Ann Louise Gittleman: Nie bądź złym tłuszczem

Opinie wygłaszane o szkodliwych tłuszczach i węglowodanach brzmią dziś banalnie. Wszyscy już mniej więcej wiemy, czego unikać, aby być zdrowym i szczupłym. Kilka dekad temu nie były to idee tak oczywiste. Szerzyli je prekursorzy.

09 styczeń 2018
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Amerykański "Self Magazine" zaliczył Ann Louise Gittleman już kilka lat temu do grona dziesięciu największych autorytetów w dziedzinie odżywiania w Stanach Zjednoczonych. Z jej prac korzystały tysiące dietetyków, trenerów zdrowia i osób stosujących diety. Na całe dekady przed pojawieniem się takich diet jak paleo i ketogeniczna, a także koncepcji współczesnego weganizmu, Gittleman głosiła, że otyłość i cukrzyca są powodowane niedoborem właściwych tłuszczów i nadmiarem niewłaściwych węglowodanów. Pisała o tym w swojej pierwszej książce pt. "Beyond Pritikin" (1988).

Była także pierwszą dietetyczką, która ostrzegała przed glutenem. Pierwsza edycja jej najbardziej znanej książki, wydanej w Polsce pt. "Plan wypłukiwania tłuszczu", stała się w 2001 r. międzynarodowym bestsellerem. Gittleman propaguje w niej m.in. pogląd, że to wątroba jest głównym organem spalającym tłuszcze w organizmie (i zarazem detoksykującym).

Zainteresowania Ann Louise od samego początku skupiały się na dietetyce i zdrowym odżywianiu, co odzwierciedla jej kariera zawodowa. Po ukończeniu studiów na Columbia University w 1977 r. pełniła funkcję głównej dietetyczki Kliniki Pediatrycznej w Bellevue Hospital w Nowym Jorku, a następnie dietetyczki dla kobiet, niemowląt i dzieci w Hill Health Center przy Uniwersytecie Yale. Wówczas związała się również z pierwszym holistycznym centrum zdrowia w Connecticut, Deepbrook Associates, kierowanym przez Johna Rhineharta.

Stopniowo stawała się cenionym autorytetem w swojej dziedzinie, pełniła funkcję dyrektorki ds. żywienia w wielu renomowanych centrach medycznych. Na początku lat 90. zaangażowała się w kampanię na rzecz przepisów, które rozszerzałyby uprawnienia Agencji Żywności i Leków (FDA) w zakresie uregulowań dotyczących suplementów diety. W jej rezultacie doszło w 1994 r. do uprawomocnienia ustawy Dietary Supplement Health and Education Act - DSHEA.

Regularnie wydawała kolejne książki, w których rozwijała nowe koncepcje. I tak na przykład w "Your Body Knows Best" (1997 r.) jako jedna z pierwszych poruszyła kwestię relacji między grupą krwi, masą ciała i właściwą dietą. Gittleman udowadnia w niej, że nie ma uniwersalnej diety, odpowiedniej dla każdego organizmu, co w latach 90. dla nikogo nie było oczywiste.

W 2002 r. obroniła doktorat w Clayton College of Natural Health w zakresie żywienia holistycznego. W tym samym czasie sukcesy święciła jej książka na temat diety "wypłukującej tłuszcz". W 2003 r. zgodziła się w związku z tym, by w popularnym programie telewizyjnym "The View" wziąć udział w specyficznych zawodach - podczas miesięcznej rywalizacji efekty stosowania jej planu dietetycznego były porównywane z działaniem dwóch innych diet. Julie Gough, zawodniczka, która odchudzała się według zaleceń Gittleman, straciła w cztery tygodnie prawie 5,9 kg, co było najlepszym wynikiem.

Ann Louise jest również krytykowana, m.in. za "promowanie błędnych pojęć o medycynie, diecie i promieniowaniu elektromagnetycznym" (np. w głośnej książce pt. "Zapped" z 2010 r.). Zdaniem niektórych recenzentów publikacje Gittleman były "niezgodne z najlepszym rozumieniem zdrowia i odżywiania oraz przedstawiały badania naukowe w sposób uproszczony i jednostronny". Przedmiotem krytyki stały się również jej poglądy na temat detoksykacji organizmu. Nikt jednak nie kwestionuje wielkiej roli Gittleman w propagowaniu zdrowego stylu życia i odżywiania. Jeśli "jesteś tym, co jesz", to Ann Luise wyraźnie mówi, że lepiej nie być niedobrym, szkodliwym tłuszczem.

Mirosław Usidus

ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 1/2018
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny