Boisz się udaru? Pij więcej herbaty i mniej kawy

Zbyt duże spożycie alkoholu zawsze było ważnym czynnikiem ryzyka w udarze. Jednak w nowym badaniu wykazano, że ryzyko to mogą zwiększać też cole, napoje na bazie soków owocowych i kawa.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Najważniejszym czynnikiem ryzyka w udarze jest starzenie się. Gdy kończymy 60 lat, nasze ryzyko wynosi ok. 5%, ale później dramatycz­nie wzrasta, sięgając 15% w wieku 75 lat.

Choć niewiele możemy poradzić na to, że się starzeje­my, to jednak możemy obniżyć ryzyko udaru, m.in. po­przez dokonywanie zdrowszych wyborów stylu życia. Jednym z najważniejszych czynników ryzyka jest prze­wlekłe nadciśnienie, ale podobny wpływ ma też regular­ne wypijanie zdecydowanie zbyt dużych ilości alkoholu.

A co z napojami bezalkoholowymi, takimi jak cole i napoje z kofeiną? Naukowcy uczestniczący w projekcie badawczym INTERSTROKE, gdzie analizuje się dane ok. 27 000 osób, z których połowa niedawno doznała pierwszego udaru, sporządzili listę dobrych i złych na­pojów, które obniżają lub podwyższają ryzyko udaru1.

Jak zwykle dawka czyni truciznę: jedna fili­żanka gazowanej coli dziennie zwiększa ryzyko o ok. 22%, ale wypijanie 2 lub więcej filiżanek spra­wia, że ryzyko strzela w górę jak rakieta.

Nie daj się zmylić etykietom: napój na bazie so­ków owocowych może wcale nie być zdro­wy, jeżeli zawiera inne składniki, a niektóre z nich zawierają zaledwie 3% prawdziwego soku.

1 filiżanka dziennie napoju z soku owocowego podwyższa ryzyko udaru o 37%, ale już 2 filiżanki zwiększają je ponad 3-krotnie. To działanie jest szczególnie wyraźne u kobiet.

"Nie wszystkie napoje owocowe są sobie równe – świeżo wyciśnięte soki owoco­we będą najkorzystniejsze dla zdrowia, ale soki owocowe produkowane z koncentratów, z do­datkiem dużych ilości cukrów i konserwantów, mogą być wręcz szkodliwe" – wyjaśnia Andrew Smuth z University of Galway, jeden z bada­czy biorących udział w projekcie INTERSTROKE. Z drugiej strony, wcześniejsze badania poka­zały, że 100-procentowy sok obniża ryzyko cho­rób układu krążenia, a szczególnie udaru2.

Co ciekawe, obniżające ryzyko udaru działa­nie herbaty zostaje zniweczone, gdy dodamy do niej mleka – być może zakłócamy w ten spo­sób wpływ przeciwutleniaczy. Natomiast dodawa­nie mleka do kawy nie zmienia jej działania3.

  ZIELONA HERBATA

Napoje, które obniżają ryzyko udaru

  • CZARNA HERBATA 3-4 FILIŻANKI DZIENNIE
  • ZIELONA HERBATA 5+ FILIŻANEK DZIENNI
  • WODA 7+ FILIŻANEK DZIENNIE
  • HERBATA BEZ MLEKA

Napoje, które podwyższają ryzyko udaru

  • COLA 2+ FILIŻANKI DZIENNIE
  • NAPOJE Z SOKÓW OWOCOWYCH 2 FILIŻANKI DZIENNIE, Z KONCENTRATÓW
  • KAWA 4+ FILIŻANKI DZIENNIE
Bibliografia
  • J Stroke, 2024; doi: 10.5853/jos.2024.01543
  • Eur J Nutr, 2020; 60(5): 2449–2467
  • Int J Stroke, 2024; doi: 10.1177/17474930241264685
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny