Najważniejszym czynnikiem ryzyka w udarze jest starzenie się. Gdy kończymy 60 lat, nasze ryzyko wynosi ok. 5%, ale później dramatycznie wzrasta, sięgając 15% w wieku 75 lat.
Choć niewiele możemy poradzić na to, że się starzejemy, to jednak możemy obniżyć ryzyko udaru, m.in. poprzez dokonywanie zdrowszych wyborów stylu życia. Jednym z najważniejszych czynników ryzyka jest przewlekłe nadciśnienie, ale podobny wpływ ma też regularne wypijanie zdecydowanie zbyt dużych ilości alkoholu.
A co z napojami bezalkoholowymi, takimi jak cole i napoje z kofeiną? Naukowcy uczestniczący w projekcie badawczym INTERSTROKE, gdzie analizuje się dane ok. 27 000 osób, z których połowa niedawno doznała pierwszego udaru, sporządzili listę dobrych i złych napojów, które obniżają lub podwyższają ryzyko udaru1.
Jak zwykle dawka czyni truciznę: jedna filiżanka gazowanej coli dziennie zwiększa ryzyko o ok. 22%, ale wypijanie 2 lub więcej filiżanek sprawia, że ryzyko strzela w górę jak rakieta.
Nie daj się zmylić etykietom: napój na bazie soków owocowych może wcale nie być zdrowy, jeżeli zawiera inne składniki, a niektóre z nich zawierają zaledwie 3% prawdziwego soku.
1 filiżanka dziennie napoju z soku owocowego podwyższa ryzyko udaru o 37%, ale już 2 filiżanki zwiększają je ponad 3-krotnie. To działanie jest szczególnie wyraźne u kobiet.
"Nie wszystkie napoje owocowe są sobie równe – świeżo wyciśnięte soki owocowe będą najkorzystniejsze dla zdrowia, ale soki owocowe produkowane z koncentratów, z dodatkiem dużych ilości cukrów i konserwantów, mogą być wręcz szkodliwe" – wyjaśnia Andrew Smuth z University of Galway, jeden z badaczy biorących udział w projekcie INTERSTROKE. Z drugiej strony, wcześniejsze badania pokazały, że 100-procentowy sok obniża ryzyko chorób układu krążenia, a szczególnie udaru2.
Co ciekawe, obniżające ryzyko udaru działanie herbaty zostaje zniweczone, gdy dodamy do niej mleka – być może zakłócamy w ten sposób wpływ przeciwutleniaczy. Natomiast dodawanie mleka do kawy nie zmienia jej działania3.
Napoje, które obniżają ryzyko udaru
- CZARNA HERBATA 3-4 FILIŻANKI DZIENNIE
- ZIELONA HERBATA 5+ FILIŻANEK DZIENNI
- WODA 7+ FILIŻANEK DZIENNIE
- HERBATA BEZ MLEKA
Napoje, które podwyższają ryzyko udaru
- COLA 2+ FILIŻANKI DZIENNIE
- NAPOJE Z SOKÓW OWOCOWYCH 2 FILIŻANKI DZIENNIE, Z KONCENTRATÓW
- KAWA 4+ FILIŻANKI DZIENNIE
- J Stroke, 2024; doi: 10.5853/jos.2024.01543
- Eur J Nutr, 2020; 60(5): 2449–2467
- Int J Stroke, 2024; doi: 10.1177/17474930241264685