaliów, odwiedź poniższe strony.
Environmental Working Group
Czysta piętnastka i brudny tu­zin: ewg.org/foodnews

Listy te dostępne są bezpłatnie na stronie internetowej, można też ściągnąć ich kopię za pośrednictwem e-maila. Według EWG testy nie wykryły pozostałości pestycydów w nie­mal 65 procentach próbek żywności na liście czystej piętnastki. Te produkty można jeść bezpiecznie, nawet jeśli nie są organiczne.

Pesticide Action Network UK
Brudny tuzin: pan-uk.org/dirty-dozen

Wpisz swój e-mail na stronie internetowej, by zapoznać się z listą. PAN UK nie publikuje listy czystych produktów rolnych, ponieważ rządo­wy program testowania jest zbyt ograniczony, by można było wyciągnąć wnioski, iż konkretne produkty niemal nie zawierają pestycydów.

Zwróć uwagę, że pestycydy (włącznie z herbicy­dami) są zaledwie jednym z wielu rodzajów związ­ków endokrynnie aktywnych. Ziemia uprawna często skażona jest innymi chemikaliami w wyniku niewłaściwych praktyk środowiskowych, takich jak używanie ścieków do nawożenia upraw.

Najlepszym wyjściem jest kupowanie produk­tów z lokalnego gospodarstwa organicznego lub uprawianie ich samemu. Jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, kupowanie produktów orga­nicznych przyniesie również wielką poprawę.

warzywa

 

Najważniejsze związki zaburzające gospodarkę hormonalną

Związków endokrynnie aktywnych jest zbyt dużo, by wymienić je wszystkie, ale niektóre z nich zosta­ły szeroko zbadane i dobrze wiadomo, że prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak­że, pomimo największych wysiłków aktywistów i lekarzy, substancje te nadal występują w składzie popularnych produktów gospodarstwa domowego. Do najszerzej stosowanych należą:

  • Bisfenol A (BPA). Stosowany w niektórych plastikach i żywicach. Często zawierają go opakowania żywności, niektó­re plastikowe butelki oraz paragony kasowe. Choć coraz więcej firm reklamuje swoje produkty jako „bez BPA”, należy zachować ostrożność. Jego substytuty są czasami równie szkodliwe.
  • Ftalany - plastyfikatory występujące powszechnie w syntetycznych zapachach, plastikach PVC, zabawkach i plastiko­wych foliach do pakowania żywności.
  • Substancje perfluoroalkilowe (PFAS). Ta grupa związków fluorowanych obejmuje ponad 14 000 chemikaliów. Używane są do produkcji naczyń i przyborów kuchennych, ubrań wodoodpornych, dywanów i tkanin obiciowych, a także opakowań spożywczych. Znajdują się także w wodzie z kranu. Związki te są tak rozpowszechnione, że – jak potwierdziły ba­dania – niemal każdy na świecie ma je we krwi1.
  • Atrazyna. Jeżeli jesz produkty zawierające nie­organiczną kukurydzę lub jeśli Twoje instalacje wodne położone są w pobliżu upraw kukury­dzy w USA, istnieje duże prawdopodobieństwo narażenia na działanie tego związku, gdyż jest on szeroko rozpowszechniony jako śro­dek zwalczający chwasty w tych uprawach.
  • Związki opóźniające palenie. Związki te stosowane są w materacach, tapicerce, materiałach izolacyj­nych, elektronice, poduszkach z gąbki, ubraniach, a nawet w fotelikach samochodowych dla niemow­ląt. Choć zaprzestano stosowania kilku najgorszych z nich, to zastąpiono je substancjami niewiele lepszymi. A ponieważ nie pozostają one w pro­dukcie, lecz w końcu przedostają się do powietrza, to możemy być narażeni na ich działanie nawet wtedy, gdy unikamy dotykania takich materiałów.
  • Nadchloran. Ten silnie działający związek chemiczny jest składnikiem paliwa rakietowego, który trafia do wody pitnej bardzo wielu Amerykanów. Trafia również do żywności, a szczególnie do produktów mlecznych, ponieważ magazynuje się w krowim mleku. Odkłada się również w ludzkim mleku, dlatego też karmiące matki powinny zwracać szczególną uwagę na źró­dła wody, którą piją.

Marcelle Pick (marcellepick.com), pielęgniarka ginekologiczno-po­łożnicza, z pasją stara się odmienić sposób, w jaki kobiety korzystają z ochrony zdrowia, poprzez zasto­sowanie podejścia integracyjnego. W 1983 r. była współzałoży­cielką znanej w świecie Women to Women Clinic, realizując swą wizję nie tylko leczenia chorób, ale także wspiera­nia pacjentek w aktywnym dokonywaniu zdrowszych wyborów dla zapobiegania chorobom. Stosując unikalne podejście do osiągania zdrowia, skutecznie leczy tysiące osób.

Bibliografia
  • National Institute of Environmental Health Sciences, “Endocrine Disruptors,” April 2, 2024, niehs.nih.gov
  • Lancet Diabetes Endocrinol, 2016; 4(12): 996–1003
  • Leana Hosea and Rachel Salvidge, “‘Forever Chemicals’ Found in Drinking Water Sources across England,” Nov 28, 2023, theguardian.com
  • US Geological Survey, “Tap Water Study Detects PFAS ‘Forever Chemicals’ across the US,” July 5, 2023, usgs.gov
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny