Jakie właściwości zdrowotne ma kawa?
Mała czarna może mieć doskonały wpływ na nasze zdrowie. Jej wady ujawniają się często wtedy, gdy pijemy jej za dużo, a napoje kawowe z dużą ilością cukru i dodatków mogą nie działać tak dobroczynnie, jak te, które są ich pozbawione.
Jedna lub dwie filiżanki kawy mogą dobrze nam zrobić – ale zależy to także od tego, kiedy je wypijemy. Ranek jest najlepszą porą dnia na czerpanie z kawy korzyści zdrowotnych, które najwyraźniej zanikają, jeżeli pijemy ten napar po południu lub wieczorem.
Jak stwierdzili badacze z Tulane University oraz z Brigham and Women’s Hospital, u tych, którzy piją kawę rano, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia jest o 31% niższe niż u osób niepijących kawy, a o 16% niższe jest też ich ryzyko zgonu z jakichkolwiek powodów zdrowotnych.
Badanie obejmujące 40 725 osób dowiodło, iż miłośnicy porannej kawy są zdrowsi niż ci, którzy piją ją przez cały dzień lub nie piją wcale. Ok. 36% uczestników piło kawę rano, a 14% – przez cały dzień.
Podczas 10 lat trwania badania zmarło 4 295 uczestników, z czego 1 268 w wyniku chorób układu krążenia, a 934 na raka. W grupie pijących kawę rano zmarło jednak o wiele mniej osób, a po odliczeniu wpływu innych możliwych przyczyn badacze doszli do wniosku, że najbardziej znaczącym czynnikiem była pora dnia, w której spożywano ten napój.
Kolejna filiżanka lub dwie pomagały także obniżyć ryzyko choroby wieńcowej i raka pod warunkiem, że ta dodatkowa kawa spożywana była rano. Korzyści zaczynały się jednak zmniejszać, gdy uczestnicy wypijali więcej niż trzy filiżanki.
Wprawdzie dotychczas mnóstwo badań wykazało zdrowotne zalety picia kawy, to jednak żadne nie analizowało najlepszej pory dnia do jej spożywania. Badacze nie ustalili definitywnie, dlaczego to właśnie poranna filiżanka ma takie znaczenie, ale podejrzewają, że picie kawy o późniejszej porze dnia zaburza nasze rytmy dobowe i poziom hormonów wspomagających sen, takich jak melatonina. „To z kolei prowadzi do zmian czynników ryzyka chorób układu krążenia, takich jak stan zapalny i ciśnienie krwi”, wyjaśnia Lu Qi, jeden z badaczy.
Zalet i wady picia kawy
ZALETY
- ZAPOBIEGA CHOROBIE ALZHEIMERA I PARKINSONA
- ZWIĘKSZA CZUJNOŚĆ
- POPRAWIA FUNKCJE POZNAWCZE
- POPRAWIA NASTRÓJ
- CHRONI SERCE
- POMAGA ZACHOWAĆ MASĘ MIĘŚNIOWĄ
- OBNIŻA RYZYKO RAKA
- ZWIĘKSZA BIORÓŻNORODNOŚĆ W JELITACH
- OBNIŻA RYZYKO CUKRZYCY TYPU 2
- DOSTARCZA WITAMIN I PRZECIWUTLENIACZY
WADY
- NASILA LĘK
- WYWOŁUJE BÓLE GŁOWY
- ZABURZA SEN
- PRZYŚPIESZA PRACĘ SERCA
- POWODUJE ZGAGĘ
- Eur Heart J, 2025; doi: 10.1093/eurheartj/ ehae871